VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Društvo oko nas > Ankete

Ankete Steknite jasnu sliku o opštim društvenim pitanjima kroz pitanja i odgovore na razne ankete

Prikaz rezultata glasanja: Podrzavate li zabranu izlaska posle ponoci mladjima od 18 godina?
Da, slazem se sa tim 45 63.38%
Ne, to je totalno bezveze 26 36.62%
Učesnika ankete do sada: 71. Ne možete da glasate na ovoj anketi

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina
staro
  (#41 (permalink))
Meggy
Veteran
Meggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostale

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: 11.12.2006 13:27
Pol: Žensko
Godine: 31
Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina - 04.09.2006, 17:38

Citat:
Gospod kaže:
To upravo jesu predrasude, i to nicim neargumentovane i potpuno neprihvatljive.
Nicim argumentovane, mislis. Pa, jesu argumentovane, s obzirom da nije dzabe odredjeno da se punoletan postaje sa 18 godina i da do tada ne odgovaras za svoje postupke. Jesi nekad razmisljao zasto je to tako? Da ti to ne govori mozda o tome da maloletna osoba nije uvek u stanju da pravilno proceni sta je dobro, a sta ne? Da li mislis da mozda starije osobe imaju malo vise zivotnog iskustva, pa znaju kakve ce posledice imati njihovi postupci? Znas, jedan malecki iz moje skole je u junu, poslednjeg dana skolske godine, popio litar vodke... pa je valjda kontao da mu nece nista faliti Ti i ja to necemo uraditi, jer znamo da nam ne gine ispiranje ako to uradimo i da ce nas, ako ne odmah, ta vodka zveknuti malo kasnije. Ukratko, ti hoces da kazes da pubertetlija razmislja jednako trezveno kao odrasla osoba?

Citat:
Naprotiv, mnogo vece gluposti i sa mnogo tezim konsekvencama prave "zrele" osobe.
Ovo, predpostavljam, nije predrasuda

Gather ye rosebuds while ye may...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#42 (permalink))
vlado
Veteran
vlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen članvlado je savršen član

Član od: 22.06.2006.
Poslednji login: 22.11.2008 20:05
Pol: Muško
Godine: 15
Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina - 04.09.2006, 18:16

Citat:
Gospod kaže:
Ima isto tako prava i da kazni maloletnika koji pravio prekrsaj (u bilo koje doba), ali nema prava da pretpostavi da su svi maloletnici potencijalni kriminalci i da to postaju posle ponoci.
Ja sam naravno, na strani maloletnika, al' o cem' ti covece pricas

Po tvom misljenju ja sam kriminalac ako sam u gradu posle ponoci

Carl doesn't want to belive, he wanted to know

staro
  (#43 (permalink))
Kunic
White Eagle
Kunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen član

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 27.10.2007 16:37
Godine: 25
Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina - 04.09.2006, 18:53

Citat:
Gospod kaže:
jer izmedju 23:50 i 00:15 nema nikakve razlike s obzirom na potencijal vrsenja krivicnih dela.
Znaš kako, neke granice moraju postojati. Tako možeš reći saobraćajcu "nema neke razilke između 60 km/h i 64km/h". Činjenica je da nije ništa drastično, ali ako voziš ispod 60km/h nećeš platiti kaznu, a za 64km/h hoćeš. Tako i u ovom našem slučaju.

A meni u svemu ovome nije jedna stvar jasna: tema je pokrenuta oko toga da li maloletnici treba da budu u kafiću posle ponoći. Pa koliko ja znam, kafići i rade zvanično do 23h, odnosno 24h vikendom, zar ne? I meni se n puta desilo da dođem u 23:45 i da mi konobar kaže da zatvaraju. A jedino što radi posle ponoći su striptiz barovi i diskoteke. Što znači da maloletno lice ima dve mogućnosti - ili u kupleraj ili na narodnjake, eventualno tuc-tuc. Maloletnom licu nikako nije mesto u kupleraju. Na narodnjacima nije mesto ni punoletnom licu, a kamoli maloletnom. Em što to nije muzika, em što postoji ogromna verovatnoća da popije flašu u glavu, jer se zna da se svaki izlazak na takva mesta završava tučom. Čak i da nije on zakuvao, postoji šansa da bude povređen. I poslednje mesto je neka tehno žurka na kojoj se skupljaju narkomani u velikom broju. A maloletno lice ne treba da bude u takvom društvu. Ne treba ni punoletno.

Prema tome, sasvim je logično kada se zatvore kafići da maloletno lice ide kući, jer nema gde da bude. Naravno, ne mora pravac kući, ali u neku šetnjicu sa devojčicom/dečakom i posle na spavanjac. Mada, da se ja pitam, posle ponoći maloletno lice bi moralo da bude na ulici u pratnji punoletnog lica, radi bezbednosti.

I ovo što sam gore naveo nisu predrasude, već opšte-poznate činjenice, koje niko ne može da ospori.

Neki ljudi samo zinu, pa zagade okolinu...

Nisam paranoičan, ali to ne znači da me neko ne progoni!

staro
  (#44 (permalink))
maqa
Iskusni forumdžija
maqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Sunca

Član od: 17.05.2006.
Poslednji login: 22.09.2008 21:02
Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina - 04.09.2006, 20:17

Citat:
vlado kaže:

on bas to ne kaze ...

staro
  (#45 (permalink))
Gospod
Početnik
Gospod je na dobrom putu

Član od: 01.08.2006.
Poslednji login: 21.12.2006 18:10
Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina - 05.09.2006, 03:05

Citat:
Meggy kaže:

Nicim argumentovane, mislis. Pa, jesu argumentovane, s obzirom da nije dzabe odredjeno da se punoletan postaje sa 18 godina i da do tada ne odgovaras za svoje postupke. Jesi nekad razmisljao zasto je to tako? Da ti to ne govori mozda o tome da maloletna osoba nije uvek u stanju da pravilno proceni sta je dobro, a sta ne? Da li mislis da mozda starije osobe imaju malo vise zivotnog iskustva, pa znaju kakve ce posledice imati njihovi postupci? Znas, jedan malecki iz moje skole je u junu, poslednjeg dana skolske godine, popio litar vodke... pa je valjda kontao da mu nece nista faliti Ti i ja to necemo uraditi, jer znamo da nam ne gine ispiranje ako to uradimo i da ce nas, ako ne odmah, ta vodka zveknuti malo kasnije. Ukratko, ti hoces da kazes da pubertetlija razmislja jednako trezveno kao odrasla osoba?

Ovo, predpostavljam, nije predrasuda

Jesi li ti ikad razmisljala koliko je glupo nekome dozvoliti da ucestvuje u saobracaju i izlaze svoj i tudj zivot riziku, sklopi brak i preuzme odgovornost za zivot deteta itd. pre 18. godine, a zabranjivati mu/joj da bude na ulici.

Vise puta sam rekao: neke maloletne osobe svakako mogu da budu problematicne, ali to nikako ne znaci da se sme a priori pretpostaviti da ce one sve biti takve, a narocito da ce to postati u proizvoljno odabrano vreme, duboku utisnuto u podsvest iz bajki o vampirima i Pepeljugi kao trenutak kad se desava magijski preobrazaj neceg prividno pozitivnog u sustinski, imanentno negativno.

Citat:
vlado kaže:

Citaj pazljivije. Upravo sam obrnuto rekao: da su neki ljudi (bez obzira na uzrast) kriminalci, a neki nisu, i da niko ne postaje kriminalac u ponoc samo zato sto je odredjenog uzrasta.

Poruku je izmenio Necromancer, 06.09.2006 u 18:40.

staro
  (#46 (permalink))
Meggy
Veteran
Meggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostale

Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina - 05.09.2006, 12:55

Citat:
Gospod kaže:
Sto se tice teme, jesi li ti ikad razmisljala koliko je glupo nekome dozvoliti da ucestvuje u saobracaju i izlaze svoj i tudj zivot riziku, sklopi brak i preuzme odgovornost za zivot deteta itd. pre 18. godine, a zabranjivati mu/joj da bude na ulici.
Da, sto se tice teme... na pitanje se ne odgovara pitanjem, ali ok, mozemo i tako: Jesi li razmisljao mozda koliki procenat dece sklopi brak pre 18. godine, a koliko ih je pre osamnaeste na ulici?

Poruku je izmenio Necromancer, 06.09.2006 u 18:41.

staro
  (#47 (permalink))
Gospod
Početnik
Gospod je na dobrom putu

Član od: 01.08.2006.
Poslednji login: 21.12.2006 18:10
Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina - 05.09.2006, 15:45

Sto se tice besmislice o tome koliko se "dece" zeni i udaje -- nemam sta da kazem. Deca su, kao sto je svakome jasno, osobe mladje od 14 godina, a one se ne mogu zvanicno zeniti i udavati. I ne samo u Srbiji nego u ogromnoj vecini zemalja. Mislim da postoje 3 ili 4zemlje koje dozvopljavaju brak za devojcice od 12 godina na vise i tada samo ako su trudne.

Dakle, moj argument o tome zasto se maloletnicima -- ne deci, nego maloletnicima od 14 godina navise koji su, za razliku od dece, sami krivicno odgovorni -- ne sme zabranjivati da budu na ulici u 3 ujutru je sasim jasan: tako bi se diskriminsalo, a drzava kao servis nema prava na to.

To sto ti ocigledno imas autoritarnu svest (pa makar iz kvaziantiautoritarnih razloga toboze u ime prava dece), koja je prevashodno bazirana na zabranama, umesto na licnoj odgovornosti, jeste samo tvoj licni problem.

Ja ti kazem: cak i ako se takav monstruozan uvredljiv diskriminisuci zakon za koji se ti zalazes donese, naci ce se neko ko ce se tuziti sa drzavoim sve do Strasbourga. Mnoge drzave Evrope za koju neki u Srbiji budalasto veruju da su progresivne (tipa Britanije, Francuske, cak i skandinavskih zemalja) imaju nakaradne diskriminatorske zakone, ali ih Sud za ljudska prava -- koji je jedna od retkih zaista progresivnih institucija -- obori. I to je to.

Ovim diskusiju na ovu temu (i na temu gramatike, q.v.s.) zavrsavam, jer mi je dosadno da se ponavljam. Ako hoces i mozes da shvatis zasto nisi u pravu -- dobro; ako neces ili ne mozes -- tvoj problem. Ja sam rekao sta sam imao i potpuno mi je svejedno sta ce bilo ko drugi da misli.

Poruku je izmenio Necromancer, 06.09.2006 u 18:42.

staro
  (#48 (permalink))
Meggy
Veteran

Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina - 05.09.2006, 16:25

Citat:
Deca su, kao sto je svakome jasno, osobe mladje od 14 godina, a one se ne mogu zvanicno zeniti i udavati. I ne samo u Srbiji nego u ogromnoj vecini zemalja. Mislim da postoje 3 ili 4zemlje koje dozvopljavaju brak za devojcice od 12 godina na vise i tada samo ako su trudne.
Dakle, ja se uopste nisam doticala teme koja se tice pravnickih odredbi vezanih za udaju i zenidbu maloletnika. Prethodna tvoja konstatacija je bila "Sto se tice teme, jesi li ti ikad razmisljala koliko je glupo nekome dozvoliti da ucestvuje u saobracaju i izlaze svoj i tudj zivot riziku, sklopi brak i preuzme odgovornost za zivot deteta itd. pre 18. godine, a zabranjivati mu/joj da bude na ulici." Ja sam onda govorila o tome da je procenat onih koji sklope brak pre osamnaeste godine smesno mali u odnosu na procenat dece koja provode na ulici celu noc.

A ako cemo da se povodimo time da nikakva diskriminacija ne sme da postoji, onda mozemo da kazemo da mnoge druge stvari u nasem zakonu nisu ispravne. Na primer, zasto osoba koja je polozila vozacki ispit ne sme da bude sama u automobilu prvih (rekla bih da je tako odredjeno) godinu dana nakon polaganja? Eto, to je isto diskriminacija. Ta je osoba dobila zvanicnu potvrdu o sposobnosti upravljanja motornim vozilom. Dakle, na ovo tvoje:
Citat:
... i to ni za koju grupu ne vazi nista vise u 00:10 nego sto vazi u 23:50.
neko drugi bi mogao da kaze "Nije onaj sa stazom od godinu i jednog dana nista sposobniji od mene sa stazom od 364 dana". Kao sto rece Kunic, neke granice moraju postojati.

Citat:
Ako hoces i mozes da shvatis zasto nisi u pravu -- dobro; ako neces ili ne mozes -- tvoj problem.
A ti si po default-u u pravu?

I jos jedna stvar:
Nisam rekla da je potreban policijski cas. Ja bih najvise volela kad bi svi roditelji imali dovoljno svesti da razgranice sta je za njihovo dete dobro, a sta ne. Ja znam da moje dete nece blejati po ulici do pola noci (i to ne zato sto ja imam autoritarnu svest, kao sto ti mislis, vec zato sto ce to biti za njegovo dobro), a ti svoje dete pustaj da ide gde god hoce i dokle god hoce, nije me briga.

Prijatan dan!

Poruku je izmenio Necromancer, 06.09.2006 u 18:43.

staro
  (#49 (permalink))
Necromancer
Support
Necromancer je onemogućio reputaciju

Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 20.09.2008 14:05
Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina - 06.09.2006, 18:46

Nemojte me terati da moram ponovo da izbacujem iz poruka ono što nema veze sa temom, jer ću sledeći put brisati cele poruke.

Vlado je jasno definisao pitanje, a forum Književnost se nalazi niže.

Have a nice day.

Koristite Uputstvo i Pretragu u neograničenim količinama!