|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Auto-moto Mesto posvećeno ljubiteljima automobila i auto-moto sporta. |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Oldtimeri |
|
|
Odgovor: Oldtimer |
|
|
|
LIMITED EDITION
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 22.11.2007.
Poslednji login: danas 01:13
Pol: Muško
Godine: 44
|
Odgovor: Oldtimeri -
14.07.2008, 11:54
Usput sve automobile čija je proizvodnja počela pre 1973 možete sasvim lako i normalno da uvezete,jer ne važi za iste Euro 3 standard kojim ograničiše narodu da za manje para dodju do boljeg auta...
BMW 2002ti i danas aktuelan i ako je sređen malo i skuplji,ali ima dobrih od 1500-3000e preko,pa ionako je gušt srediti ga i imati ko voli već... Imao sam sreću da je jedan od prvih koje sam u životu probao posle položenog vozačkog bio baš ovakav... |
|
|
|
|
|
Početnik za navek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 02.02.2007.
Poslednji login: danas 12:01
Godine: 65
|
18.07.2008, 14:23
Opel Rekord - Olympia 1953. To je bio naš prvi automobil koji smo kupili 1960. U to vreme lični, pivatni automobili su bili retkost, a doba automobilizacije započinje tek sredinom 60-tih sa proizvodnjom Fiće kod nas. Ovaj model je zadržao većinu rešenja Opel Olympie koju sam već (amaterski) opisao, izmedju ostalog, još uvek je imao šasiju (čelični ram koji je nosio karoseriju). Imao je tri brzine sa ručicom menjača na volanu. Motor je bio sa 2-2.500 obrtaja/min. a maksimalna putna brzina je bila 100 -110 km/h. Ključem se samo uspostavljao električni kontakt na tabli, a motor se palio starterom čiji je prekidač bio na podu pored kvačila. Imao je i kurblu za slučaj nestanka struje u akumulatoru. Gume su bile dijagonalne, a u to vreme su se na njih često stavljale bele gumene ukrasne manžetne (vidljive su i na našim kolima). Registarski brojevi bili su po republikama (to se vidi i na Opelu). Oznake sa skrećenicama za gradove počele su da se primenjuju od 1964-65. Volan se još nije zaključavao. Ugradnja brava na volanu počela je sa masovnim 'pozajmljivanjem' vozila krajem 60-tih. Malo o vremenu kada ovaj automobil nije bio oldtimer. Same slike ne dočaravaju kako su se ti automobili koristili. Za putničke automobile u N. Sadu je bila benzinska pumpa na Trifkovićevom trgu. Pumpa je bila onakva kakva se sada vidja samo u filmovima: na crvenom stubu je bio veliki okrugli 'sat' brojčanik koji je skazaljkom pokazivao količinu usutog goriva, a u slučaju nestanka struje ručno se pumpalo. Pored (tamo su sada prostorije AMSJ i još neki poslovni prostori), je bila Jugopetrolova prodavnica u kojoj su bila motorna ulja u buradima postavljenim na držače i druga maziva. Izgradnja savremene Jugopetrolove 'prečurke' u ul. Maksima Gorkog je počela negde 1959-60. a i ja sam sa školom išao na raščišćavanje terena. U to vreme postojala je bezinska pumpa na Tekijama (na kraju Petrovaradina) i onda u Zemunu. Nekako u to vreme otvorila je zemljoradnička zadruga pumpu izmedju Inđije i Stare Pazove jer je počeo da raste broj vozila. Na Autoputu Bratstvo-Jedinstvo izmedju Beograda i Zagreba je bilo tri pumpe, tzv. servisne stanice: Adaševci (kod Šida) kod Slavonskog Broda i kod Novske tj. na razmaku od po 100 km. Tu su bili auto-servis i veliki restoran. Kako je to bilo veliko dostignuće za ono vreme ilustruje i da je naša prva humoristička TV serija 'Servisna stanica', sa Mijom Aleksićem, Čkaljom i niz drugih glumaca koji su obeležili kasnijih 20-30 godina, snimana u toj stanici kod Šida. Na servisnim stanicama se obaavezno zastajalo i odmaralo i pregledao automobil. A i kad smo vozili od NS do BG uglavnom smo na pola puta stajali da 'odmorimo mašinu'. Kako je posedovanje automobila izazivalo i želju da se putuje i tamo gde automobilski saobraćaj nije bio čest, praktično je bilo nužno nositi rezerve goriva. Sećam se našeg prvog velikog putovanja kroz Makedoniju, preko Kosova i Metohije pa Crne Gore do mora. Nekoliko puta smo morali da u zemljoradničkim zadrugama kupujemo benzin iz buradi, a zadesilo nam se na Pešteru da je bilo popodne, tj. neradno vreme, pa smo tražili po raštrkanom selu magacinera da dodje i otvori magacin da se snabdemo gorivom. Gumi-defekti su tada bili znatno češći. Vozač je morao da zna da sam promeni gumu i da je zalepi. Guma se skidala sa točka pomoću dve 'montirajzne' - čelične poluge, a lepila se vulkaniziranjem pomoću male stege u koju se stavljalo i palilo nešto nalik Hepo-kockama kojima se sada potpaljuju roštilji. Inače, mašinu za skidanje gume sa felge sam prvi put video tek negde 1963-4. a dotle su i vulkanizeri to radili ručno. Ovaj Opel, a i drugi automobli tog doba, su se često na svakih 500-1500 km - morali podmazivati. Podmazivali su se ležajevi na točkovima i zglobovi na ogibjlenju i prenosu od volana do točkova. Za to su postojale 'mazalice' - ventili kroz koje se ručnom pumpom ubrizgavala mast za podmazivanje. To se radilo i u auto-perionicama (i sada se ponegde mogu videti stari napisi 'pranje i podmazivanje'). I kvarovi su bili češći. Automehaničara je bilo samo po većim mestima, pa su vozači sitnije kvarove samo otklanjali. U to vreme na automobilima u slučaju kvara se nisu menjali celi sklopovi kao sada, već pojedinačni delovi. Delovi su se i popravljali kad god je to bilo moguće. Pošto rezervnih delova nije bilo 'na dohvat ruke' često smo kod bravara ili kovača čekali da se neki pokvareni deo popravi ili napravi novi. Sada ljubitelji odtajmera popravljaju sami svoje ljubimce, bave njima iz ljubavi, hobija. U ono vreme, mnogi vozači su isto to radili iz nužde. |
|
|
|
|
|
typingerrormaker :)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: 30.11.2008 05:57
Godine: 27
|
18.07.2008, 15:33
ciko sa kojim radim ima nekog Mustanga iz 64-65... sad je u fazi renoviranja... motor i enterijer mu je vec sredio, jos samo da ga ofarba.... ce izgleda vako nekako, sam crven
![]() ![]() sad ga svakodnevno ubjedjujem da mi ga proda ![]() |
|
|
|