VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Nauka i tehnologija > Astronomija

Astronomija Od postanka svemira, do danas

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Da li je moguce u bestezinskom stanju?
staro
  (#21 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: danas 01:50
Pol: Muško
Godine: 32
Odgovor: Da li je moguce u bestezinskom stanju? - 11.07.2006, 13:43

Heheh Super, i poenta svih postova je da se ljudi zainteresuju.

Elem, da inercija i masa su najbitnije prilikom prorachuna putanje svemirskih tela bilo ona prirodna, bilo lansirana od strane ljudi, logichno.

Gravitacione pracke i korishcenje gravitacione sile planeta za ubrzavanje i pokretanje letilica koje shaljemo pored njih su izuzetno koristan fenomen. Shtede gorivo

Ali pokretati se tako shto cesh gurati samog sebe rukama..E to je nemoguce, ma koliko bildovao

Valjda ce se naci neko struchan da nam to prenese i objasni na neko totalno nezanimljiv, suvoparan ali neoboriv nachin )

Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
Za 'leba i uz 'leba..;

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#22 (permalink))
goldie
golden girl
goldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimum

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: danas 01:37
Pol: Žensko
Godine: 25
Odgovor: Da li je moguce u bestezinskom stanju? - 12.07.2006, 01:56

Roto stolica je predlozena kao najidealniji slucaj (idealni model) na nasoj zemlji koji moze da testira bilo ko u svom domu. Sto se tice roto stolice, u sustini se mozes cimati na njoj i pomerices se sigurno. Ali to pomeranje je posledica reakcije sa podom ispod stolice. Pod ispod stolice pomaze u okretanju zbog gravitacije jer je covek koji sedi na stolici tezi od same stolice (nisu iste tezine) i to cimanje na stolici nije potpuno pravilno levo-desno (nego se ljudi pomalo cimaju i nagore i nadole pa reaguju sa podom). A jos dodatno, pomeranje stolice je i posledica da okretanje stolice nije potpuno bez trenja.

Tako da stolica predstavljala samo model kojim moze da se zamisli da je odgurivanje samog sebe nemoguce u bestezinskom stanju (u kojem nema trenja i gravitacije).

Ako bi pokusao da se pomeris u bestezinskom stanju, ruka bi gurnula telo i telo bi gurnulo ruku (akcija i reakcija) sto dovodi do ne pomeranja sa te pozicije.

Eto ja pokusala da objasnim. I sigurna sam da je nemoguce ogurnuti samog sebe u bestezinskom stanju.

goldie

staro
  (#23 (permalink))
Bacvanin
Početnik
Bacvanin će uskoro postati poznat članBacvanin će uskoro postati poznat član

Član od: 19.06.2006.
Poslednji login: 01.06.2008 18:01
Godine: 31
Odgovor: Da li je moguce u bestezinskom stanju? - 12.07.2006, 04:30

Da probam ja da objasnim uz pomoć jedne čuvene Arhimedove rečenice: Dajte mi oslonac i pomeriću Zemlju!
Oslonac je ono što fali u svoj ovoj priči, znači sam sebe da digneš nema šanse. Uopšte nema veze da li ima gravitacije ili ne.

Ali postoji jedan način, naime ako bi dovoljno jako, da prostite, prdno, video bi kako bi se podigao!

staro
  (#24 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Odgovor: Da li je moguce u bestezinskom stanju? - 12.07.2006, 09:08

Hehhe ljudi, 'ebi ga, ja napisah ceo traktat o tome govorec isto shto i vi, al to nekom ne bu' dovoljno!

Za 'leba i uz 'leba..;

Poruku je izmenio HLEBmaster, 12.07.2006 u 09:33.

staro
  (#25 (permalink))
Bacvanin
Početnik

Odgovor: Da li je moguce u bestezinskom stanju? - 12.07.2006, 15:15

Mislim da ste se previše zapetljali sa tim energijama, a odgovor je samo u osloncu! Čovek je u ovom slučaju izolovan sistem sila, i ne može da deluje sam na sebe tako da se pokrene, tj. nalazi se u ravnoteži.
To bi bilo kao da sediš u kolima, guraš rukama volan, i očekuješ da se pokreneš! A sve ovo nema nikakve veze sa gravitacijom! Možeš i naglavačke skočiti iz aviona i pri tome vući sam sebe koliko oćeš, nećeš ubrzati pad!

Onda kažete:
- Energija koju stvaraju ruke se pretvara u druge vidove energija, izmedju ostalih u kineticku i potencijalnu. Ep=mgh, Ek=(mv^2)/2. S obzirom da je g=0, ostaje samo kineticka energija
- Ostaje sine kinetichka energija koja podjednako deluje u oba pravca u ovom sluchaju, a dva put nishta je nishta crva nije ni bilo, tj u ovom sluchaju 1-1=0

Kako "ostaje" kinetička E, kada je i brzina ruku jednaka nuli? (i ne deluje energija, nego sila).

Sad ostaje ovaj drugi slučaj, da se šutneš. Ovde baš nisam siguran, pošto je opet u pitanju isti sistem, ali 99.9% bi se pokrenuo. U ovom slučaju bi noge, dok se kreću, imale određenu brzinu, pa samim tim i kinetičku E. Prilikom sudara bi preneli ovu E na ostatak tela, čime bi ga izbacili iz početne ravnoteže i pokrenuli.
Ustvari siguran sam: Zamisli kolica sa čekićem koji visi. Kolica se nalaze u mirovanju, otkačiš čekić, on udari u neki deo kolica i ova se pokrenu. Samo što je ovaj primer nemoguć u bestežinskom stanju, ali princip je isti.

staro
  (#26 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile

Odgovor: Da li je moguce u bestezinskom stanju? - 12.07.2006, 16:47

Uvek i uvek je zatvoreni sistem sila koji deluje unutar sebe bez obzira da li se shutirao, gurao ili vukao za ushi, chekichem ili bez.. sam sebe ne mozesh pokrenuti tako da se to moze smatrani nezanemarljivim pravolinijskim pomeranjem tela, a ni kolica se ne mogu pokrenuti. Mora postojati sila koja ce delovati ka spoljnom svetu, i po sistemu akcije i reakcije delovati na telo koje hocemo da pokrenemo.

Vazduh koji izlazi iz dechijeg balona tezzi da ostane u mestu, ali ga sila elastichnosti balona istiskuje iz balona. Trenje i otpor okolnog vazduha i izlazeceg vazduha kao i inercija mase vazduha koji izlazi chine potisak koji gura balon po sobi to je princip na kome rade i raketni motori. Ovde se okolni vazduh ponasha i kao oslonac, ali i daje otpor kretanju balona.

U bezvazdushnom prostoru otpora vazduha nema, ali ni oslonca tako da predpostavljam da bi kretanje balona bilo brze ali ne preterano.

Primer zatvorenog sistema sila bio bi recimo napet samostrel, sila unutar njega postoji, sila pritiska strune je relativno usmerena.. ali samostrel ne ide nigde sam po sebi.

Za 'leba i uz 'leba..;

Poruku je izmenio HLEBmaster, 12.07.2006 u 16:55.

staro
  (#27 (permalink))
Bacvanin
Početnik

Odgovor: Da li je moguce u bestezinskom stanju? - 13.07.2006, 01:27

Pazi kad me nije mrzelo da nacrtam. Gornja kocka (čekić) udara u donju, koja je pričvršćena na kolica, i šta će kolica jadna nego da se pokrenu. Naravno tako nećeš stići do BG-a, ali bi se svakako pomerio?

Uglavnom, odgovorili smo na početno pitanje. Da sam sebe uhvatiš za butine i podigneš - nemoguće. Međutim za razliku od takvog statičkog sistema, čim postoji neko kretanje stvar se drastično komplikuje. To više nije isti slučaj, i kako pokazuje veoma uprošćen primer na slici mislim da je teoretski moguće!

staro
  (#28 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile

Odgovor: Da li je moguce u bestezinskom stanju? - 18.07.2006, 15:27

Hm, kad me ne bude mrzelo da crtam.. docrtacu kako pushteni teg tezi da ostane u stanju mirovanja i kada po dejstvom zemljine teze krene na dole, u tezznji da zadrzi pravolinijsko kretanje povlachi kola u nazad i na dole tamanpomerajuci ih i dodatno otezzavajuci toliko da se anluira zeljeni pomeraj u napred

Vidju bash mi ova bila okruglo 900 Chisto za sjecanje

Za 'leba i uz 'leba..;

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen
Pingbek je uključen
Refbek je uključen
Pređi na forum

VojvodinaCafe Forum > Društvo > Nauka i tehnologija > Astronomija > Da li je moguce u bestezinskom stanju?
Slične teme
Tema Autor Forum Odgovora Poslednja poruka
Kakvi ste u sexu - podznak sekula Astrologija 28 07.07.2008 20:14
Lipicaneri u teskom stanju silvia Životinjsko carstvo 13 03.07.2008 10:04