Tema: Luj XIV
Pregled pojedinačne poruke
Luj XIV
staro
  (#5 (permalink))
blueella
x3m member
blueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen član

Član od: 28.09.2006.
Poslednji login: 23.10.2008 06:53
Pol: Žensko
Luj XIV - 27.11.2006, 07:26

Za vrijeme svoje vladavine kralj je gotovo svakodnevno priređivao predstavu svojim podanicima učestvujući na Gran Kuveru, to jest na javnom ručku koji služe kraljevići dijeleći servijete, i visoke ličnosti kraljevstva koje raznose hranu. Oni dvore samo "djecu Francuske", zapravo, članove članove kraljevske porodice po krvnom srodstvu. Prinčevi stranih kraljevskih kuća i španske velmože imaju pravo na tabure, neudobnu stolicu bez naslona, dok svi ostali moraju da stoje.

Savjetujući svom nasljedniku ( djetetu od pet godina, potomku svog sina ): "Olakšajte breme svom narodu i učinite ono što sam ja imao nesreću da ne učinim ", izdahnuo je 1715. godine zbog gangrene noge.

Luj XV nastavlja očevu tradiciju, barem kad su u pitanju žene. I sam njegov pogreb bio je pozdravljen povikom: " Ode stari kavaljer ". Jedna od njegovih najpoznatijih milosnica bila je markiza de Pompadur, rođena u građanskoj porodici kao Žan Antoanet Poasan. Umrla je od tuberkuloze u 43. godini, kao jedina kraljeva ljubavnica koja je izdahnula pored kralja.

Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice