VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Flora i fauna > Biljno carstvo

Biljno carstvo Kutak za ljubitelje biljaka

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Sobne biljke
staro
  (#1 (permalink))
swba
typingerrormaker :)
swba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimum

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: juče 20:22
Pol: Muško
Godine: 27
Sobne biljke - 20.04.2006, 08:33

Izmedju velikog lisca difembahije proviruju sramno listovi bojazljivog fikusa. Rasli su skupa, saksija uz saksiju, i poceli bi da venu jedno bez drugoga. Iz drugog kraja, u malo tamnijem uglu, ljubomorno ih gleda mala palma. Razbolila se ovih dana jer je njen partner uginuo. Ostala je sama, a tako je voljela svog druga limuna. Jadnicak je od pocetka imao puno problema, a ona je bila tu da ga svojim liscem zakloni od sunca i spusti koju kap vode na njegovo uvenulo lisce. Nadala se da ce da prezivi, nadali smo se i mi. Ljubicice su u svom svijetu, spremaju se da se okite nejljepsim cvjetvima za ovu godinu. A puzavac ih sve veselo posmatra. Njemu ne treba niko, moze da se pentra i spusta kud god on hoce... I svi u zelenoj druzini ocekuju dolazak hrabrog kaktusa. Kolaju price da dugo moze bez vode i niko u njih ne vjeruje.

Ovako nekako, slikovito, bi izgledao zeleni svijet u mojoj kuci.
Kakva su vasa iskustva sa sobnim biljem? Koliko pazenje poklanjate svojim zelenim kucnim ljubimcima i koliko imate srece sa njihovim uzgojom?

You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Sobne biljke
staro
  (#2 (permalink))
Phoenix
Iskusni forumdžija
Phoenix će uskoro postati poznat članPhoenix će uskoro postati poznat član

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 05.05.2006 02:02
Odgovor: Sobne biljke - 20.04.2006, 22:00

Kod mene su jedni pored drugih Singonium, Difenbahia i Maranta.

Maranta je jako osetljiva, posebno na promaju i s njom treba baš biti pažljiv.

Difenbahia je u samom vrhu najlepših sobnih biljki, ali i tu ima različitih vrsta, koje se razlikuju po listovima. Meni se svidjaju difenbahie sa ovakvim listovima (baš kao moja)

Ipak, singonium za mene je car sobnog bilja . Obožavam ga i uživanje je gledati ga kako raste.

Inače, nekada je u Banja Luci održavana najlepša medjunarodna izložba cveća na prostorima bivše SFRJ. Teško je opisati taj doživljaj...

staro
  (#3 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 13:31
Pol: Žensko
Godine: 33
Odgovor: Sobne biljke - 20.04.2006, 22:58

Ja imam singonium, isto k'o 'tičica, i u poslednje vreme baš divlja a ja se sva upetljam kad treba da ga sredim i povežem.

Onda imam:

Bendžamina imam dva, i zeleni i šareni:

Onda kencija:

...spremam se da je poklonim mami mnogo mesta zauzima...

I Dracena:

koja je zapravo izgledala nešto slično, nekada, ali je Mali Od Hladnog Oružja dok je učio da hoda oborio i izlomio, a bila je mlada i ja jednu stabljiku držala u vodi (ko zna koliko, jako teško pušta žile), a potom je zasadila i iznosila je svako leto napolje. Sada ta dracena ima skoro 2 metra... samo što je mnogo smešna, prutić koji iz saksije direktno ide u plafon i gore kao neka krošnja. Mnogo je looda.

I imam još nešto, ali ne znam kako se zove, pa ne mogu da stavim sliku.

Nekada davno mi je uspevalo i ovo da odgajim:

Volim sobno bilje.

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#4 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija ~
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 22:38
Odgovor: Sobne biljke - 21.04.2006, 21:29

imadem ovu:

i bambus:

imam i koprivu

i brshljan

volEm svo divlje bilje

staro
  (#5 (permalink))
swba
typingerrormaker :)
swba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimum

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: juče 20:22
Godine: 27
Odgovor: Sobne biljke - 24.04.2006, 01:58

Mi generalno u kuci imamo problem sa uzgajanjem bilja, jer nam je stan totalno taman i rijetki su dugi ljetni dani da biljke uhvate malo sunceve svjetlosi. Zato su nam biljke sve nekako klonule i slabo rastu. Mada doci ce i njihovo vreme...

You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.

staro
  (#6 (permalink))
okianer
Novi član
okianer je na dobrom putu

Član od: 20.09.2006.
Poslednji login: 26.09.2006 21:55
Godine: 35
Odgovor: Sobne biljke - 20.09.2006, 21:46

volim biljke

staro
  (#7 (permalink))
Lady S
Administrator
Lady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimum

Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 24.11.2008 22:17
Godine: 26
Odgovor: Sobne biljke - 28.01.2007, 00:16

U mojoj sobici su jedan prelepi šareni bendžamin, dve vrste difembahija, koprivica i drvo života.

staro
  (#8 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: juče 05:52
Odgovor: Sobne biljke - 10.11.2007, 16:21

Gajim Kroton i par biljaka kojima ne znam ime

Prije mjesec dana sam dobila pelcer za sanseveriju u minijaturnoj saksiji. Valja to sad presadjivati, ali meni nekako presadjivanje ne ide od ruke. Bojim se da se kasnije ne osusi

Pocetkom proljca sam kupila bosiljak i fino je rastao... i pomalo sam ga koristila (cupkala) za kuvanje. Poceo je polako da vene sad . Iako mi je receno da je to jednogodisnja biljka, zanima me da li postoji nacin da ga ocuvam

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

staro
  (#9 (permalink))
Aca1983
Poznata fAca
Aca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimum

Član od: 14.04.2007.
Poslednji login: danas 11:29
Godine: 25
Odgovor: Sobne biljke - 10.11.2007, 19:15

Citat:
irnik kaže: Pogledaj poruku
Gajim Kroton i par biljaka kojima ne znam ime

Prije mjesec dana sam dobila pelcer za sanseveriju u minijaturnoj saksiji. Valja to sad presadjivati, ali meni nekako presadjivanje ne ide od ruke. Bojim se da se kasnije ne osusi

Pocetkom proljca sam kupila bosiljak i fino je rastao... i pomalo sam ga koristila (cupkala) za kuvanje. Poceo je polako da vene sad . Iako mi je receno da je to jednogodisnja biljka, zanima me da li postoji nacin da ga ocuvam
Hm, pa rado bih I ti i ja voleli da zivimo 500 godina i vise, al ne moze, jer ljudi zive maksimum 100. Isto tako ni bosiljak ne moze ziveti vecno.

Sto se krotona tice, to znas dobro, njemu se posebna paznja mora posvetiti oko zalivanja, jer kada bi ga polila hladnom vodom preko listova , vec dan-dva kasnije bi mogla ocekivati golu biljku, a i vecinu listova pootpalih na podu.

Za sansevieriju, mislim da sam pisao nesto, pa da se ne ponavljam, mozda jos uvek stoji tu, ako nisam prepravljao I brisao taj post, a koliko me secanje sluzi, pisao sam na temi Anturijum kao rezani cvet.

A , za bosiljak, to je biljka koja moze biti I jednogodisnja I visegodisnja. Jednogodisnje su ove nase gajene Ocimum basilicum, a visegodisnji bosiljak je Ocimum gratissimum. E, sad, posto je jednogodisnji, ti bi mogla da mu uzmes seme, i opet ga posejes dogodine. Cvetao ti je nesto pre septembra, a sad je poceo polako da se susi, jer sazreva upotpunosti, i doneo ti je crna mala semena ili tzv. plod orasicu tamnobraon boje. Klijavost semena u bosiljka je oko 90%, tako da te to ne brine, samo pri setvi ga zbog toga sto je sitno seme ne stavljas duboko.

Ja licno uglavnom ne jedem jela zacinjena bosiljkom-prvenstveno zato sto posle ne znam lepo da ocenim koliko da posolim porciju, ma da ponekad ga i koristim.

To sto ga koristis je za svaku pohvalu, i narocito ga treba da koriste majke odojcadi, jer on povecava mlecnost majki koje imaju malo mleka.

Kad vec rekoh za mlecnost, da odam jos jednu tajnu dojiljama kako da povecaju kolicinu mleka, naime treba uvece da popiju casu od 200grama piva,(naravno ne svaki dan, vec samo povremeno, i to je jedina situacija u kojoj ja opravdavam konzumiranje piva, jer sam na zalost ili na srecu veliki antialkoholicar) i poveca ce se lucenje mleka.

E, da se ne udaljavam od teme, odoh ja u ...nego da se vratim gajenju bosiljka. Ovako, on voli toplotu, jer je poreklom iz Indije. Izmrzava na najmanjim mrazevima.Posejano seme klija najbolje na dnevnim temperaturama od 23-25 stepeni, i klija za 5-7 dana. Ne voli peskovita zemljista, vec voli dobro nadjubrena i humozna zemljista.
Bosiljak se proizvodi preko rasada ali i semenom. Za rasad seme se seje oko 20-tog marta, i pokriju se leje folijom. Seje se na 0.5cm dubine. Za metar kvadratni potrebno je oko 15-20gr semena. Rasad je spreman oko 10-tog maja, kada se i presadjuje na stalno mesto na rastojanju oko 40*40cm, po dve biljke zajedno. I onda ga zalijes.

Neko ga proizvodi direktno iz semena, ali ga onda sejes oko 10-tog maja na stalno mesto (ti ces to uraditi u saksiju), tj. kad je prosla opasnost od kasnih prolecnih mrazeva.

Sreća-sreća-radost-uživancija.

staro
  (#10 (permalink))
Invisibleman
I'm the invisibleman
Invisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat član

Član od: 14.01.2007.
Poslednji login: 23.11.2008 13:10
Godine: 30
Odgovor: Sobne biljke - 10.11.2007, 19:26

Sve za LJUBIČICE!!!

http://ljubicice.50webs.com/

Don't hit me with them negative waves so early in the morning.