|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Dijaspora Za sve one koji su otišli u svet trbuhom za kruhom |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Obicaji i tradicija drugih naroda |
|
Odgovor: Obicaji i tradicija drugih naroda |
|
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: juče 05:28
Pol: Žensko
|
Odgovor: Obicaji i tradicija drugih naroda -
13.11.2007, 23:33
Moj prvi Thanksgiving Day sam proslavila prije 4 godine u jednoj predivnoj Americkoj porodici. Tada sam prvi put u zivotu probala punjenu curku na americki nacin, sos od bundeve i od kremberija (ne znam kako se ovo kaze kod nas). Obzirom da sam bila daleko od svoje porodice, tu veceru sam dozivjela kao nesto jako posebno.
Svake godine, u nasoj grupi u skoli se organizuje "Thanksgiving lunch". Amerikanci donose ćurku i sosove, a ostali donose jela iz svoje zemlje. Obzirom da ima mnogo stranaca sa svih strana svijeta to bude odlicna prilika da probamo hranu drugih naroda. |
|
|
|
|
|
... baba Ruija ~
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 06:47
|
16.11.2007, 03:39
sad si me prisetila mog prvog Tnxgivinga
![]() uglavnom, otishli u Filadelfiju, okupila se porodica, koja je u to vreme bila i moja porodica, bivshe gazdarice.. i tako se servirala i curka, i krompir i taj krenberi (mi to nemamo) i sve divno i krasno.. i ne znam kada, ni u kojem trenutku je pochela rasprava o samom tnxgivingu.. a ja onako vishe u shali nego shto sam bila ozbiljna kazhem "pa zashto se "slavi" praznik koji u principu govori o tome kako su kolonijalisti pobili Indijance?" i onaj blago teleci pogled ![]() auuu koju sam vatru pokrenula.. mada i dalje stojim pri tome da slave svoj najveci pochinjeni genocid do dzadza ![]() |
|
|
|
Obicaji naroda u zemlji kojoj zivim |
|
|
vragolanka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 31.05.2007.
Poslednji login: 26.09.2008 22:43
|
Obicaji naroda u zemlji kojoj zivim -
13.12.2007, 21:18
Danas je 13 dec. Santa Lucija obelezava se na taj nacin sto kako u skolama tako i u firmama dolaze horovi sa Lucijom, pevaju pesme mogu biti deca a i bira se Lucija za dati grad evo kako to izgleda ![]() mi sedimo za postavljenim stolovima, kafa, kolaci od safrana, specijalno crveno vino sa karanfilicem sluzi se vruce, sa bademima i suvimgrozdjem ![]() ![]() ![]() ...
|
|
|
|
Odgovor: Obicaji naroda u zemlji kojoj zivim |
|
|
... baba Ruija ~
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 06:47
|
Odgovor: Obicaji naroda u zemlji kojoj zivim -
13.12.2007, 22:17
xmmm
meni Meksosi rekoshe da je to bilo juche 12. decembar.. |
|
|
|
Odgovor: Obicaji naroda u zemlji kojoj zivim |
|
|
vragolanka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 31.05.2007.
Poslednji login: 26.09.2008 22:43
|
Odgovor: Obicaji naroda u zemlji kojoj zivim -
13.12.2007, 23:56
Neznam mozda zavisi od vere. Ja sam rodjena ovde i uvek se u Svedskoj slavi 13 decembra. ![]() ...
|
|
|
|
|
|
Moderator
Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: juče 05:28
|
21.12.2007, 23:21
Za koji dan ce ovdje biti Bozic, pa Nova Godina... Reci ce mnogi, nema nista drugacije tu kod tebe, svuda se to manje ili vise slavi ili nekako obiljezi. Medjutim, jedina je razlika u tome koliko se paznje posvecuje Novoj Godini kod nas i ovamo. Ovamo kod mene Nova Godina se skoro nikako ne obiljezava. Praznik ko praznik. Izgovor vise da se ne ide na posao/ skolu...
![]() Kod nas se Novogodisnja euforija osjeca u vazduhu, jer se ljudi pripremaju za docek. Biraju gdje i kako ce je proslaviti , sta ce biti za pojesti i za popiti , itd. Ovamo (u USA), medjutim, cini mi se da je sve podcinjeno Bozicu. Odmah posle Thanksgiving-a sve radnje se pripremaju za Bozicnu shoping-maniju. Ta shoping-manija traje skoro mjesec dana. Ljudi kupuju ko ludi, pod izgovorom da se za Bozic valja nesto pokloniti. Meni se cini da taj trend forsiraju razno razne kompanije da bi prodale sve i svasta. Tada, naravno, oni daju neke popuste da bi privukli musterije... Cini mi se da je ovaj divan praznik previse postao komercijalizovan. Pricajuci sa mnogim ljudima koji zive sirom Evrope i Kanade, cini mi se da je ova shopomanija uzela maha i kod njih. Pitam se, zar nije dovoljno pokloniti sitnicu i na taj nacin proslaviti ovaj praznik? |
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 04.04.2008.
Poslednji login: 31.07.2008 17:11
Godine: 41
|
04.04.2008, 20:52
i u italiji je vazniji bozic od nove godine. ovde se kaze :
natale con i tuoi capodanno dove vuoi iliti bozic sa tvojima nova godina gde god hoces znaci postoji ta pre bozicna vecera na bazi ribe i onda dolazi bozicni rucak sa hiljadu razlicitih jela... isto tako mesec dana ranije su sve moguce reklame povodom bozica. ceo rim okicen na sve strane i sve izgleda mnogo svecano. ono sto je karakteristicno je i da nema snega... e to je jedna od stvari koje su neobicne za mene .. doduse nakon svih ovih godina sam se i navikla ono sto je karakteristicno je jedan kako bih ga nazvala specijalan kolac-torta pannetone koji se obavezno jede sa sampanjcem... a da za razliku od nas, gde je dorucak i rucak najvazniji obrok a vecera gotovo nista, ovde u italiji za dorucak je nesto beznacajno onda je rucak i onda kao glavni obrok je vecera kada je cela porodica na okupu - s obzirom da je radno vreme uglavnom 9 -18 znaci radi se ceo dan.. |
|
|
|
|
|
golden girl
Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 06.10.2008 23:41
Godine: 25
|
05.04.2008, 05:11
Na Tajlandu Novu godinu slave u aprilu mesecu. Tada je jako toplo kod njih (kao i cele godine ) i svi su na ulici i proslavljaju takozvani Sonkran festival. Svi se polivaju vodom, jer na taj nacin spiraju staru godinu i potpuno cisti docekuju Novu. Za vreme tog festivala niko ne ostane suv, i prskajuca voda vreba iza svakog coska.
![]() |
|
|
|