VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Banat

Banat Laline i Sosine teme

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi
staro
  (#11 (permalink))
blueella
x3m member
blueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen član

Član od: 28.09.2006.
Poslednji login: 22.10.2007 07:08
Pol: Žensko
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 09.12.2006, 07:31

Lala - gardijsko obeležje

Legenda govori da je car Franja Josif imao običaj da za svoju telesnu gardu uzima u službu odabrane Banaćane. To su morali da budu zdravi, hrabri momci, vični sablji i pištolju, dobri jahači, sposobni da izvrše svaki zadatak. Po nacionalnosti nisu bili samo Srbi, već i pripadnici drugih, u carevini, nacija. Sve gardiste spajale su visoke sposobnosti vojnika i specifične oznake na reveru uniforme - cvet lale. Zbog takvih oznaka i kitnjastih uniformi gardisti su bili rado viđeni na balovima i zabavama. A na ulicama, videvši ih u prolazu, mnoge su dame uzdisale izgovarajući: ¨Eno naših Lala!...¨ Legende su uvek zanimljive, mada nedovoljno pouzdane da se prihvate kao odgovor na postavljeno pitanje: kako su Banaćani postali Lale? O tome smo pitali mnoge naučne radnike. Svi su izjavili da nauka nema precizan odgovor, već da postoje hipoteze. Ukazivali su na dva puta koji vode ka odgovoru: lingvisticki i etnološki.

Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
Lady in red
Epona of The Nosfera
Lady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen član

Član od: 24.05.2006.
Poslednji login: 30.08.2008 02:08
Godine: 22
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 09.12.2006, 11:03

Citat:
blueella kaže: Pogledaj poruku
Lala - gardijsko obeležje

Legenda govori da je car Franja Josif imao običaj da za svoju telesnu gardu uzima u službu odabrane Banaćane. To su morali da budu zdravi, hrabri momci, vični sablji i pištolju, dobri jahači, sposobni da izvrše svaki zadatak. Po nacionalnosti nisu bili samo Srbi, već i pripadnici drugih, u carevini, nacija. Sve gardiste spajale su visoke sposobnosti vojnika i specifične oznake na reveru uniforme - cvet lale. Zbog takvih oznaka i kitnjastih uniformi gardisti su bili rado viđeni na balovima i zabavama. A na ulicama, videvši ih u prolazu, mnoge su dame uzdisale izgovarajući: ¨Eno naših Lala!...¨ Legende su uvek zanimljive, mada nedovoljno pouzdane da se prihvate kao odgovor na postavljeno pitanje: kako su Banaćani postali Lale? O tome smo pitali mnoge naučne radnike. Svi su izjavili da nauka nema precizan odgovor, već da postoje hipoteze. Ukazivali su na dva puta koji vode ka odgovoru: lingvisticki i etnološki.

Vratio se Lala sa Novosadskog sajma.
- Soso! Brzo se skidaj! U krevet! - zapoveda i skida
pantalone. - Gasi lampu!
Gola Sosa uletela u krevet. Lala je pokriva jorganom preko
glave i šapuće:
- Gledi! Kupio sam novi sat. Šta kažeš? Aaa? Kako samo
svetle kazaljke u mraku!

-----------------------------

Napalila se Sosa, radila bi one stvari, a Lalu to mrzi.
Predlaže mu da rešavaju zagonetke. Ako Lala pogodi mora da
je kresne, ako ne pogodi - nikom ništa. Pita Sosa:
- Šta je to: mala životinja, crne je dlake, ima četiri noge,
kad je držiš u krilu i gladiš, ona prede?
Misli se Lala: šta li bi to moglo da bude, pa reče:
- Krokodil!
- Iiiju, Lalo, kako si pametan... O'ma si pogodio - radosno
će Sosa..

--------------------------

Došla neka moda da svi imaju švalere. U kafani Lala
pokazuje Sosi neku plavušu.
- Nju jebe... naš agronom!
- A onu crnku, do nje ?- radoznala je Sosa.
-E-e-e, ona se tuca sa našim veterinarom.
- A ona, u godinama, sa šeširom?
- Nikom nemoj da kažeš: ona je pop Jocina.
Lala sad prstom, diskretno, pokazuje neku mladu, jedru,
zdravu snašu:
- A, ovu... Ja!
- Lalo - smeška se Sosa- pravo da ti kažem, naša je najbolja.

Evo, promenila sam potpis

staro
  (#13 (permalink))
blueella
x3m member
blueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen član

Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 09.12.2006, 21:46

Lala je - gazda

Kustos Muzeja Vojvodine u Novom Sadu Marija Banski upućuje na Srpski riječnik Vuka Karadžića: ¨Lale, f. pl. ponajviše u pjesmama: Lale i veziri: Turci braćo, lale i veziri Lale šćau biti Bugarina bude njega lale i vojvode.¨ Sudeći po ovome, reč lala označava uglednog čoveka, gazdu, dobrog domaćina. Da je to najverovatnije značenje nadimka Lala, vidi se i u Riječniku hrvatskog ili srpskog jezika (Zagreb, 1898-1903. godine). U njemu se za reč lala kaže da je tursko-persijskog porekla i da u tim jezicima označava velikaša, dvoranina. ¨Turski je car, kao od milja ovim imenom zvao dvoranine.¨ A u mnogim narodnim pesmama, navodi se u rečniku, reč lala upotrebljava se upravo u ovom značenju. Dakle, sasvim je verovatno da su Turci u Banatu, zalazeći u kuće imućnijih porodica pozivali domaćina sa Lalo i da se taj naziv među Srbima odomaćio, pa su se oni, u početku svakako u šali i podsmehu, na ovaj način oslovljavali a kasnije su ih i drugi tako nazivali.

staro
  (#14 (permalink))
blueella
x3m member

Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 24.12.2006, 09:58

Po cvetu na pantalonama

Marija Banski ukazuje i na drugu mogućnost. U 18. veku Srbi su nosili pantalone na čijim je nogavicama, u visini džepova, bila izvezena stilizovana lala. Cvet lale bio je onda u velikoj modi i veoma skup.Prelazeći u Srbiju, Banaćani su bili zanimljivi tamošnjem stanovništvu zbog svojih, lalama ukrašenih, pantalona. Stanovnici Srbije tada su se oblačili drugačije. Muškarci su nosili čakšire šivene po ugledu na Turke, takozvane poturlije. Videvši Banaćane sa izvezenim cvetovima skupocene lale na pantalonama, prozvali su ih Lalama: ¨Dolaze nam - Lale¨. Etnolog iz Vršca Milan Milošević takođe je pristalica ¨etnološke varijante¨. I on smatra da su Lale dobile nadimak zbog stilizovanog ukrasa na graničarskim čakširama iz druge polovine 18. i prve dekade 19. veka. Ove ukrase vezle su žene muževima ne samo na čaksirama nego i na dorocima (kabanicama), košuljama i drugim delovima odeće. Milošević ukazuje da je u razgovorima sa poslednjim vršaćkim kabaničarem Milanom Janovcem, doznao da su kabanice kocijaša barona Daniela (imao je zamak u Starom Lecu) i barona Bisingena (dvorac u Vlajkovcu) bile ukrašene lalama. Odeća sa takvim vezovima bila je onovremenska moda. Širila se na mnoge strane i bila je prihvaćena u celom Banatu. Istog mišljenja je bio i Milivoj Milosavljević, etnolog iz Kikinde. On kaže: ¨Na cakširama, na rastiš, na preklopcu koji se zatvarao naviše, uvek je bio izvezen cvet lale i po tome cvetu su Banaćane, da bi se razlikovali na zboru, ili vojni, nazvali -Lalama.¨ Arheolog iz Vršca Rastko Rašajski tvrdio je da su ukrasi na čaksirama Srba u Banatu deo šireg, međunacionalnog kulturnog uticaja. Kod Mađara, ovakvi ukrasi potiču još iz desetog stoleća, a možda i ranije, iz vremena seobe naroda. Odomaćili su se i kod Rumuna. I Marija Banski je bila mišljenja da su ovakva ukrašavanja deo mode mnogih naroda ne samo u našim krajevima.

staro
  (#15 (permalink))
blueella
x3m member

Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 24.12.2006, 10:01

Saljivdzija

Stize Lala u rane jutarnje sate pa budi Sosu - meskolji se oko nje - 'teo bi.
Sosa sva srecna odma se rasanila.
Al Lala zanoveta:
- Ja bi sva da se skines!
Pristane sosa.
- Ja bi i da legnes potrbuske!
Pristane Sosa i na to.
Smijulji se Lala, udari Sosu po guzici pa vikne -Aprili-i-i-i-l-i....

staro
  (#16 (permalink))
djuri64
Početnik
djuri64 ima spektakularnu auru oko sebedjuri64 ima spektakularnu auru oko sebedjuri64 ima spektakularnu auru oko sebe

Član od: 18.11.2006.
Poslednji login: danas 01:59
Pol: Muško
Godine: 43
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 01.03.2007, 20:34

Slušao Lala radio, kad odjednom, prekida se program zbog važne vesti:
• Poštovani slušaoci, pojavili su se svemirci, mali, zeleni, buljavih očiju, ruku do zemlje, u slučaju da ih vidite, zagovarajte ih!
Pošao Lala na njivu da ore i taman što je seo na traktor, on vide u grmu nešto šuška! Priđe on grmu, kad tamo nešto malo, zeleno, buljavih očiju, ruku do zemlje i šta će Lala, seti se da treba da ga zagovara:
• Ja sam Lala, sad orem, pa ću da sejem, a onda ću da žanjem.
Ništa se ne desava! On opet:
Opet se ništa ne dešava! On opet:
Tek odjednom iz žbunja:
• Ja sam šumar, sad serem pa ću da ti jebem mater!

staro
  (#17 (permalink))
_baba_
x3m member
_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum

Član od: 22.01.2007.
Poslednji login: 04.09.2008 23:52
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 16.03.2007, 20:37

Lala kod sudije jer je istukao Sosu.
Pita ga sudija:"Lalo, pa sta ti bi? Jesi bio pijan?"
-"Ta nisam gos'n sudijo, otkud sam?"
-"Pa zar si bio trezan kad si udario Sosu?"
-"E gos'n sudijo, ta nisam bio ni trezan"
-"Kako to Lalo? Pa kakav si bio?"
-"Taman!"

staro
  (#18 (permalink))
DanijElla
Slatka mala
DanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan član

Član od: 26.09.2006.
Poslednji login: 30.07.2008 12:47
Godine: 30
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 16.03.2007, 20:56

Mobilisali Lalu, dali mu pusku, odveli ga na front i oficir mu kaze:

O: 'Pucaj, Lalo, na neprijatelja!'
L: 'A koji je moj neprijatelj?'
O: 'Pa, svi tamo su nam neprijatelji.'
L: 'Jeste, jeste, al' koji je moj?'

Vide oficir da tu ne vredi potezati komplikovana objasnjenja pa rece

O: 'Vidis onu kucu?'
L: 'Vidim.'
O: 'E, taj snajperista u njoj je tvoj neprijatelj!'
L: 'Ja ne znam kako cete vi, al' ja odoh da se sa mojim
neprijateljem pomirim, pa idem kuci!'

Žena nije stvar od celika, ona je cvet. Ona ne traži suvoparnu stvarnost, ona želi vedrinu ljubaznih reci. Bolje je svakog dana reci nešto milo, nego surovom ozbiljnošcu raditi za nju celog veka.

staro
  (#19 (permalink))
DanijElla
Slatka mala
DanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan član

Član od: 26.09.2006.
Poslednji login: 30.07.2008 12:47
Godine: 30
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 16.03.2007, 20:57

Stoji Lala na autobuskoj stanici i ljubi svaki autobus, koji se zaustavi. Pita ga jedan prolaznik:
- Lalo, ti si baš otkačio, zašto ljubiš autobuse?
- Jedan mi je zakačio taštu, ne znam koji, pa ih sve volim!!!

Žena nije stvar od celika, ona je cvet. Ona ne traži suvoparnu stvarnost, ona želi vedrinu ljubaznih reci. Bolje je svakog dana reci nešto milo, nego surovom ozbiljnošcu raditi za nju celog veka.

staro
  (#20 (permalink))
tibor
Banovan
tibor je miljenik mnogih članovatibor je miljenik mnogih članovatibor je miljenik mnogih članovatibor je miljenik mnogih članovatibor je miljenik mnogih članovatibor je miljenik mnogih članova

Član od: 09.03.2007.
Poslednji login: 19.07.2007 20:27
Pol: Muško
Godine: 48
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 16.03.2007, 20:59

Moramo da kupimo nove firange-kaze Sosa Lali, jerbo kad se Mara uvece svlaci, komsija Panta furtum bulji u njen pedzer. Mozda bi bilo jeptinije da zamenimo sobe sa Marom.Pita Lala.Pa????zacudjeno priupita Sosa. Pa kad se ti budes skidala,Pantu ce proci volja da te gleda.