Citat:
Umro bih da nisam zaisko
malo zrelih jagoda
|
Izvrstan primer! Na neverovatno slikovit i nadasve prizeman način dočaran je taj intenzitet želje, kojoj je očigledno teško odupreti se.
Tek ovako jasnim primerom, gde se pesnik našao u rascepu između života i smrti, možemo shvatiti koliko je ta želja za "iskanjem" zapravo jaka!
Citat:
rekla mi je sta si pritisko
uzmi crko da Bogda
|
Na žalost, u nedostatku inteligencije, ona nije mogla smisliti bolje rešenje za utvrđivanje pazara... No, priželjkujući da u ovoj situaciji za njega svaki odgovor bude prihvatljiv, rekla je prvu stvar koja joj je pala na pamet, pa ako prođe - prošlo je.
Citat:
pusti crko da Bogda
|
I prošlo je...
Citat:
Das, ne das, ostarit ces
das, ne das, uvenut ces
poslije svega nema kajanja
|
Ovde imamo jasno prikazanu dilemu izmedju morala i nemorala. Ona želi njemu da da malo jagoda (možda bi mu dala da pobere i celu baštu), ali nastaje dilema: da li da mu da njene jagode, kad on ima i svoje jagode u svojoj bašti? Zašto ne bere svoje jagode, nego je došao kod nje da se grebe? Da li se tako grebe za jagode po celom selu?

Ova pitanja je opterećuju kad god on naiđe po jagode, ali ona, u opet gorevećpomenutom nedostatku inteligencije, nije sposobna da sama na njih dobije odgovor i da pronađe izlaz iz situacije.
Zato se prepušta situaciji i pušta da stvari idu kako je suđeno. On to i sam na kraju potvrđuje rečima:
Citat:
A znam da ces da das
|