|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Bačka Bačvanske teme sa pogledom na ravnicu |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Apatin |
|
|
|
Početnik za navek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 02.02.2007.
Poslednji login: 03.09.2008 06:31
Pol: Muško
Godine: 65
|
Odgovor: Apatin -
21.07.2008, 13:14
U Apatinu davno nisam bio. I kad sam dolazio, nije to bilo neobavezno i opušteno smucanje. U subotu smo krenuli na Somborski kotlić i u 'program' uneli i Apatin.
Kandidujem šetalište - pešački zonu - u centru (ul. M. Tita) za najlepšu, za najprijatnije šetalište u Vojvodini (a i šire!). Tom šetalištu posvećujem ovaj post. Kad je svih tristotinak metara šetališta tako estetski čisto (i higijenski - o tome ne treba ni govoriti), vidi se dlaka u jajetu. Dva stuba za lepljenje plakata su po sredini šetališta i bodu u oko. Znam da sam preterao sa brojem fotografija na istu temu - ali neka, zaslužuju to Apatinci! |
|
|
|
|
|
n o s t r o m o
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: 02.09.2008 09:45
|
21.07.2008, 18:42
Pozvan sam da u sredu popodne posetim Apatim. Nisam siguran o cemu se bas radi (sutra pre podne cemo se dogovoriti), ali verujem da je poseta Visekruni ili Rebraci neminovna. Uh ljudi, treba to preziveti na ovoj vrucini.
Inace, Apatin mi se jako dopada. Crkva posebno. Njen arhitekta je moj dobar poznanik sa kojim sam i pored njegovih poodmaklih godina u vrlo cestim kontaktima. Steta sto i on nece biti u sredu sa nama... Verujem da cu sutra, ako pronadjem fotke koje sam snimio u jednoj od prethodnih poseta ovom lepom gradu, o Apatinu napisati jos nesto... Pozdrav svim forumasima koji su iz Apatina. Bas im zavidim. |
|
|
|
|
|
Početnik za navek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
|
21.07.2008, 20:56
Citat:
Citat:
Pravoslavna crkva na dunavskom keju posvećena Saboru Svetih Apostola Taman smo namerili da zavirimo u crkvu kad su stigli svatovi, pa se skoro prazan kej letnjeg subotnjeg popodne pretvori u svadbarsku gužvu. Citat:
Dobro bi bilo da o arhitekti (a projektovao je niz lepih hramova) Memento kaže nešto više (ili bar ime pa da pokušamo da pronadjemo o njemu i njegovim delima). Sa slikama koje sam stavio (a ima ih i sa Dunavca i malo Pivare), možda sam preduhitrio u nečemu Mementa. Ali, njemu je svakako prilika da nam pokaže i kaže o nečemu što ja kao običan prolaznik na sat - dva u Apatinu nisam znao da treba tražiti. Pa neka ponese aparat. |
|||
|
|
|
|
|
n o s t r o m o
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: 02.09.2008 09:45
|
22.07.2008, 10:41
Citat:
Otac mu je bio građevinski inžinjer, ujak mu je čuveni Milan Tabaković (Novi Sad je dobio, čini mi se, njegovu ulicu), takođe arhitekta, potomak poznate porodice Tabakovića iz Arada. Iako u poodmaklim godinama Peđa Isus još stvara i projektuje. Naravno, ovo je tek delić podataka o našem poznatom arhitekti. Ja sam imao tu sreću da sa njim sarađujem u vezi izgradnje jedne prelepe crkve. Pošto sam u tom projektu bio zadužen za brojne poslove u koje su spadali i marketing, organizacija donatorskih večera, ali i nabavka materijala itd, često smo se viđali. Emisiju, koju pominje Nenad, sam pratio pošto me je on nazvao pre njenog početka i ukazao na njeno emitovanje... A sada nekoliko mojih fotki snimljenih u Apatinu: |
|
|
|
|
|
|
Početnik za navek
|
22.07.2008, 22:45
Citat:
Iako upravne zgrade, verovatno izgradjene početkom XX veka, nemaju neku arhitektonsku vrednost i uobičajene su za objekte te namene u tom periodu, predstavljaju prepoznatljivi lik Apatina. Ulice koje je okružuju i bujno zelenilo sakrivaju povelike proizvodne pogone pivare. Pivnica nije radila (možda zbog radova u ulici) pa nismo mogli da proverimo da li je i u Apatinu moguć onaj poseban užitak - popiti pivo koje cevovodom stiže iz tankova. Trg Slobode se nastavlja u pešačku zonu - šetalište (o kome sam već postavio fotografije) tako da to predstavlja lepo uređenu i održavanu celinu. Verujem da Apatinska pivara i sada, nakon privatizacije značajno doprinosi uredjivanju grada. Na staroj upravnoj zgradi sačuvana je staklena tabla iz vremena neposredno posle II Svetskog rata. O vremenu nastanka table zaključujem po preduzeću koje je tablu izradilo - 'Biro' N. Sad. To firmopisačko preduzeće se početkom 50-tih utopilo u novosadski 'Jugoreklam' koji je kasnije postao DES - zaštitna radionica Saveza gluvih. Telefonski broj ispisan na tabli govori o tome kakav i koliko je Apatin bio tada. Šetajući bočnom ulicom pored Pivare uočio sam, proturio objektiv kroz ogradu i slikao stari bunar na vitlo. Pretpostavljam da taj bunar ima istorijsku ili emotivnu simboliku pa da je zato i sačuvan. [center] ![]() Uz sve lepo i kritika: ne razumen onaj slogan na reklami 'Muškarci znaju zašto'. Čemu sektaški stav prema prema dobrom delu ljubitelja piva! |
|
|
|
|
|
|
Početnik za navek
|
23.07.2008, 17:51
Citat:
U pozadini se naziru benzinska pumpa i bodogradilište. Pumpa na vodi za mala plovila - koliko znam jedina od Madjarske do Beograda. Gradska plaža. Do nje se stiže ili lepo uredjienim šetalištem - putem po dolmi (nasipu) ili putem koji se u Apatinu odvaja u ovom pravcu i koji Somborcima omogućuju da brže stignu do plaže. Podjednak broj ljudi je uživao na plaži i na senovitoj strani Dunavca uz pokoji kotlić, talandaru koja se pre nego što je ugledate najavi mirisom prženja ribe, pecaljke ili jednostavnim izležavanjem u bivacima i 'kampovima' postavljenim za taj dan ili vikend. Pomenutu braću nismo zatekli. Ostala je samo veća količina krunica sa flaša u inače vrlo čistoj prirodi. Ovaj 'kotlić' (ispod dolme naspram centra) verovatno pripada apatinskim ribarskim danima. Videli smo i dosta lepih starih kuća. Ova je nedaleko od Dunava. Svakako da za mnogo stvari vrednih opažanja nismo znali, pa ni videli. Uostalo, nismo išli u istraživanje nego u opuštenu šetnju kroz Apatin u letnje popodne. Bila je lepa i prijatna šetnja - nadam se da vam to ova četiri posta dočaravaju. Što se nas tiče - vredelo je skrenuti s pravca i stići do Apatina. |
|
|
|
|