|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Ankete Steknite jasnu sliku o opštim društvenim pitanjima kroz pitanja i odgovore na razne ankete |
| Prikaz rezultata glasanja: Podrzavate li zabranu izlaska posle ponoci mladjima od 18 godina? | |||
| Da, slazem se sa tim |
|
45 | 63.38% |
| Ne, to je totalno bezveze |
|
26 | 36.62% |
| Učesnika ankete do sada: 71. Ne možete da glasate na ovoj anketi | |||
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina |
|
|
|
|
|
|
typingerrormaker :)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: juče 20:22
Pol: Muško
Godine: 27
|
Odgovor: Zabraniti izlaske posle ponoci mladjima od 18 godina -
03.09.2006, 18:38
Citat:
Citat:
Veliki sam kriticar americkog sistema vrijednosti i nacina zivota, ali sto se drzave tice imaju dobrih zakona. Nedaj Boze da ti neko nadje maloljetno dijete bez nadzora nekog punoljetnog u kuci, a da ne pricam na ulici, u bilo koje doba dana. Postupak za oduzimanje djece vam ne bi ginuo a i sama kazna. Znaci ne treba sad odjednom Srbiji gledati vampirske namjere ako i donese takav zakon, tako je svuda u svijetu i to je nesto sasvim normalno da tamo gdje porodica nema dovoljno ni volje ni snage drzava preuzima odgovornost. Na kraju fakat je da smo svi njena djeca. |
||
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 01.08.2006.
Poslednji login: 21.12.2006 18:10
|
04.09.2006, 00:43
Nista ja ne "mesam", a narocito ne genocid i izlaske.
Medjutim, drzava koja zabranjuje i naredjuje iskljucivo odredjenim grupama stanovnistva -- a narocito kad to radi toboze u preventivne svrhe -- "mesa" takve razlicite kategorije, i mesa sebe tamo gde joj nije mesto. Ne moze ozbiljna drzava da sebi dozvoli da tvrdi da su svi maloletnici koji su na ulici posle ponoci potencijalni kriminalci. Ona na to nema prava jer to sasvim ocigledno nije istina, jer nema prava da diskriminise, i jer su ti maloletnici takodje samo korisnici usluga tog servisa koji se zove drzava, s tim da ce oni to biti duze -- not necessarily duze pojedinacno, nego ce, na osnovu common sense-a, to duze da traje u buducnost nego u slucaju nekog ko je trenutno sedamdesetogodisnjak. Zato drzava nema prava da gradjane (pa i maloletne) na taj nacin ponizava. Ona svakako ima prava da kazni roditelja ako dete posle ponoci (ili i u podne) na ulici pravi prekrsaje. Ima isto tako prava i da kazni maloletnika koji pravio prekrsaj (u bilo koje doba), ali nema prava da pretpostavi da su svi maloletnici potencijalni kriminalci i da to postaju posle ponoci. (Je l' ta ponoc nesto iz vampirskih prica ili iz Pepeljuge i bundeve?) I naravno da drzava -- skup zakona i drustvenih organizacija (tipa ministarstava isl) nije nesto "cija smo deca svi mi". To su naivne ideje iz sredine 19. veka (iz vremena Romantizma), koje su vec posle Prvog svetskog rata smatrane za prevazidjene. Ako neko ne zna cije je on(a) "dete", to je ipak samo njegov/njen licni problem. |
|
|
|
|
|
Veteran
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Poslednji login: 11.12.2006 13:27
Pol: Žensko
Godine: 31
|
04.09.2006, 01:16
O kakvim kriminalcima ti govoris? Ko je rekao da su kriminalci?
Ja sam mozda malo osetljivija na ovu temu, s obzirom da radim sa decom, ali ti si otisao u drugu krajnost. Ocigledno da ne shvatas, ili neces da shvatis, ono sto sam ja htela da kazem. Ni jedno dete nije krivo zbog bilo kakvog svog ponasanja. Ni jedno dete ne treba, zbog nemarnosti roditelja, da bude prepusteno samo sebi. Na zalost, mnogima od njih je lakse da puste decu da rade sta im je volja, nego da se bave njima. Ti kazes: Citat:
|
|
|
|
|
|
|
Početnik
|
04.09.2006, 01:30
Ne, ti si ta koja neces da razumes: kriminalci su oni koji cine zabranjene (inkriminisane) radnje. Ako je zabranjeno da budu na ulici (u klubu, na splavu) posle ponoci, a oni jesu na ulici (u klubu, na splavu), time ih drzava kriminalizuje jer od njihove nekriminalne aktivnosti proizvoljno i bez ikakvog stvarnog razloga cini nesto deklarativno kriminalno.
Ja radim sa studentima (predajem im), od 18-24 godine. I znam vrlo dobro koliko im je stalo da ih se dozivljava kao odrasle./ I jasno mi je da to oseca i neko ko ima 17 godina i 11 meseci, ili najzad 16 godina i 3 meseca. Servis koji drzava treba iskljucivo da bude nema prava da odlucuje da li ce oni biti u gradu i koristiti usluge dostupne gradjanstvu posle pola noci. Nije na servisu da donosi takve odluke, jer njegov smisao nije da grupe gradjana (u ovom sluzaju maloeltnike) a priori kriminalizuje -- tj. proglasava za prekrsaj delo koje ne skodi nikome, ukljucujuci ni same te maloletnike, jer izmedju 23:50 i 00:15 nema nikakve razlike s obzirom na potencijal vrsenja krivicnih dela. Drzava (mesna zajednica, opstina/grad, ili republika) ima prava da zabrani rad svim kaficima posle 24 sata, ali nema prava da zabranjuje samo jednoj grupi: maloletnicima da ih koriste. To je diskriminacija i zasnovano je na glupavim predrasudama da su bas maloletnici skloniji da budu problem ako su na nekom odredjenom mestu u neko odredjeno vreme. To je apsolutno nedopustivo. |
|
|
|
|
|
Veteran
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Poslednji login: 11.12.2006 13:27
Pol: Žensko
Godine: 31
|
04.09.2006, 01:45
Citat:
Citat:
A ja mislim da je ovaj slucaj malo delikatniji od cisto pravnickog...
|
||
|
|
|
|
|
Početnik
|
04.09.2006, 03:15
Citat:
A sto se tice delikatnosti -- o tome se upravo i radi. Prema mladim ljudima se mora biti delikatan, a ne a priori ih sve proglasavati za potenicjalne kriminalce samo zato sto negde bez ikakve sumnje postoje i neki maloletnici koji su skloni da cine prekrsaje. To jednostavno ne vazi za sve maloletnike, i to ni za koju grupu ne vazi nista vise u 00:10 nego sto vazi u 23:50. |
|
|
|
|