|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Ankete Steknite jasnu sliku o opštim društvenim pitanjima kroz pitanja i odgovore na razne ankete |
| Prikaz rezultata glasanja: Nuklearke u Srbiji? | |||
| Jesam za izgradnju |
|
8 | 38.10% |
| Izričito sam protiv |
|
10 | 47.62% |
| nisam o tome razmišljao-la |
|
3 | 14.29% |
| svejedno mi je |
|
0 | 0% |
| Učesnika ankete do sada: 21. Ne možete da glasate na ovoj anketi | |||
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Nuklearne elektro centrale u Srbiji? |
|
Odgovor: Nuklearne elektro centrale u Srbiji? |
|
|
|
|
|
|
|
Ser Žile
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: danas 19:25
Pol: Muško
Godine: 32
|
Odgovor: Nuklearne elektro centrale u Srbiji? -
15.11.2007, 20:18
Ne razumem se ni ja u gradivo (al to nikad nije bio razlog da se ne javim
... chut tamo ! ), ali pprvo da kazzem da ako mi je od nechega muka ovde to je vishe od priche o struji i elektranama o remontima, opravdanjima za poskupljenja i poskupljenjima, potrebama za ulaganja od kojih svako mora da se odrazi na cenu struje koja je redovno "najjeftinija u evropi", kako to bez blama neko sme da kazze na TVu... Koliko pratim, jedne godine imamo struje na pretek pa izvozimo, a druge vech kuburimo, ajmo shtednja ovo ono. Srechom, restrikcija kakvih je bilo pre desetak godina zimi vishe nema, ali i dalje postoji tenzija i frka oko losheg energetskog sistema i uvek potreba za novim poskupljenjima ... Znachi josh uvek zavisimo od meteoroloshkih uslova i meshetarenja. Onda najbolje da investiramo u dodole!?. Privreda zemlje se razvija, potroshnja sigurno raste i rasche. Javiche se potreba za dodatnim izvorima. Sve je to nadam se predvidjeno projektima za razvoj energetike kod nas, koji ne ukljuchuju izgradnju nuklearnih elektrana. Izgradnja nuklearke bi naravno povechala kolichinu el.en. shto bi po nekoj logici trebalo da znachi i pojeftinjenje iste. Medjutim, znajuchi nas... Verovatno bi to znachilo samo novo dizanje cena radi isplate ulaganja. Ali, to bi definitivno stabilizovalo stanje u sistemu i uchinilo nas manje zavisnima od kolichine padavina. U najboljem sluchaju to bi zamenilo ili smanjilo potrebu za radom termoelektrana, a time i zagadjenje koje one proizvode. Medjutim uranijum bi verovatno uvozili.............. Onda, naravno, najveche pitanje za sve nas koji se ne razumemo je sigurnost atomskih centrala. Znamo shta je chernobil. Znamo da bi takva kstsdtrofa kada bi se desila, napravila od nas najvechu naciju u rasejanju na svetu. Rizik znachi postoji, ali nije nesaglediv inache se niko normalan ne bi usudio da gradi nuklearne elektrane. Trebutno u svetu funkcionishe 439 nuklearki (reaktora). Poseduje ih i istok i zapad, pa bogami i nashi susedi - Bugarska (2), Rumunija (2) (!!), Madjarska (4)... Ta ista Francuska chije firme bi mozda gradile kod nas ima 59 reaktora, Rusija 39, Amerika 107... Grade ih znachi i vechi i uspeshniji od nas na svojoj sopstvenoj teritoriji. Prema tome, mi vech imamo nuklearne elektrane u blizini i rizik ekoloshkih katastrofa znachi vech postoji. Naravno, to ne znachi da obavezno moramo da si instaliramo tako neshto u kuchu, ali takodje ne znachi da smo bezbedni ako se lishimo tog izvora energije. Ispravna nuklearna elektrana zagadjuje vazduh manje nego termoelektrana. Citat:
Nuklearne centrale pak, ne zagadjuju vazduh aktivno, ali proizvode nuklearni otpad koji potom treba skladishtiti, i koji neche nestati hiljadama godina. Problem plus. O strashnim posledicama nesrecha ne treba ni pricahti. Moj zakljuchak je da ako u ishta zelimo da ulazzemo, onda treba da se napravi studija o izgradnji postrojenja za korischenje obnovljivih izvora energije. Elektrane na vetar su mozda prava stvar? A Nemci ih i onako vech proizvode kod nas, shto znachi da nam je tehnologija vech tu. Za 'leba i uz 'leba..;
|
|
|
|
|
|