|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Dijaspora Za sve one koji su otišli u svet trbuhom za kruhom |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Pokondirene tikve |
|
|
|
Banovan
![]() Offline
Član od: 29.06.2006.
Poslednji login: 14.01.2008 14:40
Pol: Muško
|
Odgovor: Pokondirene tikve -
03.07.2006, 10:55
Mislim da je problem u nasim yu kompleksima i atavizmima proslosti.Mnogi od nas su se nasli u procepu izmedju proslosti i danasnjice tj buducnosti.Naravno da svako tezi dobroj kuci,lepom autu,ugodnom zivotu samo je pitanje cene.Ako se zbog toga zrtvuje citav zivot postavlja se pitanje kakav je to zivot i da li je to zivot uopste.Upecani sadasnjicom vise se brinemo za proslost i boze moj sta ce drugi reci nego da zivimo kako osecamo i zelimo.Radimo poslove koje mrzimo da mozemo podici kredite kojima zelimo impresionirati ljude koji nas mrze a i mi njih ne volimo.Ja sam se izborio sa svojim demonima proslosti i zivim u normalnoj trosobnoj kuci sa jednim kupatilom,zamislite,i na bloku od 400 kvadratnih metara.Vozim 6 godina star audi A4 i imam novu Yamahu 1100 cruser.Ne dugujem nikome nista i imam nesto ustedjevine na banci koju trosim na decu i uzivanje.Nedostaju mi drugovi i prijatelji da "bacimo"koju pametnu.Rad sam smanjio na svaki drugi dan jer zelim da provedem vise vremena sa decom.Ja sam ovde dosao da ostanem a ne da se ubijem radeci za nesto imaginarno 15.000 km daleko od mene.Svi se moji poznanici vec godinama vracaju u stari kraj i to je jedina tema koja opseda njihove jadne zivote.
|
|
|
|
|
|
severna svetlost
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.08.2006.
Poslednji login: juče 20:17
Pol: Žensko
Godine: 32
|
22.10.2006, 18:31
Ja to, pored svega, pored realne nostalgije, koju svako od nas oseti i oseća i od koje se ne može pobeći, (bar ja ne mogu) povezujem sa nesugurnošću u sebe u ono što se radi i kako se radi, i onda je najjednostavnije izvaliti neku takvu priču kojom ćeš, gdegod se nalazio, smisliti da je bolje negde drugde. Sretala sam mnoge takve, ja se obično isključim iz konverzacije jer me umaraju te sulude priče. Kada ne mogu da se isključim, kada me previše čačnu dotični onda stoji jedan standardan kec u rukavu:"Što se lepo ne vratiš tamo, ništa te živo ne vezuje za ovu teritoriju, nemaš prijatelje, devojku, momka, decu, imaš svu slobodu ovog sveta, zašto si na svoju sopstvenu odgovornost nesrećan, ja to uopšte ne razumem???" Ma ne znam, uglavnom me jako nervira sve to.
|
|
|
|
|
|
Boško
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 02.10.2006.
Poslednji login: juče 20:26
Godine: 32
|
22.10.2006, 19:00
Citat:
, al' od bijede nema nista gore.Crvena zvjezdica na kapi sja, o vratu marama, tralalala |
|
|
|
|
|
|
typingerrormaker :)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: juče 07:56
Godine: 27
|
22.10.2006, 23:17
Citat:
No tako je kako je i iskreno vise sam se umorio ispravljajuci krive Drine. Pokusavam da izbjegnem takve ljude koliko je moguce vise. Ja sa takvom njihovom pricom u oci ne mog da ih gledam a da mi ne pozli. A oni ![]() |
|
|
|
|
|
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 05:28
Pol: Žensko
|
15.08.2007, 01:57
Citat:
On: "E samo da mi je da sjedem na moju terasu u .... i da onako sa uzivanjem popijem kafu, a da nigdje ne jurim." Ja: "A je li, je l' ti nemas terasu i kafu ovdje?" On: "Imam, ali ovdje ne mogu lijepo da uzivam i da sjedim." Ja: Sto? On: "Ovdje mora da se radi i nema se vremena za tracenje." |
|
|
|
|
|
|
typingerrormaker :)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: juče 07:56
Godine: 27
|
16.08.2007, 08:08
nema se vremena za tracanje... u tom je problem... eeee
![]() ma, vise sam oguglao na takve price... iskopao sam ljude koji kao ja vide i neku svijetlu stranu ovog zivota i drze je bljestavijom sve vise i vise ![]() mada sve mi se cini da smo generalno postali bolesni od nekog sazaljevanja... ne da mi sazaljevamo druge nego da sazaljevaju nas... sam' nek se kukumace na svemirsku neman koja nam jede slobodno vreme... a zivot, ko ga jebe... ![]() |
|
|
|
|
|
Legenda
Član od: 01.04.2007.
