Grupa jugonostalgičara odlučila je ove godine povodom Titovog 116. rođendana da poseti njegov rodni kraj i njegov grob u Beogradu i da za tu prigodu 'regrutuju' odred pionira.

Baš kao za vreme Jugoslavije, pedesetak nostalgičara krenuće 25. maja na hodočašće kojim će obeležiti 116. rođendan Josipa Broza Tita.
Slovenac
Boštjan Troha i njegovi prijatelji iz zemalja bivše države prvo će posetiti Titovo rodno mesto Kumrovec, potom će se uputiti na njegov grob u Beogradu, a na put će krenuti svako u svome fići, najpopularnijem automobilu iz vremena kog se prisećaju sa velikom nostalgijom, piše Slobodna Dalmacija.
Troha će angažovati i nekoliko desetina dece, koja će biti obučena u pionire, mahaće jugoslovenskim zastavama aplaudiratii posle govora koji će održati Titov imitator.
''Nedostaje mi Jugoslavija. Nismo imali ništa, a opet smo imali sve. Susedi su jedni drugima pekli kolače, imali smo svog vođu kojem smo verovali. Sećam se da je moja mama plakala kada je Tito umro. Imao sam tek pet godina, ali sam znao da će se svet promeniti'', rekao je 33-godišnji slovenski poduzetnik Troha koji kod kuće čuva pravu malu kolekciju predmeta iz vremena Jugoslavije, među kojima su, na primer: Titov portret, šivaća mašina, i bočica Cockte stara punih 50 godina.
Priču o grupi neobičnih hodočasnika preneo je čak i
New York Times čijeg je novinara veoma zaintrigirao fenomen jugonostalgije.
''Sociolozi kažu da ovo održava sveprisutni trend na Balkanu poznatiji kao jugonostalgija, gdje mladi i stari žale za prošlošću dok se svakodnevno bore sa ostavštinom krvavih ratova i lošom ekonomskom situacijom. Njihova realnost je prilično sumorna s obzirom na to da žive u mini državama koje je svet, izgleda, zaboravio'', piše New York Times.
Kao primere izražene jugonostalgije kulturolozi navode i činjenice da je gotovo hiljadu mladih Slovenaca 2008. godinu dočekalo u Beogradu, te da su Hrvati prošle godine na Eurosongu glasali upravo za srpsku predstavnicu.
Prema pisanju
New York Timesa, posebno iznenađuje broj jugonostalgičara u Sloveniji, državi koja se prva odcepila od Jugoslavije i koja je danas najprosperitetnija od svih zemalja nekadašnje države.
( izvor: Slobodna Dalmacija )