Novi zadatak
Das,ne das,ostarit ces
Umro bih da nisam zaisko
malo zrelih jagoda
rekla mi je sta si pritisko
uzmi crko da Bogda
pusti crko da Bogda
Das, ne das, ostarit ces
das, ne das, uvenut ces
poslije svega nema kajanja
Rekla mi je da sam dosadan
i pomalo opasan
reko sam joj da sam uporan
i pomalo umoran
A znam da ces da das
Citat:
Umro bih da nisam zaisko
malo zrelih jagoda
|
Ovde nam pesnik porucuje da jako voli svoju odabranicu,po svoj prilici zrelu zenu i da bi naravno kako to vec biva umro da ide sam u jagode bez nje...
Citat:
uzmi crko da Bogda
pusti crko da Bogda
|
Ovde nam pjesnik kaze da je i njega ona voljela vec da se po starom dobom obicaju neckala...Prava seoska mlada(u ovom slucaju stara)...Narocito moramo obratiti paznju na taj narodni izraz ljubavi
Citat:
crko da Bogda
|
koji se i dan danas zadrzao u nasim krajevima ...To je siguran pokazatelj koliko je nasa kultura na visokom nivou bila jos u davna vremena a narocito danas...
Tu nam pjesnik nagovjestava da je branje jagoda bilo tesko ali slasno...
Citat:
Das, ne das, ostarit ces
das, ne das, uvenut ces
poslije svega nema kajanja
|
U ovoj strofi pjesnik je odlucio da veliku mudrost podjeli sa nama,nacin kako da uvjerite svoju odabranicu da bere s vama jagode...Samo joj kazite da ce postati ruzna i stara i ona ce odma u jagode jer sjetimo se one stare ''Djevocica brala jagode''...On vam takodjer porucuje da se ne kajete kada lazete i mazete jer sve je to s dobrim razlogom,u cillju da se nebere sto vise jagoda
Citat:
Rekla mi je da sam dosadan
i pomalo opasan
|
Ovde nam on opisuje kako je teklo uvjeravanje medju njima...On je glumio papagaja,stalno ponavljao isto...Zreloj dami se ipak ucinilo da je on isuvise opasan i da ce da je odvede daleko u sumu ,prepala se da je vuk ne pojede...
Citat:
reko sam joj da sam uporan
i pomalo umoran
|
Ovde je on uvjerava da je on ustvari zaista papagaj a ne vuk i da je malo umoran kao lenjivac...
Citat:
A znam da ces da das
|
Ovde pjesnik nedvosnmisleno porucuje da je zavodjenje uz pomoc zivotinjskog carstva uspjelo i da je dama pristala da idu u jagode...