Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Usvajanje dece
staro
  (#13 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: danas 04:48
Pol: Muško
Godine: 32
Odgovor: Usvajanje dece - 17.11.2006, 16:48

Citat:
PropelerZviz kaže: Pogledaj poruku
Zbog ovakvog stava domovi za nezbrinutu decu, pogotovo onu stariju, koju niko nece sigurno usvojiti i netreba da budu topla mesta gde se oni sklanjaju od sveta, vec hladna mesta koja bi navela njihove duse da treba da se izbore da ako ikako mogu odu odatle.
Sa ovim delom posta se najvishe ne slazzem. Ne mislim da se na taj nachin dete moze usmeravati. Svako ima pravo na podjednako kvalitetno detinjstvo i to shto su neka deca igrom sluchaja lishena staranja pravih roditelja ne znachi da im se ne treba ponuditi maksimalno pozitivnih emocionalnih i svih drugih uticaja koje inache moze pruziti onaj ko vrshi ulogu staratelja. Poenta je da dete mora odrasti u psihichki zdravu osobu, koja ce znati da nastavi sama kroz zzivot, a toga nema bez koliko toliko normalnog detinjstva. A rezervnog detinjstva nemamo. Ukinuti "toplinu" radi nekakvog boljeg napretka i odlaska iz ustanove isto je kao i ukinuti mu "toplinu" pravog roditeljskog doma. Kada si ti chuo da je neki domac koristio dom za sklanjanje od sveta? Koliko ja znam odande se u glavnom bezzi. Isto tako moze se reci da dete koje ima previshe pazznje i topline u roditeljskom domu mozze ostati previshe vezano za njega..to samo govori da nepromishljeno i pogreshno vaspitanje uvek moze da stvori debila... Ali to ne znachi da dete treba da se oseca kao stranac u kuci samo zato da bi bilo samostalnije.. Shto se domova tiche potrebna je samo dobra organizacija, metodi i ISPRAVNI LJUDI koji ce to sprovoditi u delo sa ljubavlju..

Kada bih bio u situaciji da ne mogu da imam sopstveno dete, naravno da bih razmislio o usvajanju i bez nekog preteranog filozofiranja dete prihvatio kao svoje rodjeno. Usvojeno dete moze biti nesnosno koliko i moje rodjeno, a odrekao bi se ne bih ni jednog ni drugog. Shto se tiche nekakvih "konflikata" u dechijoj glavi.. postoji sigurno dobar nachin kako i kada detetu otkriti njegovo pravo poreklo, a svakako bih se obilato konsultvao sa psiholozima.

Nikakav razlog, osim fizichke sprechenosti, ne moze biti opravdanje za loshe vaspitanje usvojenog ili rodjenog deteta, uvek i uvek je ono roditeljski proizvod i rditeljska zasluga..I nishta ne moze biti opravdanje ili objashnjenje za nepruzanje adekvatne roditeljske ljubavi onome koga smo prihvatili kao potomka..

Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
Za 'leba i uz 'leba..;

Poruku je izmenio HLEBmaster, 17.11.2006 u 17:02.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice