VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Dijaspora

Dijaspora Za sve one koji su otišli u svet trbuhom za kruhom

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
"Nova" i "stara" dijaspora
staro
  (#1 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 07:23
Pol: Žensko
"Nova" i "stara" dijaspora - 24.07.2006, 02:11

Da li primjecujete razliku kod "nove" i "stare" dijaspore u obrazovanju, stilu zivota, religiji, odnosu prema novcu...

("Stara" dijaspora = prije devedestih ; "nova" dijaspora = poslije devedestih)

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora
staro
  (#2 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija ~
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 21:39
Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora - 03.08.2006, 03:29

jasta, nema razlike, jok, nikako, nista, nula.. ne vidim je

po meni te dve dijaspore nemaju veze jedna s drugom.. znaci cista suprotnost..

(ako sam ja uopste dobro ukapirala sta pitas )

moomoo meee juuooo

staro
  (#3 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora - 03.08.2006, 03:59

Citat:
yige_gui kaže:
ako sam ja uopste dobro ukapirala sta pitas )
dobro si ukapirala

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

staro
  (#4 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija ~
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 21:39
Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora - 03.08.2006, 05:00

Citat:
I. kaže:
dobro si ukapirala
za cudo

p.s. ono "dijaspora" me zbunjuje

Citat:
irnik kaže:
Da li primjecujete razliku kod "nove" i "stare" dijaspore u obrazovanju, stilu zivota, religiji, odnosu prema novcu...
ma sve se promenilo, otislo naglavachke.. danas se cene neke drugacije vrednosti, druge stvari su u djiru, nove generacije su sve gore.. one generacije odrasle za vreme i nakon onog prokletog rata ni nemaju neku predstavu o tome kako zapravo funkcionise svet.. odrasli su u jednom okruzenju punom nekog manjka, neke mrznje, losih stvari..stav prema religiji se takodjer promenio, ali isto samo na gore..

ma sve je otislo u tri lepe

moomoo meee juuooo

staro
  (#5 (permalink))
jack666
Novi član
jack666 je na dobrom putu

Član od: 20.11.2006.
Poslednji login: 20.11.2006 00:51
Pol: Muško
Godine: 39
Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora - 20.11.2006, 00:30

iskreno nisam ni razmisljao na ovu temu dok nisam izasao iz zemlje i sam nisam primetio razliku. inace sam od pre par god vani

staro
  (#6 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: 26.09.2008 18:40
Godine: 57
Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora - 13.04.2007, 22:49

Ja sam sa ove strane duge, nisam uspeo da prođem ispod nje. Oni koji su otišli pre devedesetih, pošto su najčešće išli organizovano na već obezbeđeno radno mesto, najčešći cilj im je bio; Idem da zaradim neku crkavicu, da napravim ovde jednu kućicu, da se sredim, i što pre da se vratim. E to vraćanje je najčešće trajalo pun radni staž. Napravila se kućica, napatila se duša, porodica se rasturila. Ako su deca otišla za njima, tamo su formirali porodice, a njihova deca jedva znaju maternji jezik. Ako su deca ostala u tadšnjoj Jugi, ona su naučila mnogo šta od "potroši marke" uz malo muke, a kad su se matori vratili, sukob generacija ohoho.
Ostadoše po našim selima grdne kućerine i kuće kao svedok jednog izobilja i muke.Bitno se razlikuju "gastarbajteri" po tome iz kog su kraja došli. U istočnoj Srbiji je stalna smena generacija, babe i dede se vraćaju nazad, sinovi snahe nastavljaju da rade, njihovu decu dok ne odrastu čuvaju bake i deke , pa napred u inostranstvo. Dotle se izgrađuju dograđuju i uvek je neko ovde kod kuće.
Ako se neko prevario posle devedesetih da se pre vremena vrati sa ciljem da nešto počne da radi ovde, e tek je onda nadrljao(bilo je tada 100dem., mnogo para). Pare je pojela inflacija, ili zajam državi, a vraćanje nije nije bilo moguće nazad.

