|
Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu -
08.05.2006, 16:44
Kada malo bolje razmislimo u 99% crtanih filnova je prisutno nasilje i agresija. Samo je to prikazano na malo drugačiji način u onim crtaćima na kojima smo mi odrasli i u onim koje deca sada gledaju. Oni su samo direktno nasilni. U suštini nije bitno da li crtani ima nasilja, nego da je dobro pokazao borbu između dobra i zla.
Slažem se da je ovo što sada deca gledaju nižeg kvaliteta, ali se nikako ne usuđujem da sankcionišem dečiji svet u glavi mog sina. Možda ga ja jednostavno ne razumem kao on. Ali uvek se trudim da sa njim razgovaram o tome. Dok je bio mali, mogla sam da biram i kupujem crtane filmove koje sam mu puštala, ali od kako zna da koristi daljinski gleda šta želi. Nemam srca da sa tv-a izbrišem dečiji kanal, kakve god on crtaće puštao, jer svi njegovi drugovi i drugarice gledaju to isto. To je jednostavno jedna velika stvar u njihovim životima i tema na osnovu koje sklapaju prijateljstva, upoznaju se i zbližavaju, bar sada, dok su još malo veći od malih.
Bitnije je da u njegovu glavu ne ulaze kojekakve vesti i dnevnici u kojima ima mnogo više nasilja, da ne pokupi od društva ono što je loše, da ne gleda nasilje u komšiluku, da živi u normalnoj porodici i da se sa njim razgovara. Da ne upija od nas "velikih i zlih", jer mi možemo napraviti mnogo veća sranja nego jedan crtani film. Pa, ratove ne prave deca. Rasizam i verska netrepeljivost su im strane reči. Mislim da ako se roditelj malo više angažuje i posveti pažnju svom detetu, da to što prikazuje neki crtani film ili igrica i neće imati nekakav uticaj na njegovu glavicu. Na žalost, ima sve više primera gde ljudi deci kupe računar da bi ih jednostavno "skinuli sa grbače". E to je meni heavy. Dok ja sa mojim Malim Od Hladnog Oružja razgovaram, a delima mu pokazujem šta je u životu "right", ne bojim se da će od njega postati loš čovek.
Howgh!
Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid
|