|
Odgovor: Koliko ste zadovoljni svojim poslom? -
11.10.2006, 08:53
Za ovih dvadesetak godina kako radim za pare imao sam (u 7 zemalja) svakojake poslove: od fizickih i usluznih, do predavanja na ranim nivoima obrazobnog sistema, simultanog i konsekutivnog prevodjenja sa i na 5 jezika (govorim tecno 6, a na jos 11 citam), do "istrazivanja" gde godinu dana ides na "posao" kad hoces a samo svaka 3 meseca treba da predstavis nekakve rezultate necega sto si (kao) istrazio.
Trenutno predajem na fakultetu. Teze je nego gorepomenuto "istrazivanje", ali i zanimljivije. U Kini je taj posao i vrlo postovan od strane i kolega i studenata i opste javnosti (mnogo vise nego u Severnoj Americi i Evropi, ukljucujuci Srbiju).
Ipak, za nekoga ko nije sinolog 3 godine Kine je sasvim dovoljno. Voleo bih da imam ovakav posao negde u primorju u Brazilu, Argentini, Portugalu, Belgiji, Skotskoj ili Norveskoj (volim vlazni vazduh sa Atlantika, bolje mirise nego pacificki), ali u Juznoj Americi je plata za 60-70% niza i ima nogo manje mesta za strance, a u Evropi -- ukljucujuci non-EU Norvesku -- sa mojom strukom je nemoguce dobiti slican posao (mozda da sam doktor nuklearne fizike, ili genetike, mada i tada mislim da bi bilo komplikovano za fakultet da se cima sa 4-mesecnom procedurom kad moze da uzme slicnog strucnjaka iz EU/EFTA-e i zavrsi jednim popunjenim formularom).
|