Poslednji login: danas 00:55
|
16.08.2007, 08:47
Onih koji se razmecu sa novcem, trose iznad svojih ocekivanja, ima svugde.
Neki se posle zale a nekima sramota da priznaju. Nisam otisao nikad u inostranstvo jer mislim da cu u Vojvodini moci uvek bolje da zivim od nekog drugog mesta... Bar 10 puta sam ovo svoje rezonovanje pobio, ali na kraju opet, uvek dodjem do istog zakljucka. Naravno ne zivim bolje materijalno, vec sveukupnom (ne)kvalitetom zivota... Odricanja su ogromna, a verovatno cu i ziveti najmanje 10 godina manje zbog losijeg standarda i nepostojanja adekvatne zdravstvene zastite. Ipak: Ovde mi je porodica, rodjaci, prijatelji, mogu racunati na njihovu eventualnu psihicku, materijalnu ili fizicku ispomoc... Ovde poznajem mentalitet, ovde se snalazim najbolje... Imam relativno visoko obrazovanje, sa kojim ponekad mogu ostvariti ekstraprofit. Kada zapne, da gore ne moze biti, sunke i slanine ce uvek biti, kao i nesto jabuka i svezeg hleba, pa zemljoradnicki smo kraj. Shvatio sam da smisao zivota nije u ambicijama vec u svakodnevnim sitnim radostima. Sazrevanje tresnje u basti, rasvetavanje bokora musmulice, ukus svezih dinja, osmeh dece iz komsiluka, blagi sum lisca i svezi povetarac na licu me ispunjava srecom... Toga imam i ovde, a mozda samo ovde... Tamo bi bio doseljenik. Niza klasa, niko i nista. Morao bi se boriti za svaki sitni uspeh, kao mahovina koji bi se zeleo uvatiti na uglacanom granitu. Ne bi poznavao mentalitet, smatrali bi me cudakom. Poverenje, prijatelje bi mozda stekla samo mpja deca. Pored jezickih i terminoloskih problema ne bi znao neke osnovne zivotne probleme da resim sebi jer ne znam postupak. Zauzvrat bi verovatno imao veci standard i mozda bolje zdravstveno zbrinjavanje. Moj standard se nikada ne bi ni priblizio standardu ondasnjeg stanovnistva... Nekako, mi Vojvodjani smo zalepljeni za tu grudvu tamo u ataru... A Suboticani vec generacijama govore, da se osecaju dobro samo ako u daljini uvek vide toranj Gradske Kuce. Po mogucnosti ni njive ne kupuju izvan tog kruga... ![]() |
|
|
|
|
|
s*permen
Član od: 02.03.2007.
Poslednji login: danas 07:29
Godine: 42
|
20.08.2007, 22:02
U mom okruzenju nema Srba na 1000km sem leti kad ih sretnem po nekim odmaraliştima ... kako se preseravaju u svoj svojoj gluposti
![]() Mozete ih prepoznati po zlatnim kajlama,plavim sisatim zenama i prstom zaçepljenim uhom dok telefoniraju neşto vazno şetajuçi celom plazom uzduz i popreko . Sreo sam neku grupu iz francuske neki dan ... dr. mr. i sl. titula Priçaju o blistavom Parizu i jadnom Bgd i Yu ... i onda jedna g-dja dr. Krava na kraju reçe kako nije menjala nameştaj 20 godina i kako je mogla da kupi koznu garnituru da nije doşla na ovako skupo letovanje. ![]() ![]() ![]() E pa nabijem je sa sve titulama i 20 god rada u Francuskoj kad to sebi sa svom tom pameçu nije mogla da kupi ! ![]() Ne shvatam zaşto je morala to da kaze kad je mogla da se folira do kraja kao da je stvarno moçna ![]() A eto ne znaju da sam ja najbogatiji od svih njih ! Hvala bogu zdrav sam kao i moji bliznji a nismo ni gladni ni zedni ... i zadovoljni smo time şto imamo ! ![]() nabavio deka nova kolica sa prozorima na struju
|
|
|
|