VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Vojvodina > Bačka

Bačka Bačvanske teme sa pogledom na ravnicu

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Srbobran
staro
  (#1 (permalink))
Lady in red
Epona of The Nosfera
Lady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen član

Član od: 24.05.2006.
Poslednji login: 30.10.2008 15:43
Pol: Žensko
Godine: 23
Srbobran - 14.11.2006, 01:04

SRBOBRAN

GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Opština Srbobran se nalazi u Vojvodini i zauzima središnji deo Bačke na površini od 284 kvadratna kilometra. Opštinu čine 3 naselja: Srbobran, Turija i Nadalj. Srbobran kao grad, najveće je i najbrojnije naselje istoimene opštine. Turija i Nadalj su seoska naselja. Većim delom grad leži na levoj, a manjim na desnoj obali Velikog bačkog kanala. Sa severa i istoka opasan je meandrom rečice Krivaje koja se nešto istočnije od Srbobrana uliva u Veliki bački kanal.
Geografski položaj Srbobrana je veoma povoljan. Sem vodenog puta Velikim bačkim kanalom kojim je preko Dunava i Tise povezan sa svetskim vodenim putevima, kroz njega prolaze i dva veoma značajna suvozemna puta koja se ukrštaju u samom centru grada. Meridijanskog pravca je Internacionalni put koji povezuje jug sa severom naše zemlje, odnosno srednju i južnu Evropu. Uporedničkog pravca je put koji povezuje Podunavlje sa Potisjem. Isti, uporednički pravac, pokraj južne ivice naselja ima i železnička pruga Sombor-Bečej.
Ovako povoljan geografski položaj i blizina glavnog grada Vojvodine Novog Sada, uticala su da se Srbobran razvije u jedno od većih naselja u Vojvodini.

PRIRODNE ODLIKE OPŠTINE SRBOBRAN

Prirodne uslove u opštini Srbobran čine plodno zemljište više lesne zaravni i niže lesne terase, umerena kontinentalna klima i obilje voda. Ovi uslovi predstavljaju izuzetno povoljne geografske odlike, kako za ljudske aktivnosti, tako i za njihovo stanište.
Najveće prirodno bogatstvo opštine Srbobran je izuzetno kvalitetno poljoprivredno zemljište. To zemljište po pedološkom sastavu čine cernozemi i livadske crnice na lesnoj podlozi.
Od podzemnih voda, najveći značaj imaju termalne vode sa povoljnom temperaturom, ali se one za sada nedovoljno koriste. Površinske vode se uglavnom koriste za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, a Veliki bački kanal i za saobraćaj. U površinske vode se ubrajaju: rečica Krivaja, Veliki Bački kanal (u sastavu hidro sistema Dunav-Tisa-Dunav) i bare medju kojima je najpoznatija Beljanska.
Teritorija opštine Srbobran je siromašna mineralnim sirovinama. Pronadjene su izvesne količine nafte i znatnije količine gasa koji se eksploatiše. Od nemetalnih sirovina, tradicionalno se koristi ciglarska glina.

IME NASELJA

Sva tri naselja u opštini su imala burnu istoriju. Uz to, grad Srbobran nije uvek imao današnje ime. Do 1904 Srbobran je nosio sledeće nazive:

St. Tamas
Szt. Tamas
Sent Tomas
Szent Tomas
Sentomaš
Szenttamas
Bacs. Szent Tamas
Bac. Senttamas

Prema pisanim izvorima na madjarskom jeziku, u povelji o dodeljivanju plemstva iz 1751. godine, za doprinos pobedi nad Turcima u bici kod Sente, uz prezime Nikolić stavljeno je i Srbogradski, što znači da se ondašnji Sentomaš nazivao i Srbograd i bio preteča današnjem imenu Srbobran.

Od 1904. do 1918 godine, Srbobran je nazivan Sentomaš, što prevedeno na srpski jezik znači Sveti Toma. Naziv Sentomaš, Srbobran je imao i za vreme četvorogodišnje madjarske fašističke okupacije od 1941. do 1944. godine.

Od 1918. godine, Srbobran nosi svoje današnje ime, dobijeno po šancu koji je 1848. godine gradjen za odbranu naselja kod današnje Srbobranske ulice. U pomenutom šancu nalazili su se Srbijanci, pa je zbog toga šanac nazvan "srbijanski", a potom i "Srbobran". Po tom šancu, naselje je dobilo današnje ime Srbobran.

Pojedini delovi Srbobrana nazivaju se i sada starim imenima: Unčić, Kać, Tuk, Begluk, Staro vašarište, Dodinci i Jankovci.

Turija je svoje ime dobila po rečici Turiji, desnoj pritoci reke Drine, odakle su došli prvi stanovnici Turije.

Nadalj za poreklo svoga imena ima više verzija. Najverovatnija je ona da je Nadalj svoje ime dobio po pustari koju su naseljivali kmetovi.

