Ja neću otići tako daleko na istok...
Prethodnih godina sam u nekoliko navrata, zbog nekih poslova, posetio Bolonju i Sasolo u Italiji. Tamo sam imao prilike da me pod izgovorom "Poslovna večera" neki talijanski likovi odvedu na takva mesta, gde po svoj prilici sam nikada nebih otišao, sem da možda dobijem na lotou
Pošto žabari bolesno pate od toga da se hvale, nisu štedeli euriće u svojoj
uzaludnoj nameri da me oduševe svojom hranom i skupocenim vinima.
Svaki put bi bi me odveli u neki nobles restoran gde sam bio primoran ćistiti
svaki tanjir koji bi izneli pred mene. Prvom prilikom sam bio malo rezigniran kada mi je konobar doneo ogroman tanjir sa nekakva dva lista neke čudne biljke pored njih malo nekog sosića ne veće od pačijeg govneta i tri puža...
svog prijatelja Đovanija sam prvo hteo da upitam, jel to sad neki vic ali sam se
suzdržao jer sam na njegovom licu video, kako očekuje moje oduševljenje.
Skenjao sam tri puža i onu mirođiju a jednog puža sam posle isčačkao čačkalicom iz šestice gore desno. Nakon toga su sledela još jedno pet šest takva "specijaliteta" koji su me podsećali izgledom i velićinom na one deliće
koje izvadiš iz žumanca kinder jajeta. Posle večere smo se naravno bog zna kako ispozdravljali a ja sam otišao u piceriju da pre spavanja spustim u one pomije još jednu promera 38 cm. sa sirom i šunkom. Sve u svemu, možda su ta jela i bila dobra ali da bih im osetio ukus potrebni su malo veći uzorci od onih koji se nose na spektrografiju.
Čast Italije je je spasio jedan drugi mangup. Alesandro jedna baraba sa sicilije sa kojim sam se dva sata nakon upoznavanja, napio ko majka i koji me je spasio, od kako on kaže "snobovskih pedera sa severa". Smejao mi se kada sam mu ispričao da od kako sam ovde u Italiji, ne mogu pošteno da se najedem.
Pokupio me je te večeri ispred hotela i nakon što smo poduvali joint u kolima, odvezao me je van grada u neku vukojebinu međ neke vinograde. Prvo sam se uplašio da hoće da me ukoka ili možda još nešto gore

ali kada smo se parkirali ispred neke zgrade, ja bih to nazvao kameni salaš, onda sam se oraspoložio. Ušli smo u veliku salu sa običnim drvenim stolovima i kamenim podom. Sem konobara nigde nije bilo žive duše a na sredini sale...

ogroman dugački sto pretovaren šunkama, salamama,sirevima, grožđem, maslinama, raznim pecivima, kuvanim kukuruzima, paradajzima... iz glinenih ćasa veličine auto gume,su se smeškale razne salate sa mesom, parmezan u komadima ko četvrt cigle je bio razbacan posvuda kao šut na gradilištu... ma milina jedna.
-Ovo je da se zabaviš dok ne donesu večeru- objasnio mi je moj spasioc.
-Ovde jedemo mi seljaci sa juga, mi se ne pederišemo kao oni severnjaci.-
Večera je bila u šest delova i usput se pila ljuta grappa tj. rakija
Predjelo je bilo nekakvo testo sa sosom od gljiva i govedinom. Zatim su sledeli gnochi naravno sa mesom, pa ravioli sa šunkom i sirom. Ondak...grappa-grappa-grappa...

Pa nakon toga ovčija rebarca sa slaninom

i uz to nekakav hleb koji ima ukus ko kokice, isečen u tanke štrafte i namazan masnim sirom. Grappa-grappa-grappa
Moram još i to napomenuti, da kada smo stigli, nigde nije bilo nikoga a u roku od pola sata sala se ispunila do poslednjeg mesta. Cele porodice sa decom i babama u kolicima, su se nekako stvorile niodkuda i ispunile prostor neopisivom drekom, smehom i pesmom. Dovikivali su se između stolova, neki su se i svađali...ma jednostavno fantastično. U jednom tenutku svi su zanemeli.
pojavio se nekakav lik od dva metra, ćelav i stopedeset kila. U belim pantalonama i beloj kratkoj majici došetao se ladno do jednog stola i naslonio sa obe ruke ispred nekog lika kome je očigledno postalo pretoplo u tom trenutku. Započela je nekakva kratka rasprava na jednom dialektu koji je nemoguće razumeti, da bi beli međed nakon toga opet nestao.
Alessandro mi je sa smeškom objasnio, da se lik za stolom nešto žalio na kuhinju pa je šef kuhinje lično došao da mu objasni neke stvari
Graja se opet digla a mi smo dobili glavno jelo. Tri lopate roštilja - razne fine mesine i kobasice pomešane sa maslinama na velikoj drvenoj tacni.
Deserta se ni ne sećam jer sam ga izostavio. Ko je lud da kvari ovu veličanstvenu večeru nekakvim kremicama - još kiselinu da dobijem, sačuvajmebože.
Kada me neko pita dali volim talijansku kuhinju naravno odgovorim sa da
ali tu naravno ne mislim na one mlitave špagete sa malo tankog sosića od kuvanih paradajzčića, nekoliko brabonjaka mlevenog i zaprašenih s malo ribanca - ko ono trunje što se nakupi međ prstima na nogama.