Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu
staro
  (#17 (permalink))
helena
Novi član
helena je na dobrom putu

Član od: 26.11.2006.
Poslednji login: 26.11.2006 01:13
Pol: Žensko
Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu - 26.11.2006, 01:10

Crtani filmovi imaju negativan uticaj pre svega zato što svako gledanje televizije ili monitora umara decu; gotovo ih zaglupljuje. Ali ne želim da kažem da su roditelji KRIVI zato što puštaju deci crtaće. Krivi su oni koji ih prave takvima. Roditelji su krivi pred samima sobom koliko i pred decom zato što, kao što dosta vas i sami priznaju, "nemate srca da im zabranite". Put ka paklu popločan je dobrim namerama. Zaista vam verujem kada kažete da nemate srca. Ali mi to zvuči kao da se plašite da uđete u sukob sa sopstvenim detetom. Ono je dete, i to vaše, i vi ga volite najviše na svetu - sigurno više nego što ga ja volim. A ja zaista verujem i osećam da treba da budemo čvrsti po tom pitanju. Dobro ste primetili, Tom i Džeri i Popaj nisu potrebni deci. Pčelica Maja i Pipi Duga Čarapa će vam dete učiniti možda svojeglavijim, ležernijim, imunijim na vaš autoritet. Stari Diznijevi su Ok, ali Lilo i Stič...? Zemlja pre vremena (o dinosaurusima, ali ne Diznijev), Spirit (o mustangu), Bili Heroj, majstor Bob, Vini Pu za najmlađe (i njima je čak dosadan, ali zar nije odlično ako se dete dosađuje uz TV a vi mu kažete "Hajde da napraviš svog zmaja!"). Hajdi, Mač u kamenu i Cvrle ide u grad su još neki koji mi padaju na pamet i koji su sasvim u redu. Svesna sam da ovo (osim Spirit-a) ne vredi za stariju decu, od 5 godina pa naviše, pogotovo dečake koji su se već navikli na Jugio čudovišta, ali verujem da postoje i roditelji koji umeju da povrate autoritet a istovremeno stave detetu do znanja da ga vole. Zašto vam ja ovde pametujem? Zato što sam, pregledajući crtaće na TV-u zbog svoje dece, postala neko ko veruje u Boga. Kako to? Čistom logikom. Ukoliko postoji toliko crtaća u kojima se pojavljuju mrtvačke glave kao ukras na odeći, rogato-zubata stvorenja koja treba da nam budu simpatična, za razliku od ljudskih bića koja su ili ružna ili glupa ili sporedni likovi; ako su najbolji prijatelji jedne devojčice jedna mačka, jedna svinja i jedno krastavo čudovište, pa još jedne devojčice, a u drugom crtaću na strani negativnog junaka se nalazi mačka sa kapom pravoslavnog sveštenika na glavi, šta onda čovek treba da pomisli? Zašto najobičniji doktor u Kirbiju ima frizuru u vidu rogova? Zašto je vekovima bilo dovoljno da se čudovišta prikazuju kao rogata, zubata, zla i nenaklonjena ljudima, a sada u Ju-gi-o kartama rogato stvorenje bez očiju i prekriveno krljuštima predstavlja ratnika koji se bori protiv demona? Zašto više nije dovoljno da taj ratnik liči na - čoveka? Zašto gotovo ceo Kartun Netvork liči na reklamu za mračnu stranu? Zašto bi se vekovna simbolika odjednom promenila, zamutila, izmešala toliko da se više ne razlikuju jasne osobine dobra i zla? KAKO da naša deca prepoznaju spoljašnje karakteristike onoga što treba da pobedi i onoga što treba da bude pobeđeno? Slična problematika se nalazi i u reklamama. Ako neko od vas misli da ima LOGIČAN odgovor na ova pitanja, biću mu zahvalna. Jer će me utešiti. Kada gledam izvesne crtaće, čini mi se da je kraj sveta blizu. A ovaj svet mi je potreban jer na njemu treba da žive moja deca.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice