Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: 1000 A? -1000 Aha! (pitalice)
staro
  (#4 (permalink))
gogothegreat
Todd Anderson
gogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan član

Član od: 15.03.2006.
Poslednji login: 07.11.2008 07:18
Pol: Muško
Godine: 43
Odgovor: 1000 A? -1000 Aha! (pitalice) - 08.05.2006, 20:29

Hlebe, jebo ti sebe, a i mene - ako sam išta ukapirao od napisanog!

Sećam se da sam, dok sam u mladosti malko čeprk'o po kvantnoj fizici, nailazio na pojmove "čudnih" i "lepih" kvarkova, kojih u tvom tekstu nema! Doduše, možda su, u međuvremenu, ovi nazivi izbačeni iz "savremenog" modela atoma.

Aha, evo i odgovora na treće pitanje po redu:

DakleM, najveća nuklearna eksplozija odigrala se dana 30. oktobra 1961. godine, u 11:32 po moskovskom vremenu. U pitanju je bila sovjetska test-bomba, poznata pod nazivom Car-Bomba, koju je konstruisao Andrej Saharov po naređenju Nikite Hruščova, isključivo u cilju ostvarenja nekih, u to vreme aktuelnih, političkih ciljeva.

Bomba je bila konstruisana kao trostepena, sa nominalnom snagom od čitavih 100 megatona! Testirana je samo jedanput (pomenutog dana), na poligonu Mityushikha Bay u grupi ostrva pod nazivom Novaja Zemlja u Arktičkom moru. Pritom su drugi i treći stepen bombe bili izrađeni od olova, čime je snaga bombe smanjena na 50 (prema nekim izvorima na 57) megatona.

Bomba (koja, inače, nikada nije ušla u serijsku proizvodnju, jer je potpuno nepraktična za vojnu upotrebu) lansirana je sa, za tu svrhu specijalno modifikovanog aviona Tupoljev Tu-95, kojim je pilotirao major Andrej Durnovcev (odmah nakon toga, Andrej je unapređen u potpukovnika i proglašen Herojem SSSR ). Odbačena je sa visine od 10.500 metara, nakon čega je, usporavana kočećim padobranima, padala do visine od 4000 metara, na kojoj je izvršena detonacija.

Efekti eksplozije su bili spektakularni. Vatrena lopta se sa visine od 4000 metara spustila do površine zemlje, usisala tlo i katapultirala ga do visine od 10 km! Pritisak na površini zemlje ispod nulte tačke dostigao je 300 PSI (pounds per square inch, odnosno oko 23 kg po kvadratnom centimetru), što je šest puta više u poređenju sa bombom bačenom na Hirošimu. Bljesak svetlosti je, uprkos oblačnom nebu, bio vidljiv na daljini od 1000 kilometara!

Interesantno je još da je bomba testirana svega 16 nedelja od početka rada na njenom projektovanju (Ruje su carevi, kažem vam!).

Ima još dosta toga o ovome ovde , al me nešto mrzi da prevodim. Uglavnom, mislim da sam odgovorio na pitanje!

Ah, da, evo i nekoliko TT (taktičko-tehničkih, za one koji su izbegli služenje vojnog roka) karakteristika:
masa - oko 27 tona
dužina - 8 metara
prečnik - 2 metra

A evo i linka do sličice

Sledeće pitanje glasi:
4. Kako se zove pronalazač kondoma, kada i kako je izumeo ovu čudesnu "napravu"?

P.S. HLEBMastere, nadam se da mi ne zameraš na pomalo degutantnoj familijarnosti sa početka ovog posta. Ponekad mi zaista ne polazi za rukom da budem duhovit!

Volim te kad pričaš, u svom ovom ludilu...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice