Citat:
Sunny kaže:
Normalno da ne smatram da su svi "dodjoši" isti. U stvari, svi smo mi ovde dodjoši, pre ili kasnije. Isto tako smatram da svako ima pravo na svoje mišljenje. Ono što se meni ne svidja je to što nameću svoje stavove i svoja pravila ponašanja na koje su ovde zatekli, ne poštuju kućni red. A to što je neko Srbin, u Srbiji i državljanin Srbije i dalje ne znači da je čovek. Te dve stvari nemaju veze. ko si, šta si, gde si i odakle si nisu dokaz da je neko čovek ili ne.
|
Ако не сматраш да су сви "дођоши" исти, онда би ваљда било поштено да их не спомињеш уопште. Пошто претпостављам да ти сметају сви људи који намећу своје ставове и своја правила, онда не би било лепо рећи ни да мислиш на неке дођоше, јер нису само они такви.
Та чувена бајка о "правилима и кућном реду" није ништа друго до наметање мишљења, јер не причаш о гласној музици и бацању смећа сигурно.
А за људе се слажем... ни то што неко није дођош, Србин је, Мађар је или из мешовитог брака... такође не значи нужно да је и човек.
Citat:
Nisam ni rekao da onima koji pričaju loše stvari ne mogu ništa da kažem, nego ne mogu da im kažem da se vrate odakle su došli, ako im se ovde ne svidja kako živimo.
|
Ако некоме не можеш да кажеш да се врати одакле је дошао, не знаш шта да му кажеш? Ево ти предлог, реци му "мислим да то што причаш није у реду".
Citat:
Šta bi ti rekao tipu iz Lazareva (kolonista) koji iz čista mira, bez ikakve raniije konverzacije, kaže: Nismo mi Srbi završili sa Lalama, nismo ih još pobili. Ili kad neko koristi izraz Lala isključivo u pežurativnom smislu. Živim sa takvim ljudima. I nemoj misliti da smatram kako je ovde idealno, kao ni da sve što dolazi sa strane ne valja. Ali nemoj misliti ni da ću prihvatati sve što mi se nameće samo da bi bio veći Srbin.
|
Мени није јасно зашто би неко озбиљно схватао такву будалетину, јер неко ко говори такве ствари није ништа друго него тежак идиот. Таквим стварима може придавати пажњу само неко ко жели да створи слику да су такве ствари права слика колониста.
Citat:
Imam obraza da ti kažem da ljudi koji dolaze iz Bosne vole tu zemlju. Omam, jer oni i dalje sebe zovu Bosancima i ponose se time, uvek su im puna usta Bosne i smatraju da mi koji nismo raja im nismo dorasli. Imam, jer oni ne vole vladu u Sarajevu, Banjaluci ili visokog predstavnika, ne vole državni aparat, nego Bosnu u kojoj su se rodili i odrasli, i koja im je domovina.
|
Једно је завичај, друго је држава, па нагласи. А те што хвале родни крај, ал се у њега не враћају, што су им пуна уста завичаја ал га виде једном у три године, њима пуно не верујем

Како рече једном Момо Капор, кад ти у неком месту хвале воду и ваздух, то углавном значи да немају чиме друго да се похвале