VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Arhiva > Spomenar

Spomenar Stare teme koje ne zaslužuju da budu obrisane

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
U Subotici ukinut Trg žrtava fašizma
staro
  (#1 (permalink))
Necromancer
Support
Necromancer je onemogućio reputaciju

Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 20.09.2008 14:05
Pol: Muško
U Subotici ukinut Trg žrtava fašizma - 07.09.2007, 02:23

Od 1. septembra u ovom gradu više ne postoji Trg žrtava fašizma. Veliki gradski prostor na kome dominira Augustunčićeva skulptura nosiće naziv Trg Svete Terezije. Ovo je juče saopštila odbornička grupa „Da Subotici svane“, koju podržavaju „Zeleni“ Subotice, članovi i simpatizeri Mini Jugoslavije i Centra-Tito-Kozpont.
- U programu za proslavu Dana grada, a i na svečanoj sednici SO, i sam gradonačelnik Geza Kučera, nakon poziva da se svečano otvori obnovljeni Trg Svete Terezije, spomenuo je „bivši Trg žrtava fašizma“. To je, po nama, ozvaničenje da je grad iz naziva trgova i ulica izbrisao ovaj simbol antifašizma - rekao je juče odbornik Mikloš Nađ Olajoš.
U obraćanju medijima, ova odbornička grupa navodi da se i u Subotici, kao i u drugim delovima Srbije nastavlja tragično uništavanje svega onoga što je asociralo na borbu protiv fašizma. U Subotici je u borbi za slobodu nastradalo oko sedam hiljada građana.
- Čitava Evropa poštuje i klanja se žrtvama antifašističke borbe, a u Subotici vlast ih nipodaštava, brišu se naslovi trgova i ulica i minimizira fašizam, najmonstruozniji zločin 20. veka. Čitava Evropa ceni antifašističku borbu kao civilizacijsku tekovinu, dok opštinske vlasti u Subotici smatra da su to „ideološki ostaci“. Sve se to, naravno, vodi u kontinuitetu, od početka 90-ih, planirano i svesno, sa argumentacijom da treba stvoriti „građansku Suboticu“ - dodaje Mikloš Olajoš Nađ.
Odbornička grupa koju predvodi predsednik komunista Subotice, Mikloš Nađ Olajoš, navodi da će o uklanjanju simbola antifašističke borbe i negiranja antifašizma obavestiti sve slobodoljubive evropske institucije i pojedince.

Koristite Uputstvo i Pretragu u neograničenim količinama!

Povratak na vrh stranice
Odgovor: U Subotici ukinut Trg žrtava fašizma
staro
  (#2 (permalink))
Kal_el
:)
Kal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimum

Član od: 02.03.2007.
Poslednji login: 30.11.2008 02:48
Godine: 42
Odgovor: U Subotici ukinut Trg žrtava fašizma - 07.09.2007, 07:46

Posle çe opet Srbi biti krivi za rat

Ko je za jednu rely vožnjicu ?

Povratak na vrh stranice
staro
  (#3 (permalink))
Lillith
moonlight shadow
Lillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimum

Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: juče 22:38
Pol: Žensko
Godine: 25
Odgovor: U Subotici ukinut Trg žrtava fašizma - 07.09.2007, 08:14

To je sramota!
Trg Svete Terezije asocira na Mariju Tereziju,apsolutistickog monarha koji je izgleda vredniji nego zrtve II sv.rata...Sramota!

''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

Povratak na vrh stranice
staro
  (#4 (permalink))
biterlemon
narcis
biterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2007.
Poslednji login: danas 15:47
Odgovor: U Subotici ukinut Trg žrtava fašizma - 08.09.2007, 00:35

Citat:
Kal_el kaže: Pogledaj poruku
Posle çe opet Srbi biti krivi za rat
A izvini, za koji rat?

Citat:
Lillith kaže: Pogledaj poruku
To je sramota!
Trg Svete Terezije asocira na Mariju Tereziju,apsolutistickog monarha koji je izgleda vredniji nego zrtve II sv.rata...Sramota!
Posto ne pratim politiku, odavde sam obavesten o dogadjajima...
Smatram da je trebao ostaviti naziv Trg Zrtava Fasizma, jer Subotica jeste imala zrtve od fasizma!
Takodje smatram da i Aleja Marsala Tita treba zadrzati svoje ime, jer Tito je deo istorije i Suboticana!

Nisam proveravao ali pretpostvljam da je sada trgu vracen samo stari naziv.
To veze nema sa minimiziranjem fasizma, Suboticani dobro znaju sta je fasizam, i od 41 do 45, a i 90-ih, dosta su toga iskusili.

Mislim da je sada Suboticanima ipak vaznije da Subotica napokon postane pravi grad i da vrati deo starog sjaja...

Za one koje ne znaju, Marija Terezija je dala Subotici status slobodnog kraljevskog grada i Subotica se dugo godina zvala Maria Theresiopolis.
Nasa velika crkva na trgu koji se spominje nosi naziv crkve Svete Terezije.
Takodje glavna vitraza na gradskoj kuci prikazuje Mariju Tereziju.

Suboticani su ponosni na svoj grad i na svoju istoriju!

Poruku je izmenio biterlemon, 08.09.2007 u 00:50.

Povratak na vrh stranice
staro
  (#5 (permalink))
euridika
severna svetlost
euridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimum

Član od: 14.08.2006.
Poslednji login: juče 22:26
Godine: 32
Odgovor: U Subotici ukinut Trg žrtava fašizma - 08.09.2007, 15:39

Ajde što se frljamo sa našom istorijom, svako malo isplivaju nam neki novi heroji, a neki drugi postaju zločinci, pa se kolo, kroz neku godinu, okrene i uloge se zamene, na to sam navikla. Izgradila sam neki lični stav o svemu što se dešava, imam svoje heroje i svoje zločince.

Ali, ne valja nam što poništavamo one koji su stradali od jednog od najvećih zla modernog doba (uglavnom nevini stradali!). Ne valja zbog nas, ja lično bih imala problem sa savešću kada bih donoslia odluku poput takve. Ne valja zbog naše dece i njihove dece, zato što će vreme da naplati svoju cenu, i neće uvek biti nas da im pričamo o zlu o kome smo mi mogli da učimo iz knjiga i da budemo opomenuti da ga se čuvamo i da ne dozvolimo da nam se ikada ponovi. Takođe ne valja zbog onih kojih više nema, i koje u to vreme niko ništa nije pitao samo su stradali, a bili su deo života i istorije toga grada...

Ozbiljni narodi i ozbiljni pojednici se trude da sačuvaju sećaje na neka važne stvari iz svoje prošlosti, samo zato što se iz toga uči i što može da bude opomena za neke slične situacije koje bi mogle da se dese u budućnosti.

Ako izbrišemo fašizam i žrtve sa naših ulica i trgova, bojim se da će polako da se briše i iz pamćenja.

"...Prejako je svijetlo, samo da se oči naviknu..."

Povratak na vrh stranice
staro
  (#6 (permalink))
biterlemon
narcis
biterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimum

Odgovor: U Subotici ukinut Trg žrtava fašizma - 08.09.2007, 17:06

Slazem se sa Euridikom, ali mislim da u ovom slucaju nije rec o brisanju fasizma vec o brisanju tragova komunizma...

Naime nova socijalisticka/komunisticka vlast je u to vreme preimenovala imena ulica i trgova sa ``reakcionaristicnim nazivima``...
Danas se polako tim ulicama vraca stari naziv, a uticajem demokratije i liberalizma, cak se vracaju nazivi koji su smetali i novoj vlasti 1919. godine...

Ipak to je volja naroda, koju ona ostvaruje preko svojih predstvanika, putem politickog delovanja...
Nazalost ili na srecu ni dalje ne postoji pravo veta odredjene etnicke/narodne grupe, pa odlucuje vecina, a radikalima je ostavljeno pravo da bojkotuju...

Ostali ce ipak trgovati time, ti meni das ovo, ja tebi dam ono, a na kraju svi srecni i zadovoljni a tolerancija cveta!

Devetdesetih godina je tadasnja republicka vlast sa nizom mera nanela razocarenje Suboticanima (autoput, postavljanje odredjenih spomenika na provokativno mesto,...). Verovatno je sada vreme da se urade kontra mere, stim pre sto u duhu tolerancije tadasnje probleme vise niko ne spominje, vec cuti i trpi...

Na fasizam se Suboticani i dalje secaju, na istom trgu postoji spomenik zrtvama a postoji u gradu i spomen ploca jevrejima stradalim u progonima (ne tako davno postavljena)...

Kuriozitet spomenika (spomenik se vidi i na gornjoj fotografiji) je da je gradjena za vreme drugog sv. rata kao spomen povratku juznih teritorija Madjarskoj...
Posle oslobodjenja 1945, tadasnja vlast nije mogla da porusi toliko betonsko zdanje zbog velicine, i spomenik je pretvoren u spomenik zrtvama od fasizma.
Skulptura na vrhu spomenika je delo vajara Agustincica? (Meni se cini da je Ivan Mestrovic, proverit cu...).
Unutar spomenika se nalazi kripta u kojem su posmrtni ostaci poginulih partizana prilikom oslobadjanja grada i cini mi se komunista koji stu stradali u mucenjima Hortijeve policije...

Mada se decenijama prica o potrebi da se posmrtni ostaci uklone sa javnog trga i sahrane na groblju uz duznu pocast, do danas nije nista ucinjeno na tom polju. Ko bi imao hrabrosti da pokrene jedno takvo pitanje u Skupstini Opstine (grada!!!)?

Nadam se da su cinjenice, koje sam navao tacne. Nisam proveravao, ali cu proveriti, pa vam javim!

Come on you boy child,
You winner and loser,
Come on you miner for truth and delusion, and shine!

Poruku je izmenio biterlemon, 08.09.2007 u 17:14.

Povratak na vrh stranice
staro
  (#7 (permalink))
Lillith
moonlight shadow
Lillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimum

Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: juče 22:38
Godine: 25
Odgovor: U Subotici ukinut Trg žrtava fašizma - 08.09.2007, 18:23

Biterlemon,

postoji i crkva Svete Terezije,zar to nije dovoljno ako cemo o spomenicima na velicanstvenu istoriju Subotice?

Ja i dalje stojim iza svojih reci,marija Terezija licno meni ne bi bila bitnija od zrtava fasizma a ovaj trg ne nosi naziv po nekom komunisti koji je dao zivot za Suboticu ili Vojvoidnu ili Srbiju vec nosi naziv za spomen svim zrtvama fasizma...

Znaci ti mislis da je jedna spomen ploca za zrtve dovoljna a Marija Terezija treba da ima i trg i crkvu?

''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

Povratak na vrh stranice
staro
  (#8 (permalink))
biterlemon
narcis

Odgovor: U Subotici ukinut Trg žrtava fašizma - 08.09.2007, 22:41

Citat:
Lillith kaže: Pogledaj poruku
Biterlemon,

postoji i crkva Svete Terezije,zar to nije dovoljno ako cemo o spomenicima na velicanstvenu istoriju Subotice?

Ja i dalje stojim iza svojih reci,marija Terezija licno meni ne bi bila bitnija od zrtava fasizma a ovaj trg ne nosi naziv po nekom komunisti koji je dao zivot za Suboticu ili Vojvoidnu ili Srbiju vec nosi naziv za spomen svim zrtvama fasizma...

Znaci ti mislis da je jedna spomen ploca za zrtve dovoljna a Marija Terezija treba da ima i trg i crkvu?
Dao sam odgovor:
Smatram da je trebao ostaviti naziv Trg Zrtava Fasizma, jer Subotica jeste imala zrtve od fasizma!
Takodje smatram da i Aleja Marsala Tita treba zadrzati svoje ime, jer Tito je deo istorije i Suboticana!

Jer smatram da istorija mora imati kontinuitet, bez obzira da li nekom prija ili ne, istorija je cinjenica, znaci ne sme biti manipulisana...

Da je promena izvrsena sa ciljem istorijskog kontinuiteta, mislim da bi bilo malo nesrecno, ali napomenuo sam da je tu najverovatniji razlog antikomunizam...

Malo je nesrecan uvodni tekst, jer je postavljen komentar Olajos Nadj Miklosa, predsednika Subotickih komunista, a nije citiran gradonacelnik ili lokalni predsednici nekih od vecih partija...

Come on you boy child,
You winner and loser,
Come on you miner for truth and delusion, and shine!

Povratak na vrh stranice
staro
  (#9 (permalink))
Ch_cosa
Novi član
Ch_cosa je na dobrom putu

Član od: 09.09.2007.
Poslednji login: 11.04.2008 00:09
Godine: 51
Odgovor: U Subotici ukinut Trg žrtava fašizma - 12.09.2007, 12:42

Moglo bi se to pogledati i na druge nacine, na primer : da smo ostali porobljeni od turaka ; sada bismo bili u Evropi . da je apv pametnije odlucila posle 1. sv rata , bili bismo u Evropi. Da nas nisu " Oslobadjali " razni " brizni " ljudi i narodi bili bismo Neoslobodeni i vrlo tvrdim, sretni u centralnoj Evropi . Svi bi govorili 3 -- 4 jezika , sto je normalno, i nebismo slusali gusle u 21.veku kada su orgulje svirale jos u 17. veku.verujte da ima razlike. Samo nas nemojte vise " oslobadjati " kao Veja Ilic ili ... ima ih dosta unazad. Konacno , pozdravljam promenu naziva ! Od Marije Terezije mi smo samo nazadovali i to josh uvek cinimo. Ovo je mali vesnik osvescenja i treba ga podrzati!

Povratak na vrh stranice
staro
  (#10 (permalink))
pero_M
Poznata faca
pero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen član

Član od: 29.05.2007.
Poslednji login: 26.05.2008 13:00
Godine: 48