VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Banat

Banat Laline i Sosine teme

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi
staro
  (#41 (permalink))
nenad.bds
Početnik za navek
nenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimum

Član od: 02.02.2007.
Poslednji login: danas 10:43
Pol: Muško
Godine: 65
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 01.04.2008, 01:44

Citat:
memento kaže: Pogledaj poruku
Чуо Лала да је дошла нова певаљка у сеоски бирцуз и да су се сви попишманили за њом.[/b]
Pišmaniti - odustati, predomisliti se (to usput.)

Užegla zvezada, a društvo u tami bircuza ladne špricere pijucka. Upada Panta, naručuje i on špricer, a kad ugleda Lalu, kaza mu:
- Eno ti se, Lalo, Sosa valja sa komšijom u žitu.
Ceo bircuz se primiro u iščekivanju. Lala dohvaća šešir s' kuke, al' špricer mu tek načet, pa će:
- A u čijem žitu?
- U popinom, odgovara Panta.
Lala baca šešir natrag na kuku, vraća se svom špiceru, pa će s olakšanjem:
- Ta, id' to popi kaži, nije žito moje!

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#42 (permalink))
nenad.bds
Početnik za navek
nenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimum

Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 02.04.2008, 01:07

Komšija Švaba popuje

Popravljao Lala nešto na krovu, omače se smandrknu.
Na tresak, komašija Švaba pritrča i preko tarabe vidi Lalu kako sedi na zemlji i pipa se dal' se pokrljo.
Kad Švaba vidi da Lali nije ništa ozbiljno, poče mu popovati:
nisi smeo lotre tamo prisloniti, moro si se pajvanom privezati, nisi trebo u opancima na krov, te ovo, te ono.
Lala sedi, sluša, sluša, odmiče guščija govanca od sebe, pa će:

- Slušaj komšija - čija je ovo avlija?
- Pa tvoja! - odgovara Švaba.
- A čija je kuća?
- Pa tvoja, neg čija! - opet će Švaba.
- A krov?
- Pa tvoj!
- A čije su lotre? - nastavlja Lala.
- Tvoje!
- A čije je ovo dupe? - hvata se Lala za ugruvanu stražnjicu.
- Ta nije valjda moje! - odgovara komšija Švaba.
- E, vi'š komšija: moja avlija, moja kuća, moj krov, moje lotre, moje dupe - pa se penjem i silazim kako ja 'oću.

------

Oštra i duboka mis'o

Lala regrutovan i rešili da ga ožene pre neg što u vojsku ode.
Raspitivali se za udavače pa reše iz koji' kuća da gledaju devojku za đuvegiju. Dobro istimarili konje, kopita im nacrnili lojem i garom, amove navoštili i ulaštili, taljige oprali i glavčine podmazali a sicove s novim ponjavama stavili. Praznične ajncuge i papuče obukli a mladoženju u novi šešir i prvu reklu obukli, pa krenuli da vide udavačinu familiju i udavaču samu.

Teraju konje polako (da se svi ne napraše) a baba (otac) usput s'vetuje sina da ništa ne govori dok ga stariji ne pitaju; kad ga pitaju da ih gleda u oči, a pre nego što odgovori, da dobro smisli i kaže samo nešto oštro i duboko.

Kad su stigli u kuću udavače posedaše jedni naspram drugih a razgovor vode glave kuća. Dođe vreme i da se đuvegija predstavi. Kad mladom Lali udavačin otac kaza da nešto i on prozbori, Lala se uozbilji, misli, misli, pa će:
- Britva. Bunar.
---------------

Usvojeno crnče

Lala i Sosa nisu mogli imati dece i reše da dete usvoje.
Odu u varoš da to obave, jednom, drugi, treći put... Već se i selo zainteresovalo šta toliko biraju.
Najzad, pojavljuju se iz varoši s detetom. Sjatio se komšiluk da vidi šta su to izabrali posle tolkog truda, kad ono - crnče!

- Pobogu, pa što crnče? - znatiželjno će komšilik.
- Pa, da komšija Bosanac ne može kasti da mi ga je on pravio!
------------

Lala matematičar

Lala i Sosa, već u podobrim godinama, reše da probaju i to, i da u banju ode svako za sebe, al da pošteno ispriča svako od njih šta je radio.

Po povratku, Lala će prvi da se pohvali:
- Ja sam upozno lepu devojku od 20 godina!
- Pa šta - uzvraća Sosa - i ja sam upoznala momka od 20 godina.
- A ja sam nju i u krevet odveo! - nastavlja Lala.
- Pa i ja sam momka! - odgovara Sosa.
- Al ja sam devojku i j...! - nastavlja da se hvali Lala.
- Lalo, Lalo, nikad nisi računati znao: 60 u 20 ne ide ni jedared, al' 20 u 60 ide trired!

-----
Zet brez sata

Putovali vozom izmedju ostalih putnika, Lala - domaćin, s velikim trbuhom i satom u džepu prsluka na debelom lancu i mladi, doterani gospodičič. Svi čavrljaju da prekrete vreme ali niko se ponaosob nekom ne obraća.

Putovanje se odužilo pa gospodičić upita Lalu koliko je sati ali mu Lala ne odgovori niti obrati pažnju na pitanje. Ponovi se to još dvaput. Stigoše utom i u Kukindu, pa se zadesi da Lala i gospodičić isti fijaker najme da ih odveze kud su naumili .

Voze se oni tako i divane obično, kad će gospodičić:

- Vidim, gosn Lalo, da ste čovek na mestu, al što mi niste kazli kolko je sati kad sam vas lepo zamolio.

Lala mu ozbiljno odgovara:

- Znam ja kakav sam ja, a vidim i kakvi ste Vi, mladi gospodine.
Da sam ja Vama kazo kolko je sati, Vi bi nastavili da samnom furtom divanite. Pa bi me ondak ptali:
'Jelte Lalo, a kuda putujete ovim ajzlibanom?' a ja bi odma odgovorio 'Pa u Kekendu Veliku, ta kud bi drugo' a vi bi o'ma: 'A šta ćete tamo?' i ja bi odma iskreno kazo da tamo bivam. A Vi bi, kakvi ste, nastavili: 'A di Vam je kuća i kakva je?' a ja bi: 'Čelo glavnog šora a kuća na lakat' pa bi Vi: 'A imte'l tamo koga?' - ' Sosu, moju golubicu i mog anđela Milicu'.

Ta, Vi se ne bi dali zaustaviti, pa bi nastavili: 'A Milica, jel čemu?' a ja bi moro pošteno kasti 'Neg' šta - lepotica, udavača, miraždžika'.

Ni tu se Vi ne bi zaustavili, neg bi odma dalje pitali: 'A mogul' ja doći da ju vidim?'. Znam ja sebe, odma bi kazo: 'Ta samo izvolte u nedelju pre ručka'.

A Vi kak'i ste, o'ma bi u nedelju posle crkve došli, pa bi mi seli, rakijicu pili, pa bi Vas ja na ručku zadržavo, a Vi bi ste i ostali. Pa bi lepo ručali: supe s knedlama od džigerice, mesa supinog sa sosom od višanja, pa pečenje od guska s jabukama u tepsiji, pa malo sarme, samo da probamo kak'i je kiso kupus ove godine, te na kraju Sosinu štrudlu s makom debelu ko noga. A kad žene astal pospreme, muškacone i gurabije uz roza vino. Onda bi vas ja pit'o oćete li kafu i Vi bi kazli 'Fal'a, ta baš rado!' a ja bi poslo Milicu da kafu samelje, a Vi bi onda pitali:
- 'Jelte Lalo, a dal' bi Vi meni dali Milicu za ženu?'
a ja, kavki sam znam, reko bi':
- 'Ta mani se, j...š zeta bez sata!' '- pa bi se mi posvađali!
-------

1. Znam da su Lale samo Banaćani, al meni više leži (a naročito za viceve) da su tim imenom obuhvaćeni svi Vovjodjani jer vicevi su sublimirani izraz osnovne karakterne crte nekog nekog naroda ili neke grupe, pa i mislim da se vicevi o Lali i Sosi u najvećem delu odnose na Vojvodjane (stare ili one koji se Vojvodjanima osećaju) bez obzira da li su u Banatu, Bačkoj ili Sremu.
2. Zamorio sam se od nastojanja da se prisetim laloškog govora jer ga znam samo 'iz druge ruke'. Ako neko može da popravi - OK.

Poruku je izmenio nenad.bds, 02.04.2008 u 01:09. Razlog: Veliko slovo

staro
  (#43 (permalink))
memento
Kartenspieler
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 12:13
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 02.04.2008, 09:52

Citat:
nenad.bds kaže: Pogledaj poruku
Pišmaniti - odustati, predomisliti se (to usput.)
(Tek usput, razliciti su konteksti i tumacenja ove reci. Navedena dva su tek manji deo sta ona moze znaciti, a da ne govorim o lokalnim tumacenjima.)

Pitali Lalu zasto je tako debeo.
Posle dugog razmisljanja, ozbiljno je odgovorio:
- Nekako, u poslednje vreme sumnjam da je to od `rane.

... quinta esencia ...

... Kod žena uvek igra neki peti kec...

staro
  (#44 (permalink))
nenad.bds
Početnik za navek

Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 02.04.2008, 18:18

Citat:
memento kaže: Pogledaj poruku
(Tek usput, razliciti su konteksti i tumacenja ove reci. Navedena dva su tek manji deo sta ona moze znaciti, a da ne govorim o lokalnim tumacenjima.)
Još jedared 'usput', pa neću više da se naterivamo. Možda sam ja u pravu a možda i nisam, al sumnjam.
Izraz 'pišmaniti, popišmaniti se' učio sam na studijama prava i ne znam da ga je neko upotrebljavao u nekom drugom značenju a da to ima koren u istoj reči. Radi sebe sam proverio i evo prilažem i scan iz Velikog rećnika stranih reči i izraza, Klajn-Šipka, 'Prometej' 2006.

A evo i onog zbog čega smo na ovoj temi:

Posle dobrog ručka, u kasno nedeljno popodne, komšije Lale, na kraj avlije sede u nužnicima naslonjenim ledjima jedan na drugi. Izmedju stenjanja izmene i po koju reč komšijsku.

Utom, u jednom nužniku začu se 'plooop'. Na to će komšija iz drugog nužnika:

- Blago tebi, ti si gotov.
- Jes' blago; to je meni sat up'o!

--------------

Špricera društvo u bircuzu. Ulazi novi žedni meštan, naručuje i on špricer, otpija u jednom gutljaju po' čaše, pa će Lali:

- Eno ti sodadžija komuša Sosu, sve se na šor kroz prozor čuje.
Lala ostavi nedovršen špricer i izlete napolje. Ostalo društvo svoje špricere ne ispušta.

Kroz neko vreme, vraća se Lala, naiskap dovrši ostavljeni špricer i naruči novi. Svi radoznali al niko ne pita. Na kraju jedan upita:

- Lalo, pa šta s' uradio?
- Ta gadno sam se sodažiji osvetio - štrcno sam iz svih bombi i šutno mu Mrkova u dupe! - samozadovoljno će Lala.
--
(Sodadžije su sodu raznosili po kućama na laskolima - zaprežnim kolima bez stranica - a flaše od 2 litre su se zvale bomba. Mušterije su flaše zagledale i nisu uzimale one koje nisu bile dovoljno napunjene. Komušajanje je kad se kukuruzi obrani u klipu zajedno s ljuštikama čiste od njih.)

--------------

Nosi Lala sokakom pod miškama dve oveće lubenice i sve žuri da stigne do kuće a da ih ne ispusti. Utom se pred njim stvori namernik, zaustavi ga i poče se raspitivati za nekog meštana. Lala se uzvrpoljio, lubenice otežale, pa će:

- O'š pridržat ove lubenice ?!

Namernik uze lubenice, a Lala kad ih se oslobodio, podiže obe ruke istovremeno govoreći:

- Ta mani me se, vi'š da žurim

Poruku je izmenio zmax, 02.04.2008 u 21:59. Razlog: Problem sa citatom

staro
  (#45 (permalink))
memento
Kartenspieler
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 12:13
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 02.04.2008, 19:04

Citat:
nenad.bds kaže: Pogledaj poruku
Citat od memento: (Tek usput, razliciti su konteksti i tumacenja ove reci. Navedena dva su tek manji deo sta ona moze znaciti, a da ne govorim o lokalnim tumacenjima.

Još jedared 'usput', pa neću više da se naterivamo. Možda sam ja u pravu a možda i nisam, al sumnjam.
Izraz 'pišmaniti, popišmaniti se' učio sam na studijama prava i ne znam da ga je neko upotrebljavao u nekom drugom značenju a da to ima koren u istoj reči. Radi sebe sam proverio i evo prilažem i scan iz Velikog rećnika stranih reči i izraza, Klajn-Šipka, 'Prometej' 2006.

Evo ja sam se popišmanio isto kao što je i Bačvanin Lala. Znači, ovo je tema o vicevima i kakvom takvom narodnom duhu i govoru. Ne sumnjam u ispravnost Klajnovog objašnjenja, ali jezik je živa stvar i pored svoje naučne forme, za koju na žalost ne znaju brojni stanovnici jednog banatskog gradića u kojem živim (i ne samo oni), pa i dan danas, pored osnovnih značenja izraza "pišmaniti" koje si krajnje vredno i u dobrom duhu edukacije skenirao i dao na uvid, isti izraz koriste i kada se neko uzjoguni, pobudi, odnosno ponaša van nekih ustaljenih standarda. Elem, ovoga nema u možda u rečnicima, ali u životu sigurno ima.

