Citat:
Da li biologija izgra znacajnu ulogu u odredjivanju talenta i ponasanju muskarca i zena? Dzord Lazarus, pedijatar iz Njujorka, odmah bi dao pozitivan odgovor. I to bi potkrepio sledecim primerom. Roditelji jedne devojcice su odlucili da je podizu bez "polnih predrasuda", te su joj kada je napunila tri godine, sklonili sve lutke i umesto njih dali joj da se igra sa automobilcicima i kamionima. Medjutim, kada su jedne veceri usli u njenu sobu da joj pozele laku noc, zatekli su je kako pokriva i ususkava kamione u krevet. "Psss"! prosaputala je. "Zaspali su".
|
Ovo je po meni vrlo neoprezna izjava a daleko od toga da se moze smatrati validnim strucnim dokazom...
Prva greska tih roditelja je bila sto su devojcici odmah dali samo lutkice i navikli je na igru s lutkicama a druga sto su joj tako neglo menjali igracke......
Ako su vec hteli da je na taj nacin lise polnih predrasuda trebali su od prvog dana da se igraju s njom i auticima i lutkicama...
Znaci devojcica se igra s bebama i jedan dan bebe samo nestanu pojavi se nesto drugo...Dete verovatno sokirano pomisli da su i to neke lutkice samo drukcijeg oblika i nastavlja isto da se igra,pokrivajuci ih...
A reci da je devojcica nastavila da pokriva autice jer joj je urodjeno da se brine o nekome je totalni apsurd...
Evo primer iz RL:
Kcer moje drugarice je medju prvim igrackama(jos dok je imala par mjeseci)dobila na poklon autic(moj poklon) i neke zivotinjske igracke,zatim su slijedile lutkice...
Mala S.(sad ce napuniti trecu u aprilu) nikada nije pokrila zivotinju,nikada autic,lego kockice, uvijek i jedino je hranila bebe i pokrivala bebe,uspavljivala bebe...
Tako mala djeca rade onako kako su naucena...Ako ih naucite da se igraju samo s jednom vrstom igracaka i zamenite ih naglo drugima ona ce se isto tako nastaviti igrati i sa njima na nacin na koji su se igrali sa prvima...