Citat:
Podbarac kaže:
Moj problem je sto ja ne mogu da vidim da bi Nj. K. V. Aleksandar II mogao u potpunosti da izvrsava duznosti koje bi imao u slucaju da on postane sledeci kralj Srbije. Ja nemam utisak da je njemu Srbija "na srcu", zato sto je tek kada je Jugoslavija pocela da se raspada poceo da uci Srpski jezik! Dotle nije nasao za shodno da uci jezik naroda na ciji presto hoce da sedne. To je, po mom misljenju, znak oportunizma a ne znak ljubavi prema jednom narodu. Cuo sam jos da ni njegova deca, srpski princevi, ne govore Srpski (ne znam da li je to tacno). A imati domacina kuce koji ne moze da se cisto sporazumeva sa svakim clanom svoje porodice nije bas znak da je ta porodica u dobrim rukama. 
|
Uh... Pa, stvarno mi nije jasno šta si očekivao s obzirom da skoro ceo svoj život nije smeo da dodje u zemlju svojih predaka. Nj. K. V. Prestolonaslednik Aleksandar II je rodjen 17. jula 1945. u londonskom hotelu Kleridžis (Claridges), a Vinston Čerčil je proglasio hotelski apartman broj 212 jugoslovenskom teritorijom. Krštenje Prestolonaslednika izvršio je u Vestminsterskoj opatiji Njegova Svetost Patrijarh Gavrilo, a kumovi su bili Kralj Džordž VI i njegova ćerka, tadašnja Princeza Elizabeta, sada Njeno Kraljevsko Veličanstvo Kraljica Elizabeta II. Po završetku rata, komunistički režim koji je uzurpirao vlast u Beogradu nezakonito je sprečio Kralja Petra II da se vrati u Jugoslaviju. Nj.K.V. Kralj Petar nije nikada abdicirao. Kralj i Kraljica živeli su u izgnanstvu u više zemalja (SAD, Francuska, Italija i Engleska). I, šta misliš, kako je bilo roditi se u inostranstvu, živeti u toliko zemalja a naučiti srpski jezik kao maternji? Sa kime je mogao da ga govori? Sa ocem uz koga nije ni bio, jer je živeo po internatima? A Kralj Petar II je umro nakon duge bolesti 1970. godine u Denveru, Kolorado, SAD. Svima koji govore više jezika potpuno je jasno da je neophodno svakodnevno koristiti neki jezik da bi se poznavao. Životne prilike su učinile da srpski jezik bude u drugom planu. Moja sestra živi u Švajcarskoj od svoje prve godine života i srpski zna, ali je to mnogo slabije od francuskog, italijanskog, nemačkog i engleskog (btw, govori još španski i turski). Treba li zbog toga da se oseća manjom Srpkinjom od ostalih?
Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II školovao se u “L Rozeju” (Le Rosey), Švajcarska, Vojnoj akademiji Kalver (Culver Military Academy), Indijana, SAD, Gordonston (Gordonstoun School), Škotska, i Milfild (Millfield), Engleska. Potom je stupio u Kraljevsku vojnu akademiju Velike Britanije. Od 1966. godine, kao oficir britanske vojske u kojoj je napredovao do čina kapetana, služio je u 16./5. puku Kraljevskih Kopljanika na Bliskom Istoku, u Italiji i Zapadnoj Nemačkoj. Pošto je napustio vojnu službu 1972. godine, Prestolonaslednik Aleksandar II, koji govori nekoliko jezika, posvetio se poslovnoj karijeri. A, za vašu informaciju, 1972. godine je bio prvak britanske vojske u skijanju! Govori nekoliko jezika, susreće se po svetu sa najvišim svetskim državnicima, a sva su mu vrata otvorena. Koji naš političar može time da se pohvali? Sve bolje govori i srpski, a meni se čini da je mnogo veći problem što naši političari ne znaju engleski (a mnogi od njih ne znaju ni srpski kako treba

). Ministar inostranih poslova ga natuca, a ni ostali se ne mogu baš pohvaliti da su vešti.
Sva tri princa perfektno govore engleski, francuski i španski, a poslednjih godina uče srpski, tako da nije tačno da ga ne znaju. A, da ne pričamo o tome koje su sve škole završili. Ali,
završili, a ne kupili u srpskim birtijama.