|
Odgovor: Usvajanje dece -
17.11.2006, 16:05
Kada bih bio u situaciji da se pred mene postavi ovakvo pitanje u stvarnom zivotu, verovatno se nebih tako lako odlucio za usvajanje dece. Siguran sam da patnja onih koji ne mogu da imaju decu nije dokaz humanosti, pa zato proces usvajanja i traje.
Drugo pitanje se odmah namece. Zbog koga se dete usvaja? Dete moze da bude i nesnosno, pa da roditelji odustanu od hraniteljstva ili usvajanja. Zato su pravila usvajanja tako stroga. Jer ako se dete usvaja da bi se svoja licnost nadopunila, onda je to igra sa necijom sudbinom.
Zatim ljudi koji dodju na usvajanje "biraju" decu. Cesto cujete pricu kako sva deca pruzaju ruke, a vi treba da izaberete jedno. E pa jadna ostala deca. Sam izbor deteta govori o licnoj "satisfakciji" onoga sto inace nebi moglo biti prozivljeno, te se biraju najmladja deca.
Postoji puno stvari koje covek moze da radi i ako nema dece. Posto je i nacini da se covek ne distancira od prijatelji koji su u braku i imaju decu. Odnosno da se prilagodi novoj situaciji.
Zene generalno lakse prilaze problemu usvajanja dece. Naravno iz svojih bioloskih i instinktivnih razloga. Zato je odluka muskarca na usvajanje redja, najcesce uz zenu, ali mozda, mozda i humanija. Jer zadrzavajuci ipak neku distancu u odnosu na ne biolosko dete, dajete samom detetu realnu sliku o njegovom polozaju, a ne privid srecne bioloske porodice. Tako ga na vreme uvodite u pricu njegovog zivota, ne dozvoljavajuci nekakva sokantna saznanja.
Zbog ovakvog stava domovi za nezbrinutu decu, pogotovo onu stariju, koju niko nece sigurno usvojiti i netreba da budu topla mesta gde se oni sklanjaju od sveta, vec hladna mesta koja bi navela njihove duse da treba da se izbore da ako ikako mogu odu odatle.
Da imam svoju biolosku decu nebih sigurno usvajao decu. Jednostavno, to je konflikt u njihovim glavama koji nebi shvatili ni kao stariji. Deca ne zele da dele, dokle god smatraju da nemaju dovoljno, materijalnog, paznje, ljubavi.....
Za usvajanje bi se mooozda odlucio kao dosta stariji. Mada trenutno mislim da to nebih mogao da uradim. Najdalje bih isao do nekog kontakta sa svom tom decom i nekog "pomaganja", ali nemam iskrenu zelju da budem substitucija za necije izgubljene roditelje.
"Ovo mesto nikada neće doneti ikome sreću.
Ali ako padne u pogrešne ruke..."
Poruku je izmenio PropelerZviz, 17.11.2006 u 16:12.
|