|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Dijaspora Za sve one koji su otišli u svet trbuhom za kruhom |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Sumnja u patriotizam |
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 04.06.2006.
Poslednji login: 01.09.2008 15:36
Pol: Muško
|
Odgovor: Sumnja u patriotizam -
23.01.2008, 04:35
Eeee, pa'i sad'.
Ako cemo poci od patriotizma, strogo, onda ce biti da su nepatrioti svi Srbi koji su odlucili da podju 'trbuhom za kruhom', jer iz toga mozemo zakljuciti da je osjecaj 'trbuhom za kruhom' pobijedio u borbi sa osjecajem patriotizma, a u kojoj je borbi osjecaj patriotizma potpuno porazen. Isto tako, ako bismo pitali Srbe koji rade u Srbiji za 200 Evrica, da li bi napustili Srbiju i otisli u Jevropu, i sire, pa da zaradjuju 1200 Evrica, ja sam siguran da bi malo ko ostao u Srbiji. Naravno, oni bi nam mozda odgovorili kako ipak ne bi napustili Srbiju, jer bi se tako pokazali kao slabi patriote, ali sasvim je druga stvar sta iskreno misle, i da li bi stvarno to uradili. Koliko sam upoznat, tone i tone zahtijeva za statusom u Jevropi stizu svakodnevno, pa bi to moglo da svjedoci o iskrenosti pomenutih Srba, a ne njihov pozitivan ili negativan odgovor na gornje postavljeno pitanje. A sindikati? Pa mozda su inteligentni ljudi shvatili kako nemaju sanse protiv popova i ostalih lopova ![]() |
|
|
|
|
|
Vatrogasac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 17.09.2007.
Poslednji login: danas 05:41
Godine: 38
|
23.01.2008, 05:20
Citat:
![]() ...mislis,inteligentno su stavili lovu u dzep,pa su eto,inteligentno zakljucili da je ipak,lepse gledati svoje dupe,nego boriti se za opsti interes... ![]() ..ako nema sanse,onda pustimo neka brod tone...e to vidis,nije patriotizam... ![]()
|
|
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
|
25.01.2008, 01:26
Dobro, aj onda da kazemo da su to neinteligentni ljudi.
Citat:
Citat:
Citat:
P.S. Cini mi se da cemo opet morati da potegnemo valjanost odgovora na pitanje ko su inteligentni a ko neinteligentni ljudi ![]() |
|||
|
|
|
|
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 20:56
Pol: Žensko
|
25.01.2008, 02:29
Ne znam kakve veze ima visina plate sa patriotizmom
![]() Imajuci prilike da zivim i u domovini i u inostranstvu, mogla da se uvjerim da nasi ljudi vise vole svoju maticnu drzavu kad su sto dalje od nje. Ono sto je meni smetalo "kuci" je da tamo nije bilo pozeljno da nosim majicu sa natpisom moje drzave ili da na nekom sportskom dogadjaju masem zastavom moje drzave; ne smijem ni da pomislim sta bi se desilo kad bih zastavu svoje drzave zakacila na kucu ili auto (kao sto se to ovamo radi). Oni "drugi", koji ne vole drzavu u kojoj zive (bez obzira na nacionalnost), se odmah nadju uvrijedjeni tim i to povezuju nacionalizmom, a ne patiotizmom. |
|
|
|
|
|
Vatrogasac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 17.09.2007.
Poslednji login: danas 05:41
Godine: 38
|
25.01.2008, 02:58
Citat:
![]()
|
|
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
|
26.01.2008, 01:13
Ja ne znam sta je to sa cim visina plate nema veze, pa tako i sa patriotizmom.
Evo, vi ste otisli iz svoje zemlje, pa pretpostavljam da tamo zaradjujete vise novca, jer da ste napustili svoju zemlju a da biste u drugoj zaradjivali manje, to mi ne izgleda moguce? Pretpostavljam da biste se i vratili u svoju zemlju ako bi se otvorila mogucnost da zaradjujete vise no tamo? Naravno, ovdje sam zanemario eventualno moguce politicke, religiozne i ine progone. A patriotizam, cini mi se da je to irelevantan pojam. Jer ako ste vi napustili svoju zemlju, pa stoga tvrdite da se svoja zemlja najvise voli iz daljine, a onaj koji je ostao tvrdi da se najvise voli ostajuci u njoj, kao sto postoje i druge mogucnosti koje nismo pomenuli a koji bi tvrdili kako su oni najvece patriote, te mi ne raspolazemo sa sigurnim mehanizmom za utvrdjivanje velicine patriotizma, sto znaci da ne znamo ko je stvarni patriota od svih pobrojanih i nepobrojanih patriota, onda je sasvim jasno da je covjek vodjen nekim drugim htijenjem kao primarnim, a ne irelevantnim patriotizmom. Pride tomu, ne znam za migracije ili imigracije iz zemalja socijalnog blagostanja u zemlje koje to nisu. Pride tomu, jedna individua danas moze da ima dva, tri drzavljanstva. Eto, zaista, ne znam sta je to sto nema veze sa novcem u drustvima zasnovanim na robno-novcanoj razmjeni, pa tako i patriotizam, taj, pokazuje se, irelevantni pojam. |
|
|
|
|
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 20:56
Pol: Žensko
|
26.01.2008, 04:05
Citat:
. Ono sto sam htjela da kazem je da volim svaku zemlju u kojoj sam zivjela, ali najvise onu u kojoj sam rodjena i ciji mentalitet i tradiciju najbolje razumijem. Mozda grijesim, ali po mom misljenju to ima najvise veze sa patriotizmom. Bar to ja tako dozivljavam. Vjerovatno ima i drugih faktora... |
|
|
|
|
|
|
Novi član
![]() ![]() Offline
Član od: 31.01.2008.
Poslednji login: 07.04.2008 05:09
Godine: 30
|
31.01.2008, 16:47
Ako uzmemo da je patriotizam u neku ruku osećaj lojalnosti, lojalnost je osecaj koji funkcionise dvosmerno, sto znaci da je samo budala slepo lojalna nekome ko je njoj nelojalan i koji je nategne na svakom koraku.
I na kraju ako stavim na kantar, moja lojalnost prvo pripada mojoj deci i mojoj familji, da im omogucim perspektivu i sto bolji zivot, i ako to u nekom momentu znaci odseliti se negde drugde, onda ne vidim zasto da ne. Jos uvek volim i postujem zemlju iz koje dolazim, ne pravim se da sam nesto sto nisam, i to znaju i postuju svi oko mene u mojoj novoj sredini, i jos uvek pomazem finansijski delu familije koja je ostala. Ljudi se sele iz hiljadu razloga i uvek je to velik korak, za kojega trebe imati isto toliko hrabrosti, koliko je potrebno hrabrosti za ostati. Niko nema pravo da me sudi zato sto sam odlucio da uzmem svoj zivot u svoje ruke. |
|
|
|