VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Banat

Banat Laline i Sosine teme

Prikaz rezultata glasanja: Da li ste za promenu imena grada Zrenjanina?
Da 19 21.11%
Ne 51 56.67%
Da, ali ne u Petrovgrad 10 11.11%
Svejedno mi je 10 11.11%
Učesnika ankete do sada: 90. Ne možete da glasate na ovoj anketi

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Promena imena grada Zrenjanina
staro
  (#11 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 00:04
Pol: Muško
Odgovor: Promena imena grada Zrenjanina - 02.03.2007, 22:11

Живео сам у Зрењанину годинама, јако волим тај предивни мртви град. По мени треба мењати име, и то искључиво у Петровград. По Краљу Петру Првом Ослободиоцу који је ослободио српске земље, који је водио Србију кроз њено најбоље раздобље, који је заслужио да се један град зове по њему, чији споменик стоји у центру Петровграда. Аргументи типа "на ово смо се навикли" су ми увек ишли на живце. Навићи ћете се онда и на ово. Или приче типа "има већих проблема". Па нико није рекао да све остало треба да стане и да се не решава док се име не промени.
Ја сам против било каквог референдума, гласања - једноставно да скупштина општине донесе одлуку о враћању имена Петровграду. Нису ни комунисти спроводили референдум кад су га укидали.

...a u mraku sobe miris kose njene lebdi svuda oko mene...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
vojvodjan
Genius
vojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostalevojvodjan je uzor za ostale

Član od: 04.04.2007.
Poslednji login: 16.03.2008 15:44
Godine: 40
Odgovor: Promena imena grada Zrenjanina - 07.04.2007, 09:04

Kako bilo, Zrenjanin je ok, ljudi (uglavnom mladji) su se navikli na njega, vise to i ne shvataju kao ime narodnog heroja, vec kao rec koja im je porilicno draga (nadam se) i to je dobro.
U isto vreme ako ste malo obilazili okolna naselja, Melence, Taras, Elemir, Belo Blato, Lukino selo, Ecka, Aradac, Tomasevac, Mihajlovo, Orlovat, pa neke gradove, Kovacica, Pancevo, Kikinda,.... vecina ljudi u svakodnevnom razgovoru koristi ime Beckerek.
U selima u kojima su uglavnom Ljudi naseljavani nakon drugog rata, Lukicevo, Ecka, Stajicevo, Despotovac, ....Ljudi koriste Zrenjanin
O Petrovgradu govore uglavnom ljudi koji ne poznaju dusu grada i Vojvodine...
a koji su uglavnom najglasniji u zahtevima da se ime grada promeni....
Nekada je umesto spomenika K.Petru u centru stajao spomenik Kiss Ernetu...
Hocemo li grad nazvati "Ernetovac" ili mozda "Kiss-grad", (ovo cak lepo zvuci...na engleskom) I on je kao i Kralj Petar nekoga "oslobodjao" ali nijedan "oslobodioc" nije oslobodio Ljude Vojvodine-svaki je oslobadjao "svoj narod" a ostalima kako bude.....(uglavnom losije nego pre)
Kada sam vec dotakao pitanje i spomenika, gde su spomenici ljudima koji su ovaj grad izdigli iz blata (Pivara, Prva Tepihara u Monarhiji, Secerana, Zeleznicka radionica...ima jos puno) Ti ljudi su pomogli gradu mnogo vise nego neki oslobodioci, a njih nigde nema ni da se pomenu.
Zrenjanin, ok...ali u dusi uvek ostaje Beckerek, kolektivna svest se ne moze tek tako nekim "resenjem" promeniti.

staro
  (#13 (permalink))
Sosa
Početnik
Sosa će uskoro postati poznat članSosa će uskoro postati poznat članSosa će uskoro postati poznat član

Član od: 08.04.2007.
Poslednji login: 22.08.2008 22:59
Pol: Žensko
Godine: 22
Odgovor: Promena imena grada Zrenjanina - 19.04.2007, 09:48

Ja sam se rodila u ZRENJANINU i drugo mi ime ne treba! U cemu je tu fora? Neka menjaju sta god hoce, ali on ce za mene ostati Zrenjanin!!!!

staro
  (#14 (permalink))
8Miksi2
Početnik
8Miksi2 je na dobrom putu

Član od: 20.03.2007.
Poslednji login: 11.07.2008 00:12
Godine: 26
Odgovor: Promena imena grada Zrenjanina - 19.04.2007, 10:04

Dobro znate da Zrenjanin jos uvek nema status grada,meni licno ne smeta da ostane Zrenjanin,ali ako se nekada bude menjalo trebalo bi da se zove Petrovgrad,a i ima onaj veliki lepi spomenik u centru

sledece godine u ovo vreme bicemo milioneri

staro
  (#15 (permalink))
Prorok-de
Novi član
Prorok-de će uskoro postati poznat član

Član od: 07.09.2006.
Poslednji login: 06.09.2008 09:55
Odgovor: Promena imena grada Zrenjanina - 10.05.2007, 11:31

za mene ostaje Zrenjanin,u secanje ,tu sam proveo,najlepse detinjstvo.kakav je takav je volim ga

staro
  (#16 (permalink))
JasnaBGD
s vetrom u kosi
JasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostale

Član od: 02.11.2006.
Poslednji login: 16.10.2007 14:40
Pol: Žensko
Odgovor: Promena imena grada Zrenjanina - 10.05.2007, 13:25

Ako se već menja ime - potrebno je pitati one koji u njemu žive.
Mislim, ako posle rata ljudi nisu bili pitani, nego im je grad "prekršten", ne bi trebalo ponavljati istoriju... Možda smo se u medjuvremenu opametili...?!
Jagodini je vraćeno njeno ime... Zrenjaninu bi, po mom mišljenju, trebalo vratiti njegovo ime - Veliki Bečkerek.