Posle devedesetih dve vrste ljudi odlazi van. Jedni koji su silom došli u Srbiju zbog ratnih muka, a koji odlaze na sve strane sveta, organizovano i neorganizovano.
Drugi odlaze po završetku škole na razne načine nalaze posao.
I jednim i drugim su dve stvari podudarne, odlaze sa celim porodicama i drugo odlaze da tamo žive i da se ne vraćaju više ovde.

staro
  (#7 (permalink))
irnik
Moderator

Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora - 25.07.2007, 02:13

Meni se cini da su ovi iz "stare" dijaspore mnogo religiozniji. Svake nedelje idu u crkvu i bune se sto ovi "novi" slabo dolaze.

staro
  (#8 (permalink))
Kal_el
s*permen
Kal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimum

Član od: 02.03.2007.
Poslednji login: danas 07:25
Godine: 42
Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora - 25.07.2007, 09:09

ovi ovde kod mene uopşte ne idu u crkvu

Ko je za jednu rely vožnjicu ?
nabavio deka nova kolica sa prozorima na struju i muzikom na dugme

staro
  (#9 (permalink))
Savannah
Divlji badem
Savannah je dostigao maksimumSavannah je dostigao maksimumSavannah je dostigao maksimumSavannah je dostigao maksimumSavannah je dostigao maksimumSavannah je dostigao maksimumSavannah je dostigao maksimumSavannah je dostigao maksimumSavannah je dostigao maksimumSavannah je dostigao maksimumSavannah je dostigao maksimum

Član od: 27.10.2006.
Poslednji login: 02.10.2008 18:54
Godine: 31
Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora - 26.07.2007, 02:50

razlika koju sam uocila je da ova starija ekipa jos uvek sanja o tome kako ce se vratiti dok vecina ove nove vec se navika na zivot u tudjini i ne pomislja na povratak. ja sam negde u sredini stare i nove, ali nazad ako onda samo radi odmora.

Budi ono sto zelis biti, a ne ono sto drugi zele vidjeti...

staro
  (#10 (permalink))
sussi
vragolanka
sussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimum

Član od: 31.05.2007.
Poslednji login: 26.09.2008 22:43
Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora - 30.07.2007, 15:53

Ja mislim da se ne moze deliti na staru pre 90 i noviju posle 90. Iz cistog razloga sto ceo svet govori o tome da ima tri grupe

- jedna grupa je ta kako je nazvana stara dijaspora koja je otisla trbuhom za kruhom ili vec iz ekonomskih razloga a i s namerom da se vrati.
Ljudi su poceli raditi direktno, nisu bili zainteresovani da nauce jezik i obrazuju se u datoj drzavi. Njihov moto je stedeti i vratiti se.
Na veliku zalost puno njih je danas obolelo, penzionisano a i ostalo tu gde je. Ljudi su marljivo radili i to najteze poslove i planirali neku sretniju buducnost sa svojom decom u svojoj zemlji.
Danas ih muci to sto sto se sve izmenilo a oni se nisu uklopili u drustvo, zivot vec su ziveli "ni na nebu ni na zemlji" kako se to kod nas kaze. Tesko je prihvatiti tu cinjenicu i puno njih je danas nesretno zbog toga.

- druga grupa je novija generacija, deca koja su rodjena u zemlji u kojoj su se njihovi roditelji nastanili/ velika je razlika u misljenjima i nacinu zivljenja
Oni su zavrsili skole, obrazovali u datoj drzavi i normalno prosperirali i na poslu a i vode sasvim normalan zivot/ to je njihov dom i to je njihova drzava
Oni ne razmisljaju o vracanju jer nisu ni otisli oni su tamo gde su. Stvaraju porodice vode i socijalan i privatni zivot sasvim ok i na nivou.

- treca grupa dijaspora posle 90 sigurno misli drugacije jer su im drugi razlozi odlaska iz zemlje
Naucili su jezik, dobili poslove obicno one koje su obavljali i u svojoj zemlji a i kod nih je razlika u misljenjima hoce li se vratiti ili ne.
Misljenja njihovih mladih se skoro potpuno poklapaju sa misljenjem druge grupe /dece stare dijaspore.

...Koliko god život od tebe traži ozbiljnost, svako treba prijatelja s kojim se može glupirati. ...

Poruku je izmenio sussi, 30.07.2007 u 15:58.