|
Hronicni umor -
11.11.2006, 22:25
Umor, subjektivno osećanje koje se javlja prilikom pojave zamora. Zamor i umor su normalne fiziološke pojave i koriste ljudskom organizmu kao signal da postoji potreba za odmorom. Posle sna osećanje umora iščezava. Ako se dešava da čovek i posle sna bude umoran- priblizava se premor, koji više ne predstavlja fiziološku pojavu i zbog toga može ozbiljno da ugrozi zdravlje.
Svi mi prolazimo kroz periode u našim životima kada se osećamo konstantno umornim. Prirodno, u takvim stanjima opada ili se pak u većoj meri gubi interes za zadovoljstvo, užitak i veselje . Dakle nismo u stanju da priuštimo životna zadovoljstva i radosti. Budimo se ne naspavani, dan započinjemo umorni, teško nam je da se skoncentrišemo na svakodnevne obaveze, da održavamo prijateljske odnose sa porodicom i prijateljima i nismo u stanju da uživamo u slobodnom vremenu. Istovremeno, postajemo izuzetno razdražljivi.
Za neke ljude, ovo ne pozeljno stanje može postati hronično, dugotrajno ili pak trajno. Ukoliko je dugotrajno i intenzivno mođe uzrokovati ozbiljne psihičke poremećaje.
inace,ja sam hronicno umorna..nikada nisam sasvim budna...juuuu...da li ja to imam poremecaj???
Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!
|