Ne biti mrtav nije što i biti živ.

staro
  (#17 (permalink))
Galahad
Lala, Bogu 'Fala
Galahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostale

Član od: 05.07.2006.
Poslednji login: 26.06.2008 21:19
Odgovor: Promena imena grada Zrenjanina - 20.05.2007, 12:05

Najbolje je pitati same Zrenjanince o tome... Mada ja zaista mislim da oni i ne razmishljaju o tome... A ako tje vetj da se menja bez pitanja, onda svakako treba da bude Veliki Bechkerek (iliti Nagy Becskerek), kako se zvao dugo, dugo pre toga... Petrovgrad je totalno bezveze, jako me iritira odjednom svo to monarhistichko raspolozhenje u Srbiji... Do pre 10 godina su svi bili zadrtki komunisti, sad su odjednom vetji vernici od Patrijarha...

Mada, moje mishljenje je da ne treba menjati naziv grada, jer zaista je idiotski... Pa shta tjemo, svakih 10ak godina na menjamo imena gradovima, kad dodje neka nova garnitura, kojoj se ne svidja ime? Kako New York mozhe da se zove New York od postanja? Ili Pariz? Ili Rim? Man'te se tih sitnih ideologija, jer to je sve shto ovo jeste, samo sitna provokacija...

Za mene tje Zrennjanin vazdan biti Zrenjanin, mesto odakle je moj toac, i mesto gde sam provodio neke mnogo lepe trenutke, gde sam upisao, i nikad zavrshio fax A Bechkerek u dushi...

Spajdr pig, spajdr pig, daz vatevr a spajdr pig daz, ken hi sving, from a veb, no hi kent, hiz a pig, lukaaaaaaaout, hiz a spaaaajdr piiiiiig...

staro
  (#18 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 00:04
Odgovor: Promena imena grada Zrenjanina - 20.05.2007, 12:20

Citat:
Galahad kaže: Pogledaj poruku
Mada, moje mishljenje je da ne treba menjati naziv grada, jer zaista je idiotski... Pa shta tjemo, svakih 10ak godina na menjamo imena gradovima, kad dodje neka nova garnitura, kojoj se ne svidja ime? Kako New York mozhe da se zove New York od postanja? Ili Pariz? Ili Rim? Man'te se tih sitnih ideologija, jer to je sve shto ovo jeste, samo sitna provokacija...
1944. Србе је окупирала диктатура Комунистичке партије. Као пси који обележавају своју територију, комунисти су кренули да СВЕМУ дају своја имена. Градовима, улицама, фирмама, уметничким организацијама, спортским клубовима... знајући врло добро колико су имена и симболи важни.
Данас када је Србија слободна демократска земља, треба искоренити то комунистичко обележавање територије. Замислимо да се нека улица у Немачкој зове "Рудлофа Хеса", неки град "Герингхоф"...

...a u mraku sobe miris kose njene lebdi svuda oko mene...

staro
  (#19 (permalink))
Galahad
Lala, Bogu 'Fala
Galahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostaleGalahad je uzor za ostale

Član od: 05.07.2006.
Poslednji login: 26.06.2008 21:19
Odgovor: Promena imena grada Zrenjanina - 20.05.2007, 12:42

Nisam bash siguran da ih je okupirala... Puno Srba se zdushno zdala u komunizam... Neki ga i dan danas ne pushtaju... To je bio politichki sistem, koji je zazhiveo u Rusiji (koju mi tako obozhavamo, i bez koje ne mozhemo), i koji je zazhiveo i kod nas... Demokratija je isto i da naziv grada Zrenjanina, ostane Zrenjanin... Ne vidim nishta komplikovano u tome... Samo se pojavljuje komplikacija kad ljudi treba da pamte novo ime, i gde je, i shta je, i kako je... A ako tjemo iskreno, najmanje ima prava da bude Petrovgrad, jer ga je najkratje nosio... Onda lepo da mu se vrati stari naziv, Veliki Bechkerek... Nismo monarhija, shta ima da se grad zove po kralju? Vetj je neko i napisao, vetjina ljudi i ne zna vishe ko je Zharko Zrenjanin, samo da je neki heroj...

Citat:
yossarian kaže:
Данас када је Србија слободна демократска земља, треба искоренити то комунистичко обележавање територије.
I da ga zamenimo monarhistichkim obelezhavanjem teritorije? Ili nekim josh gorim?

Nemoj da pochinjemo o promeni imena ulica po Novom Sadu... Odlutatjemo od teme... Najbolje bi bilo ne menjati ime gradu, a ako bash treba, onda neka se pitaju Zrenjaninci...

Spajdr pig, spajdr pig, daz vatevr a spajdr pig daz, ken hi sving, from a veb, no hi kent, hiz a pig, lukaaaaaaaout, hiz a spaaaajdr piiiiiig...

Poruku je izmenio SQUAW, 20.05.2007 u 14:59. Razlog: kodovi

staro
  (#20 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum