Citat:
morpheo kaže:
Pravda bez Boga?
Pravda je pojam koji opisuje situaciju u kojoj svaki pojedinac "dobija ono sto zasluzuje" i, kao takva, nikada ne moze u punoj meri biti dostignuta, jer svaki covek ima svoje poimanje onoga sto je pravedno u odredjenoj situaciji.
|
U ovoj odredjenoj situaciji, tvoje licno verovanje ti "govori" kako svaki pojedinac "dobija ono sto zasluzuje".
Kako moze zivot da bude zasluzen, kada smo ga dobili pre nego sto smo bilo sta uradili ?
Kako to da je mnogima oduzet zivot a da nikom nisu naneli nikakvo zlo, kao recimo mala deca ?
Jel' za tebe dete nije "pojedinac" ?
Citat:
m kaže:
Ljudi se vekovima pokusavaju pribliziti ostvarenju pravde za svakoga, i u tom cilju je stvoren pravni sistem. On pruza utisak ostvarenja pravde, iako smo svi svesni da to nije uvek tako. Zato treba nastaviti napore na uoblicavanju tog sistema.
|
"Pravda", "sloboda", "demokratija" su nazivi tecnosti za ispiranje usta, one izvan tih tecnosti ne postoje.
"Svi smo svesni" je naziv smehotresne olimpijade u kojoj su takmicari uspesniji
ukoliko su smesniji.
Citat:
m kaže:
Ja u tu pravdu, ovozemaljsku, verujem. Bozju ulogu u njenom ostvarivanju ne vidim, iako dopustam da je nekim drugim ljudima mnogo lakse da osecaj pravde ili nepravde pripisuju nekom visem bicu.

|
Ja jos nisam sreo osobu koja nezna da je zatvorska ili novcana kazna - istinska. Sta tu ima da se veruje ?
Sta je "ovozemaljska pravda" jel' ona postoji medju zivotinjama ?
Bog je rekao za takve kao sto si ti " Ja sam Gospod, i nema drugog, osim mene nema boga;
opasah te, premda me ne znaš, "
Da li roditelji odredjuju da li ce njihovo dete da se rodi zivo ili mrtvo ?
Ti ne znas da je Bog - rec, a mozak i usta su ti puni reci ?
jewpiter