Pregled pojedinačne poruke
Vegetarijanac - Da ili Ne
staro
  (#1 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 11:33
Pol: Žensko
Godine: 33
Vegetarijanac - Da ili Ne - 16.04.2006, 01:08

Vegetarijanstvo (lat. vegetus = zdrav, čio, krepak) u užem smislu podrazumeva bezmesnu ishranu. Vegetarijanac je osoba koja uopste ne jede meso, ukljucujuci piletinu, govedinu, svinjetinu i ostale vrste mesa. Neki vegetarijanci odlucuju da jedu neke zivotinjske proizvode kao sto su jaja, mleko ili med, i zbog toga postoji nekoliko grupa vegetarijanaca:

-lakto-ovo vegetarijanci, koji ne jedu meso, ali jedu mleko i mlecne proizvode(lacto-mlecni), i jaja (ovo-jaje);

-lakto-vegetarijanci, koji ne jedu meso ni jaja, ali u ishrani koriste mleko i mlecne proizvode;

-vegan - vegetarijanci, ili potpuni vegetarijanci, ljudi koji u svojoj ishrani uopste ne koriste namirnice zivotinjskog porekla, ukljucujuci meso, mleko, jaja i med.

-ovo-vegetarijanci, ne jedu meso i ribu, ali konzumiraju jaja.

-pesco-vegetarijanci, ne jedu meso, ali jedu ribu (granični slučaj bezmesne ishrane).

Najekstremniji slučaj bezmesne ishrane su svakako breatharijanci, tj ljudi koji uopšte ne jedu, nego se hrane direktnom sunčevom energijom - pranom.

Vegeterijanstvo, kao životna filozofija, najčešće podrazumeva nepušenje, te izbjegavanje alkohola, lekova i droga. Uz to prirodno ide sportsko-rekreativni način života: biciklizam, planinarenje, plivanje ...

Između tipa vegetarijanaca koji od mesa jedu samo ribu i bretharijanaca postoji jako puno nijansi bezmesne prehrane. Ja sam vegetarijanac koji jede med i u poslednje vreme pije malo više jogurta, tj mlečnih proizvoda. Kako su mi proteini drastično pali, morala sam uključiti i neke plodove mora. Vegeterijanac nisam ni iz pomodarstva, već mi taj režim ishrane odgovara, mislim da je zdraviji, i naravno, zato što sam protiv ubijanja životinja.

Da li ste vegetarijanac ili ne, ili da li bi voleli da budete ili ne, ili zasto ste za ili protiv?

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice