Zašto je traženje takvih poruka tako teško ?
Astronomi porede potragu za inteligentnim radio signalima iz svemira kao traženje igle u plastu sena. Problem je u tome što moramo znati mnogo toga o poruci pre nego što je možemo pronaći. Među ostalim, to su:
1.Sa koje od 200 milijardi zvezda u našoj galaksiji dolazi taj signal. Doduše, nemaju sve te zvezde istu verovatnost za postojanje planete poput Zemlje.
2.Koji kanal ili kanale (frekvencije) oni koriste za odašiljanje signala? Na Zemlji, kada želite primiti neku poruku sa vaše omiljene radio stanice, vi namestite vaš radio prijemnik na tačno određen kanal (frekvenciju). Za vanzemaljske poruke mi nemamo pojma na kojem su kanalu i koliko su "široke" njihove poruke (koliko frekvencija pokrivaju). Drugim riječima, dali imaju "uzak" ili "širok" raspon ?
3.Koliko je slab njihov signal ? Svi znamo da je za prijam radio poruka na Zemlji, najvažnija snaga. Kada putujete autom, slabe radio stanice se brže utišaju od onih jačih. Na takav način mi možemo potpuno propustiti vanzemaljske poruke, čak i ako nam je antena tačno uperena u sam izvor, ali naša oprema za slušanje nije dovoljno osetljiva da to primi.
4.Kojom metodom su kodirali radio talase. Bilo bi jako dobro kada bi svemirci isto tako znali Morzeovu azbuku, međutim to je ipak samo šala. Zato moramo znati da poruka može biti kodirana na čitav niz načina, pa se treba pripremiti i u tom smislu.
5.U prošlim potragama, astronomi su morali pogađati takve stvari vezane uz karakteristike poruka, a to se može uporediti da zavlačenjem ruke u plast sena u nadi da ćemo pronaći iglu. Važnost potrage koju radi NASA je da se traže mnogo veće mogućnosti po tom pitanju nego što su bile u dosadašnjim potragama.