VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Dijaspora

Dijaspora Za sve one koji su otišli u svet trbuhom za kruhom

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Akcenti iliti naglasci
staro
  (#1 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija ~
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 05:20
Pol: Žensko
Akcenti iliti naglasci - 09.12.2007, 19:46

neku vecher smo povukli temu o nashim akcentima.. koliko smo ih izgubili odnosno zadrzhali.. kolektivno smo zakljuchili da smo svi vishe ili manje izgubili naglaske, i pokupili malo od jednih malo od drugih.. meni su odavno moji sa mora rekli da nemam vishe taj specifichni naglasak (mada ga mi zapravo ni nemamo, ali ga imamo za druge) s obizrom da smo u drushtvu mala Jugoslavija doslovce (mada nam fale Slovenci ) pokupila sam svashta poneshto.. drugi su zakljuchili takodjer da koriste rechi i izraze koje nisu pre koristili..

dakle, jeste li zadrzhali originalne naglaske?

za neke odavde znam da su ih zadrzhali a vi drugi?

ae

moomoo meee juuooo

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Akcenti iliti naglasci
staro
  (#2 (permalink))
Papak
Boško
Papak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimum

Član od: 02.10.2006.
Poslednji login: 08.10.2008 18:42
Pol: Muško
Godine: 32
Odgovor: Akcenti iliti naglasci - 09.12.2007, 20:00

Citat:
yige_gui kaže: Pogledaj poruku
meni su odavno moji sa mora rekli da nemam vishe taj specifichni naglasak
ae
Kamo sreche da si ti samo naglasak izgubila
A, ja? Pa ja ne znaaaaam. Mada svi mi kazhu da mnooOgo fino pricham
U stvari kad malo bolje razm'slim, pa ja i ne'am naglasak. Ja pricham ono strogo knjizhevni po prAav'lima ijeeeEkavski

Crvenu maramu nosiću ja i plavu kapicu, tralalala
Crvena zvjezdica na kapi sja, o vratu marama, tralalala

staro
  (#3 (permalink))
coolgirl
La Nińa [:
coolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostale

Član od: 28.02.2007.
Poslednji login: 08.10.2008 21:48
Odgovor: Akcenti iliti naglasci - 09.12.2007, 20:40

Ja nisam
Posto sam ovde iz bone,pricam kao i svi tu...'bolan','ba'... Ali ne bas kao oni iz federacije... Oni teski bosnjaci...
S obzirom da se druzim sa mnooogo njih koji su iz Srbije i sta ja znam odakle,cudo je da nisam njihov naglasak...

CUANDO QUERAS
DONDE QUERAS

staro
  (#4 (permalink))
sussi
vragolanka
sussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimumsussi je dostigao maksimum

Član od: 31.05.2007.
Poslednji login: 26.09.2008 22:43
Odgovor: Akcenti iliti naglasci - 11.12.2007, 12:57

...Imam naglasak ovog jezika jer nas jezik slabo pricam...Kada pricam s rodjacima kazu da pricam srpski sa svedskim naglaskom, smeju se jer im kazu zvuci simpaticno ...

...Koliko god život od tebe traži ozbiljnost, svako treba prijatelja s kojim se može glupirati. ...

staro
  (#5 (permalink))
Sladja26
Novi član
Sladja26 je na dobrom putu

Član od: 20.11.2006.
Poslednji login: 07.09.2008 23:02
Godine: 28
Odgovor: Akcenti iliti naglasci - 05.05.2008, 01:55

naglasak? hmm.... mislim da nemam
cak se mnogo njih cude kako jos uvek tako dobro pricam srpski. jer sam rodjena i odrasla ovde u nemackoj.
mada kad provedem neko vreme u Novom Sadu, kazu mi da se cuje "novosadski" naglasak. :-)

staro
  (#6 (permalink))
MissWiena
Novi član
MissWiena je na dobrom putu

Član od: 30.07.2008.
Poslednji login: 19.08.2008 01:35
Odgovor: Akcenti iliti naglasci - 30.07.2008, 02:45

svaka cast Sladjo nikada nemoj zaboraviti svoj jezik i naglasak !!!!!!!!! Novosadski govor je najprijatniji koji sam ikada cula!!!!!!!! Ja sam zivela u tvom gradu prelepih 7 godina!!!!!!!!!!!!!

staro
  (#7 (permalink))
swba
typingerrormaker :)
swba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimum

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: danas 07:21
Godine: 27
Odgovor: Akcenti iliti naglasci - 30.07.2008, 07:40

Ja nisam nikada ni imao neki specifican naglasak, bar ne primjecujem
Grad u kom sam rodjen i u kom sam proveo prvih 10ak godina svog zivota je imao mjesavinu govora. U selima koja su gravitirala Krajini, odakle su moji, koristila se ijekavica sa opet nekim specificnostima. Tako umjesto gjde ces govori se dje ces isl. Sa druge strane grada, podrucja koja su gravitirala Hercegovini i zapadu Bosne pretezno upotrebaljavaju ikavicu. Tako je njihovo gdje di isl. Do rata, dok nisu pocela seljakanja, kod mene je bila mjesavina ijekavice i ikavice u opticaju. Ikavica minimalno al ovo "di ces" i dan danas mi se otme. E onda smo se denuli put Srbije i naravno upali u ekavsko podrucje. U pocetku sam imao jaku odbojnost u prihvatanju ekavice al vremenom prihvatis neke stvari jednostavno podsvjestno. Od tada kupujem u radnji a ne u prodavnici i sl. Onda sam se vratio ponovo u Krajinu sto je doprinjelo ponovnom izrazavanju ijekavice.
Kad kazem da nemam sprecifican naglasak, mislim pre svega na to da ljudi nikada po govoru nisu mogli provaliti iz kog kraja dolazim. E onda kad im saopstim da sam porijeklom iz visoke Krajine svi ostanu u cudu, kao "pa ti uopste ne otezes kad pricas .
Ovde nisam promjenio govor, (opet) bar ja to ne primjetim , otme mi se poneka nebuloza koju sam pokupio od likova sa kojima komuniciram na netu
kanda bi to bilo to

You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.

Poruku je izmenio swba, 30.07.2008 u 07:41. Razlog: typing ofkors

staro
  (#8 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Poslednji login: danas 13:36
Godine: 33
Odgovor: Akcenti iliti naglasci - 30.07.2008, 12:24

Citat:
swba kaže: Pogledaj poruku
Od tada kupujem u radnji a ne u prodavnici i sl.
Ja sam mislila da ti kupuješ u granapu Ko onda kupuje u granapu?

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#9 (permalink))
GostBG
Banovan
GostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostale

Član od: 24.06.2008.
Poslednji login: 06.10.2008 10:51
Godine: 41
Odgovor: Akcenti iliti naglasci - 30.07.2008, 13:16

Citat:
SQUAW kaže: Pogledaj poruku

Ja kupujem u granapu,ducanu,bakalnici i td.

staro
  (#10 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija ~
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Poslednji login: danas 05:20
Odgovor: Akcenti iliti naglasci - 30.07.2008, 16:34

Citat:
swba kaže:
Ja nisam nikada ni imao neki specifican naglasak, bar ne primjecujem
imash ga samo ga ne primecujesh

Citat:
SQUAW kaže: Pogledaj poruku
ah, te divne kuluturoloshke razlike.. vdf is granap?

moomoo meee juuooo