SALAŠI

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Srbobran
staro
  (#2 (permalink))
simke
Senio®
simke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 01.09.2008 06:17
Pol: Muško
Odgovor: Srbobran - 09.10.2007, 01:06

@Lady in red

Sada dok gledam kako se niko od Srbobranaca ne javlja u ovoj tvojoj temi da štogod divani o svom mestu postaje mi jasno zašto se veoma veliki broj devojaka udao u Vrbas.

staro
  (#3 (permalink))
Invisibleman
I'm the invisibleman
Invisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat član

Član od: 14.01.2007.
Poslednji login: 23.11.2008 13:10
Godine: 30
Odgovor: Srbobran - 11.10.2007, 13:15

Pozdrav mojim srbobrancima iz "Šeguljeva sokaka" (Petra Drapšina)

Don't hit me with them negative waves so early in the morning.

staro
  (#4 (permalink))
Ivana-psy
Poznata faca
Ivana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimum

Član od: 06.08.2006.
Poslednji login: danas 02:14
Godine: 24
Odgovor: Srbobran - 12.10.2007, 01:16

"toliko puteva.. koji izabrati, gde poci, koga povesti..???"

staro
  (#5 (permalink))
lav71
garovix
lav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimum

Član od: 07.01.2007.
Poslednji login: 29.11.2008 23:59
Godine: 37
Odgovor: Srbobran - 12.10.2007, 09:40

...ja mogu da nakačim samo silne projekte koje sam u srbobranu uradio....... slika nemam...

...četkam garave......dimnjake...

staro
  (#6 (permalink))
simke
Senio®
simke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 01.09.2008 06:17
Odgovor: Srbobran - 12.10.2007, 18:38

Citat:
lav71 kaže: Pogledaj poruku
...ja mogu da nakačim samo silne projekte koje sam u srbobranu uradio....... slika nemam...
Ali zato imaš sigurno veoma lepih i dragih uspomena, bez toga niko ko je posetio Srbobran nije otišao ...
jer iz Srbobrana se ne odlazi prazne duše ni hladnih osećanja pa Boga mi ni prazna stomaka ... a još manje srca koje bar jednom nije uzdrhtalo.

Srbobranke su posebna priča, mnogi junaci su tu izgubili glavu i poginuli bez zrna baruta ...

Srbobran je jedno od posebnih mesta koje je uvek imalo veliku dušu, široku poput neba koje ga pokriva.

PS.
Ako su ipak samo projekti ono što te podseća i vezuje za ovo predivno mesto, savetovao bih ti da ga posetiš ponovo ali kada budeš slobodan i bez skica, olovaka i sličnih špecija ... nego onako, nakriviš šešir pa laganica sokakom do neke birtije, do neke dame, do neprospavanih noći ...

staro
  (#7 (permalink))
marezi
Novi član
marezi je na dobrom putu

Član od: 13.12.2007.
Poslednji login: 06.03.2008 23:00
Godine: 26
Odgovor: Srbobran - 13.12.2007, 07:37

POzdrav za Srbobran upravo radim tamo neki posao mogu da kazem da su ljudi jako kulturni i ljubazni.POzz

staro
  (#8 (permalink))
neleprvi
Početnik
neleprvi će uskoro postati poznat članneleprvi će uskoro postati poznat član

Član od: 06.02.2008.
Poslednji login: juče 20:36
Godine: 32
Odgovor: Srbobran - 06.02.2008, 22:59

Hvala ti LadyInRed na opsirnosti i na ovim podacima o omiljenom mi mestu

staro
  (#9 (permalink))
zmax
"strašan" zmaj
zmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimumzmax je dostigao maksimum

Član od: 29.06.2007.
Poslednji login: danas 15:10
Godine: 35
Odgovor: Srbobran - 08.02.2008, 01:25

Citat:
neleprvi kaže: Pogledaj poruku
Hvala ti LadyInRed na opsirnosti i na ovim podacima o omiljenom mi mestu
Dobrodošao neleprvi
i srećne oči što te vide na ovom delu foruma.
Nemoj da te spreči opširnost Lady In Red da nešto dopišeš i time doprineseš ovoj temi.
Čekam sledeći post o Sentomašu.
Lep provod i kuckanje.

Ko je mene poznavao, ni pakao mu neće teško pasti.

staro
  (#10 (permalink))
G-4
Novi član
G-4 je na dobrom putu

Član od: 11.02.2008.
Poslednji login: 23.11.2008 00:17
12.02.2008, 00:38

Srbobran je Srbobran i ja nemogu da ga poredim ni sa jednim mestom gde sam bio, a bio sam svuda.Srbobrance takodje.Oduvek sam se pitao,a tome oduvek ima 30 i nesto godina zasto iz Novog Sada prema Srbobranu putem E75 nema putokaza za to mesto.Pisalo je i Titov Vrbas, Sirig, Subotica al samo Srbobran nije.Tek pre neku godinu stidljivo (valda je tako moralo)na putokazu videh Srbobran.Svidja mi se tema ,svidja mi se to mesto samo dajte malo vise slika Srbobranskih salasa ,sorova i Srbobrana .Pozdrav Iz Novog Sada

Zar je to sve od Srbobranaca?

Poruku je izmenio zmax, 14.02.2008 u 23:16. Razlog: spajanje poruka

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (