Za vrijeme svoje vladavine kralj je gotovo svakodnevno priređivao predstavu svojim podanicima učestvujući na Gran Kuveru, to jest na javnom ručku koji služe kraljevići dijeleći servijete, i visoke ličnosti kraljevstva koje raznose hranu. Oni dvore samo "djecu Francuske", zapravo, članove članove kraljevske porodice po krvnom srodstvu. Prinčevi stranih kraljevskih kuća i španske velmože imaju pravo na tabure, neudobnu stolicu bez naslona, dok svi ostali moraju da stoje.
Savjetujući svom nasljedniku ( djetetu od pet godina, potomku svog sina ): "Olakšajte breme svom narodu i učinite ono što sam ja imao nesreću da ne učinim ", izdahnuo je 1715. godine zbog gangrene noge.
Luj XV nastavlja očevu tradiciju, barem kad su u pitanju žene. I sam njegov pogreb bio je pozdravljen povikom: " Ode stari kavaljer ". Jedna od njegovih najpoznatijih milosnica bila je markiza de Pompadur, rođena u građanskoj porodici kao Žan Antoanet Poasan. Umrla je od tuberkuloze u 43. godini, kao jedina kraljeva ljubavnica koja je izdahnula pored kralja.