VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Društvo oko nas > Ankete

Ankete Steknite jasnu sliku o opštim društvenim pitanjima kroz pitanja i odgovore na razne ankete

Prikaz rezultata glasanja: Da li odobravate eutanaziju?
Da 41 69.49%
Ne 7 11.86%
Ne znam 11 18.64%
Učesnika ankete do sada: 59. Ne možete da glasate na ovoj anketi

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Odobravate li eutanaziju?
staro
  (#11 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 01:08
Pol: Žensko
Godine: 33
Odgovor: Odobravate li eutanaziju? - 10.07.2006, 13:16

Citat:
Galahad kaže:
ali postavite sebe u poziciju te neke osobe koja ne zna za sebe od bolova...
Postavila se... Vrlo... I moj odgovor je opet isti...

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
Mish
Delete Woman
Mish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimum

Član od: 23.06.2006.
Poslednji login: juče 21:49
Odgovor: Odobravate li eutanaziju? - 02.08.2006, 08:54

Teško je gledati bližnjeg kako ga urnišu bolovi, znati da mu pomoći nema, i moliti se u sebi da što pre izdahne, samo da se ne muči više. Da, opravdavam eutanaziju u slučaju neizlečivih bolesti, ali s druge strane sam svesna da tu postoji niz proceduralnih prepreka koje bi se morale prevazići kako bi se eliminisale moguće zloupotrebe.

... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

staro
  (#13 (permalink))
Bishop
Iskusni forumdžija
Bishop obasjava toplim zrakom SuncaBishop obasjava toplim zrakom SuncaBishop obasjava toplim zrakom SuncaBishop obasjava toplim zrakom SuncaBishop obasjava toplim zrakom SuncaBishop obasjava toplim zrakom Sunca

Član od: 07.07.2006.
Poslednji login: 04.11.2007 15:32
Pol: Muško
Godine: 30
Odgovor: Odobravate li eutanaziju? - 02.08.2006, 16:32

Ne znam..... bas ne znam na koju stranu da se okrenem.....
Ko ima pravo da oduzme zivot..... po meni niko ...... ali opet gledati nekog svog,ma bilo koje zivo bice kako ne zna za sebe od bolova i da mu u ocima vidis samo zelju da to prestane,da svemu dodje kraj...... znam samo da sam u sebi osecao da to nije humano i da sam se pitao zasto se to uopste desava... zeleo sam da mogu da ucinim da prestane,da pomognem,da te oci nadju mir,da prestanu da mole za spas......
ali sa druge strane, covek koji trpi bolove zeli da to prestane,a svi razlicito podnosimo bol i razlicito se nosimo sa bolescu i sta ako neko usled labilnosti,skrhanosti zbog bolesti poklekne i zatrazi da mu se prekrate muke na taj nacin,a ustvari moze da se ipak izbori sa tim i oporavi......
a o zloupotrebi od strane pohlepnih,neodgovornih clanova familije da i ne govorim.....
Ali i dalje ne znam na koju stranu da se okrenem...... znam samo da ne dajem sebi pravo da oduzmem zivot .....

Possibility of dream come true makes life worth living.....

staro
  (#14 (permalink))
Lady in red
Epona of The Nosfera
Lady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen član

Član od: 24.05.2006.
Poslednji login: juče 21:29
Godine: 22
Odgovor: Odobravate li eutanaziju? - 29.08.2006, 05:15

Dosta sam se bavila ovom tematikom kako u srednjoj skoli tako i sad na faxu. Ne mogu da kazem ni da ni ne generalno, ali za neke konkretne slucajeve bih mogla da iznesem svoje misljenje.
Evo nekih istrazivanja i slucaja iz Engleske. Mozda se odlucite, mozda promenite misljenje....

Diana Pritty, majka dvoje djece umrla je krajem prošle sedmice u 45. godini života. Umrla je onako kako je najmanje željela i na način kojeg se najviše bojala - u užasnim bolovima, potpuno paralizovana od vrata nadolje, bez mogućnosti da govori ili kontroliše pokrete glavom. Umrla je u komi, od gušenja, iako su joj pluća bila potpuno zdrava. Umrla je samo dvije sedmice nakon što joj je Evropski sud za ljudska prava uništio svaku nadu da će njenom mužu biti dozvoljeno da joj asistira pri samoubistvu, koje je toliko željela, a za koje nije bila sposobna. Nekoliko dana prije nego što će dobiti konačnu odbijenicu, nakon duge borbe sa britanskim pravosuđem, po čijem je zakonu iz 1961. samoubistvo legalizirano (?!), ali se za pomoć pri samoubistvu može dobiti i 14 godina zatvora, dala je svoj posljednji intervju. Na pitanje novinara da li je i takav život koji živi, sa bolešću koja joj uništava nervne stanice, u invalidskim kolicima i bez istinske mogućnosti komunikacije sa porodicom, ipak bolji od smrti, na posebnom kompjuteru je otkucala: "Ja sam već mrtva."

Najveći apsurd je činjenica da se, paralelno sa njenom javnom borbom, u Velikoj Britaniji svakodnevno vrše potajne eutanazije. Afera koja je krajem prošlog vijeka uzdrmala Englesku, ali i Evropu, bilo je otkriće da većina doktora koristi metodu eutanazije da bi u pretrpanim engleskim bolnicama oslobodili nove krevete. Starijim pacijentima se, kako je izviješteno Evropskom sudu za ljudska prava (istom onom koji je odbio molitvu za smrt Diane Pritty), uskraćivala voda i hrana, što bi konačno dovodilo do dehidracije ili smrti od gladi. Nakon ovakvog otkrića uslijedilo je još gore: više od 12 posto ljekara u Evropi priznalo je da je jednom ili više puta bilo sudionikom eutanazije, a više od 60 posto njih svakodnevno sprovodi pasivnu "dobru smrt".

(preuzeto sa http://www.bhdani.com/arhiva/258/t25804.html )

GfK Centar za istraživanje tržišta u Hrvatskoj, marta 2003. godine u okviru redovnih mesečnih istraživanja javnog mnjenja prikupio je podatke o mišljenju građana o pomoći lekara da teško (neizlečivo) obolelim pacijentima omogući bržu smrt. Ispitano je 1000 ljudi. Na pitanje „Znate li šta je eutanazija“ (Slika 1.) 31 % ispitanika odgovorilo je sa ne, nije mi poznato, nikad čuo a 69% sa da, znam. Sa pojmom eutanazije više su upoznati građani iz gradova sa preko 100 000 stanovnika (83%), zatim osobe starosti od 25 do 34 godine (84%), građani srednjeg i visokog obrazovanja (84-94%) i osobe sa višim i visokim primanjem (80-92%). Sledeće pitanje odnosilo se na ocenu potrebe zakonskog regulisanja pitanja eutanazije, a glasilo je „Da li ste za to da se u zakonu o pravima pacijenata legalizuje primena eutanazije u Hrvatskoj, tj da se zakonski definišu uslovi kada se ona može primeniti“ (Slika 2.) 28% ispitanika smatra da eutanaziju ne treba legalizovati, 54 % je za legalizaciju a 18% je ostalo neopredeljeno. Pristalice zakonskog legalizovanja eutanazije više su prisutne među mlađim građanima - 18-34 godine (61-64%), kao i kod osoba sa visokim stepenom obrazovanja (63%). Građani stariji od 64 godine najmanje podržavaju legalizaciju eutanazije (37%).

(preuzeto sa http://www.gfk.hr/press/eutanazija.htm )

Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog početka. I ni pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. (Hipokratova zakletva)

Evo, promenila sam potpis

staro
  (#15 (permalink))
Gospod
Početnik
Gospod je na dobrom putu

Član od: 01.08.2006.
Poslednji login: 21.12.2006 18:10
Odgovor: Odobravate li eutanaziju? - 04.09.2006, 01:01

Za eutanaziju iskljucivo u slucajevima kad je osoba sama -- pre nego sto je postala nepokretna, pa ne moze da kupi otrov, ili pala u komu -- potpisala da zeli da joj prekrate muke.

Protiv eutanazije uvek kad bi neko drugi odlucivao u ime osobe -- bili to naslednici, lekari ili bilo ko drugi.

Dovoljno je da makar i na prvi pogled samo teoretski postoji mogucnost zloupotrebe u samo jednom jedinom slucaju na ovih sest i po milijarde ljudi na planeti -- i taj jedan je isuvise veliki broj i mora da se spreci.

staro
  (#16 (permalink))
3oka
Novi član
3oka će uskoro postati poznat član3oka će uskoro postati poznat član

Član od: 23.05.2006.
Poslednji login: 22.06.2008 01:57
Odgovor: Odobravate li eutanaziju? - 10.10.2006, 05:13

KVAKA 22
kada bih to iskreno želeo, iskreno se bojim, da vam ne bih mogao saopštiti.
Verujem u Boga da me neće dovesti u to iskušenje, da molim za milost, da mi oduzmu život.
Ako bih ja odlučivao za drugog, to bi bio i moj kraj.

staro
  (#17 (permalink))
Inquisitor
Početnik
Inquisitor će uskoro postati poznat članInquisitor će uskoro postati poznat članInquisitor će uskoro postati poznat član

Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: 13.01.2007 03:32
Odgovor: Odobravate li eutanaziju? - 13.10.2006, 12:15

Odobravam ali samo uz opravdane razloge... Recimo neka teska neizleciva bolest tipa raka koze i sl.

Ne vidim zasto bi to bio problem. A pogotovo kada vecina normalnih i razumnih ljudi to podrzava.

staro
  (#18 (permalink))
piafraus
Novi član
piafraus je na dobrom putu

Član od: 20.11.2006.
Poslednji login: 10.12.2006 21:30
Godine: 27
Odgovor: Odobravate li eutanaziju? - 22.11.2006, 23:56

Hmmm! Večita tema i veeečiti problem koji će nadam se ostati to. Ljudi koji se bave medicinom su ili ljuto ZA ili kategorično PROTIV. Eutanazija je naravno u nekim slučajevima spas ali u idealnom društvu a ne u ovom gde se zloupotrebljava apsolutno sve, svaki položaj i svaka vrsta moći a oduzeti nekom život i proći nekažnjeno je najveća moć koju bi neka persona mogla da ima na kugli zemaljskoj i sigurna sam da bi je koristili. Opet- drugo pitanje- kome dati tu moć? Ko je i po kojim kriterijumima "zaslužuje"?
Mislim da bi u globalu bilo mnooogo više štete nego koristi !
Hitler je pokušavajući da stvori "savršeno društvo" ubijao psihički obolele ljude i naravno veliki broj njegovih političkih protivnika je naprasno dobilo dijagnozu nekog psihičkog poremećeja - toliko o tome...
I na kraju ipak mislim da SVAKI ZDRAVSTVENI RADNIK KOJI PRILAZI PACIJENTU SA ŠPRICEM I IGLOM U RUCI MORA U TOM ŠPRICU DA NOSI ŽIVOT A NE SMRT!

staro
  (#19 (permalink))
Kill Bill
Beatrix Kido
Kill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimum

Član od: 27.11.2006.
Poslednji login: 01.05.2008 23:58
Odgovor: Odobravate li eutanaziju? - 27.11.2006, 23:44

ZA....Sta da se ljudi pate bezveze...

staro
  (#20 (permalink))
PropelerZviz
a bio je cool tip
PropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen član

Član od: 03.11.2006.
Poslednji login: juče 23:33
Godine: 28
Odgovor: Odobravate li eutanaziju? - 28.11.2006, 18:10

Postoje mnogi filmovi na ovu temu. Meni je utisak ostavio jedino "The Sea Inside" http://www.imdb.com/title/tt0369702/ . Svaki odobrava ili osporava odredjen, pojedinacni slucaj.

Kod onih svesnih, stvar je njihovog izbora. Ohrabrivanje na zivot je plemenito, ali na primer sa strane crkve poslata je iskljucivo poruka. Ne ide popa da pere guzice nepokretnih. Jedino je ispravno iskreno ohrabrivanje onih koji bi pomogli direktno.

A kod nesvesnih je problem drustva i prvenstveno porodice. Odrzavanje zivota mentalno vegetirajuceg ljudskog organizma nije ubijanje, ali je unistavanje zivota najblizih osoba. Sa sruge strane, mislim da je problem drustva, jer tamo gde ne dostaje resursa na vise polja, smatram logicnim da se pomoc pruza izlecivo bolesnima, pa zdravima, pa neizlecivo bolesnima.

Ne verujem u Boga niti u sudbinu. Smatram da je sudbina stvar izbora. (Ovde mislim na ponudjeni izbor, a ne izbor iz ljudske maste, sto je cesta zabuna).
Zbog toga bih odobrio eutanaziju kao mogucnost, a ne kao nametanje resenja.

Slusaj baba dobro, ja sam MC Penzioner,
ne treba mi kviz da budem milioner.

Odgovor