Citat:
irnik kaže:
Gajim Kroton i par biljaka kojima ne znam ime
Prije mjesec dana sam dobila pelcer za sanseveriju u minijaturnoj saksiji. Valja to sad presadjivati, ali meni nekako presadjivanje ne ide od ruke. Bojim se da se kasnije ne osusi
Pocetkom proljca sam kupila bosiljak i fino je rastao... i pomalo sam ga koristila (cupkala) za kuvanje. Poceo je polako da vene sad  . Iako mi je receno da je to jednogodisnja biljka, zanima me da li postoji nacin da ga ocuvam
|
Hm, pa rado bih I ti i ja voleli da zivimo 500 godina i vise, al ne moze, jer ljudi zive maksimum 100. Isto tako ni bosiljak ne moze ziveti vecno.
Sto se krotona tice, to znas dobro, njemu se posebna paznja mora posvetiti oko zalivanja, jer kada bi ga polila hladnom vodom preko listova , vec dan-dva kasnije bi mogla ocekivati golu biljku, a i vecinu listova pootpalih na podu.
Za sansevieriju, mislim da sam pisao nesto, pa da se ne ponavljam, mozda jos uvek stoji tu, ako nisam prepravljao I brisao taj post, a koliko me secanje sluzi, pisao sam na temi Anturijum kao rezani cvet.
A , za bosiljak, to je biljka koja moze biti I jednogodisnja I visegodisnja. Jednogodisnje su ove nase gajene Ocimum basilicum, a visegodisnji bosiljak je Ocimum gratissimum. E, sad, posto je jednogodisnji, ti bi mogla da mu uzmes seme, i opet ga posejes dogodine. Cvetao ti je nesto pre septembra, a sad je poceo polako da se susi, jer sazreva upotpunosti, i doneo ti je crna mala semena ili tzv. plod orasicu tamnobraon boje. Klijavost semena u bosiljka je oko 90%, tako da te to ne brine, samo pri setvi ga zbog toga sto je sitno seme ne stavljas duboko.
Ja licno uglavnom ne jedem jela zacinjena bosiljkom-prvenstveno zato sto posle ne znam lepo da ocenim koliko da posolim porciju, ma da ponekad ga i koristim.
To sto ga koristis je za svaku pohvalu, i narocito ga treba da koriste majke odojcadi, jer on povecava mlecnost majki koje imaju malo mleka.
Kad vec rekoh za mlecnost, da odam jos jednu tajnu dojiljama kako da povecaju kolicinu mleka, naime treba uvece da popiju casu od 200grama piva,(naravno ne svaki dan, vec samo povremeno, i to je jedina situacija u kojoj ja opravdavam konzumiranje piva, jer sam na zalost ili na srecu veliki antialkoholicar) i poveca ce se lucenje mleka.
E, da se ne udaljavam od teme, odoh ja u ...nego da se vratim gajenju bosiljka. Ovako, on voli toplotu, jer je poreklom iz Indije. Izmrzava na najmanjim mrazevima.Posejano seme klija najbolje na dnevnim temperaturama od 23-25 stepeni, i klija za 5-7 dana. Ne voli peskovita zemljista, vec voli dobro nadjubrena i humozna zemljista.
Bosiljak se proizvodi preko rasada ali i semenom. Za rasad seme se seje oko 20-tog marta, i pokriju se leje folijom. Seje se na 0.5cm dubine. Za metar kvadratni potrebno je oko 15-20gr semena. Rasad je spreman oko 10-tog maja, kada se i presadjuje na stalno mesto na rastojanju oko 40*40cm, po dve biljke zajedno. I onda ga zalijes.
Neko ga proizvodi direktno iz semena, ali ga onda sejes oko 10-tog maja na stalno mesto (ti ces to uraditi u saksiju), tj. kad je prosla opasnost od kasnih prolecnih mrazeva.