I da završim ovu besmislenu raspravi jednim vicom:

Auto u kojem je Lala sa svojim pajtašem, suvozačem, posle prolaska raskrsnice, na kojoj je promet regulisan semaforima, zaustavlja policijska patrola:
- Gospodine - zvanično se obraća policajac Lali- prešli ste na crveno.
- Što jes`, jes`- pomirljivo će Lala - penestalo nam belog.

... quinta esencia ...

... Kod žena uvek igra neki peti kec...

staro
  (#46 (permalink))
Ljubimce
Početnik
Ljubimce će uskoro postati poznat članLjubimce će uskoro postati poznat član

Član od: 29.03.2008.
Poslednji login: 06.10.2008 18:47
Pol: Žensko
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 04.04.2008, 06:12

Isla Sosa u Nisku Banju. Lala ja isprati na Stanicu. Kad je Sosa vec bila u Vozu i sa Prozora mahala Lali za Oprostaj vice njoj Lala par puta ,, Soso pisi mi'', soso pisi mi'' a ona uvek odgovara ,, ne cujem, ne cujem!!! Lali dosadilo pa odmahne rukama i grdi
ah jebi se, a sosa odgovara istog momenta ,,Ocu ,ocu cim stignem'',

staro
  (#47 (permalink))
forspan
Novi član
forspan će uskoro postati poznat član

Član od: 06.05.2008.
Poslednji login: 27.06.2008 00:19
Godine: 31
07.05.2008, 02:57

U 80-toj godini lala resi da proda kucu i kupi novu.Proda staru i odmah preko puta kupi "novu" kucu.Komsije jel, kao i nase odmah za njim da ispitaju sta se to desava u sokaku, pa ga i priupitaju.Dobro lalo pa sta si sad uradio prod'o ovu pa pres'o preko sokaka, a lala ce:" Pa, je..s ga kad sam avanturista".

*

Uhvati lala svoju sosu i komsiju u krevetu,(pa dobro boze moj desava se).Ispirka odmah poce pa izvini, pa nije to sto mislis i znate vec sami.Lala otvori sifoner obuce sinjel,kaze "Sad idem,a ako u selo cujem ovo sto sam vid'o , naj....i ste!!''.

Poruku je izmenio zmax, 16.05.2008 u 11:45. Razlog: spajanje uzastopnih poruka

staro
  (#48 (permalink))
zmax
"strašan" zmaj
zmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimum

Član od: 29.06.2007.
Poslednji login: juče 20:43
Pol: Žensko
Godine: 35
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 16.05.2008, 11:43

Drema Lala u dvorištu. Putem prolazi Beograđanin u mercedesu i slučajno pregazi kokošku. Bude mu neprijatno, pa izađe iz kola, uzme kokošku i pravo pred Lalu:
- Izvinite, da li je ovo vaša kokoška?
A Lala ga pogleda sanjivo i kaže:
- Ne, naše nisu tako pljosnate.

*

Došao Lala kod doktorke i govori joj:
- Znate, meni je neugodno, već dva meseca imam trajnu erekciju - šta god radim, ili sam sa devojkom, on stalno stoji i ne pada. Doktorka, šta mi možete dati za to?
- Za početak, stan i hranu.

Ko je mene poznavao, ni pakao mu neće teško pasti.

staro
  (#49 (permalink))
nenad.bds
Početnik za navek

Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 16.05.2008, 13:54

Citat:
zmax kaže: Pogledaj poruku
Došao Lala kod doktorke i govori joj:
- Znate, meni je neugodno, već dva meseca imam trajnu erekciju - šta god radim, ili sam sa devojkom, on stalno stoji i ne pada. Doktorka, šta mi možete dati za to?
- Za početak, stan i hranu.
Početak vica isti, samo kod doktora.

Uzme doktor lupu, počne da zagleda, sklonio kožicu, kad tamo - mali mrav. Maknu doktor mrava i Lali nastupi opuštanje i olakšanje.
Zahvalno će:

- Hvala vam doktore, šta sam dužan?
- Ako mi ostaviš mrava - ništa!

------------------

Zatekne Lala Sosu i komšiju u krevetu; zdravo se rasrdi, a oni ga umiruju:

- Ajde Lalo, smiri se, sedi, da popijemo kaficu, sve će se srediti.

Tako i drugi, treći ... put.

Evo ti Lale kod doktora. Pita doktor što je došo i Lala lepo sve ispriča. Doktor će:

- Dobro Lalo, a što si došo kod doktora?

- Pa da mi kažete, 'oćel meni tol'ke kafe štogođ škoditi?!

-----------

Reše Lala i Sosa da srebrnu svadbu obeleže i provedu na isti način kao što su proveli i medeni mesec. O