|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Dijaspora Za sve one koji su otišli u svet trbuhom za kruhom |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
"Nova" i "stara" dijaspora |
|
Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora |
|
|
|
|
... baba Ruija @
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 22:26
Pol: Žensko
|
Odgovor: "Nova" i "stara" dijaspora -
03.08.2006, 05:00
Citat:
![]() p.s. ono "dijaspora" me zbunjuje ![]() Citat:
ma sve je otislo u tri lepe ![]() |
||
|
|
|
|
|
Novi član
![]() ![]() Offline
Član od: 20.11.2006.
Poslednji login: 20.11.2006 00:51
Pol: Muško
Godine: 38
|
20.11.2006, 00:30
iskreno nisam ni razmisljao na ovu temu dok nisam izasao iz zemlje i sam nisam primetio razliku. inace sam od pre par god vani
|
|
|
|
|
|
uhvatio i popustio
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: juče 23:01
Godine: 57
|
13.04.2007, 22:49
Ja sam sa ove strane duge, nisam uspeo da prođem ispod nje. Oni koji su otišli pre devedesetih, pošto su najčešće išli organizovano na već obezbeđeno radno mesto, najčešći cilj im je bio; Idem da zaradim neku crkavicu, da napravim ovde jednu kućicu, da se sredim, i što pre da se vratim. E to vraćanje je najčešće trajalo pun radni staž. Napravila se kućica, napatila se duša, porodica se rasturila. Ako su deca otišla za njima, tamo su formirali porodice, a njihova deca jedva znaju maternji jezik. Ako su deca ostala u tadšnjoj Jugi, ona su naučila mnogo šta od "potroši marke" uz malo muke, a kad su se matori vratili, sukob generacija ohoho.
Ostadoše po našim selima grdne kućerine i kuće kao svedok jednog izobilja i muke.Bitno se razlikuju "gastarbajteri" po tome iz kog su kraja došli. U istočnoj Srbiji je stalna smena generacija, babe i dede se vraćaju nazad, sinovi snahe nastavljaju da rade, njihovu decu dok ne odrastu čuvaju bake i deke , pa napred u inostranstvo. Dotle se izgrađuju dograđuju i uvek je neko ovde kod kuće. Ako se neko prevario posle devedesetih da se pre vremena vrati sa ciljem da nešto počne da radi ovde, e tek je onda nadrljao(bilo je tada 100dem., mnogo para). Pare je pojela inflacija, ili zajam državi, a vraćanje nije nije bilo moguće nazad. Posle devedesetih dve vrste ljudi odlazi van. Jedni koji su silom došli u Srbiju zbog ratnih muka, a koji odlaze na sve strane sveta, organizovano i neorganizovano. Drugi odlaze po završetku škole na razne načine nalaze posao. I jednim i drugim su dve stvari podudarne, odlaze sa celim porodicama i drugo odlaze da tamo žive i da se ne vraćaju više ovde. |
|
|
|
|
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 00:22
|
25.07.2007, 02:13
Meni se cini da su ovi iz "stare" dijaspore mnogo religiozniji. Svake nedelje idu u crkvu i bune se sto ovi "novi" slabo dolaze.
|
|
|
|
|
|
s#permen
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Član od: 02.03.2007.
Poslednji login: danas 00:24
Godine: 42
|
25.07.2007, 09:09
ovi ovde kod mene uopşte ne idu u crkvu
![]() ![]() Zene dodjite na ustanak ! ![]()
|
|
|
|
|
|
Divlji badem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 27.10.2006.
Poslednji login: 25.06.2008 17:16
Godine: 30
|
26.07.2007, 02:50
razlika koju sam uocila je da ova starija ekipa jos uvek sanja o tome kako ce se vratiti dok vecina ove nove vec se navika na zivot u tudjini i ne pomislja na povratak. ja sam negde u sredini stare i nove, ali nazad ako onda samo radi odmora.
Mrznju moze pobijediti samo ljubav. Gautama Siddharta Buddha |
|
|
|
|
|
vragolanka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 31.05.2007.
Poslednji login: 05.07.2008 00:12
|
30.07.2007, 15:53
![]() Ja mislim da se ne moze deliti na staru pre 90 i noviju posle 90. Iz cistog razloga sto ceo svet govori o tome da ima tri grupe - jedna grupa je ta kako je nazvana stara dijaspora koja je otisla trbuhom za kruhom ili vec iz ekonomskih razloga a i s namerom da se vrati. Ljudi su poceli raditi direktno, nisu bili zainteresovani da nauce jezik i obrazuju se u datoj drzavi. Njihov moto je stedeti i vratiti se. Na veliku zalost puno njih je danas obolelo, penzionisano a i ostalo tu gde je. Ljudi su marljivo radili i to najteze poslove i planirali neku sretniju buducnost sa svojom decom u svojoj zemlji. Danas ih muci to sto sto se sve izmenilo a oni se nisu uklopili u drustvo, zivot vec su ziveli "ni na nebu ni na zemlji" kako se to kod nas kaze. Tesko je prihvatiti tu cinjenicu i puno njih je danas nesretno zbog toga. - druga grupa je novija generacija, deca koja su rodjena u zemlji u kojoj su se njihovi roditelji nastanili/ velika je razlika u misljenjima i nacinu zivljenja Oni su zavrsili skole, obrazovali u datoj drzavi i normalno prosperirali i na poslu a i vode sasvim normalan zivot/ to je njihov dom i to je njihova drzava Oni ne razmisljaju o vracanju jer nisu ni otisli oni su tamo gde su. Stvaraju porodice vode i socijalan i privatni zivot sasvim ok i na nivou. - treca grupa dijaspora posle 90 sigurno misli drugacije jer su im drugi razlozi odlaska iz zemlje Naucili su jezik, dobili poslove obicno one koje su obavljali i u svojoj zemlji a i kod nih je razlika u misljenjima hoce li se vratiti ili ne. Misljenja njihovih mladih se skoro potpuno poklapaju sa misljenjem druge grupe /dece stare dijaspore. ...
|
|
|
|