|
Odgovor: Vegeterijanac - Da ili Ne -
03.10.2006, 08:37
Kad sam bio sasvim mlad (ovde dodje jedan uzdah!), 4 godine nisam jeo meso, onda sam bio sam van zemlje, tesko mi je bilo da kuvam vegetarijanski pa sam nekoliko godina jeo govedinu (do pojave "ludih krava") i piletinu (samo belo meso), i sad evo opet vec 7 godina ne jedem meso.
Doduse prosle godine u Kini sam probao dve vrste egzoticnog mesa (jaka i magare) -- po mozda 50-60 grama od obe vrste.
Moj problem sa mesom nije "surovost prema zivotinjama" i slicne -- racionalno neodrzive -- nebuloze. Tigar jede meso, to mu je priroda. Majmuni -- 97% iste DNK sa ljudima -- jedu i meso, mada naravno ne samo njega.
Razlog da ja ne jedem meso je to sto necu da jedem ono sto se pravi za ljudsku upotrebu pa je prepuno antibiotika, hormona, izmenjene DNK i drugog djubreta.
Kad bih imao nekog da lovi za mene negde gde je zagadjenje minimalno (nikad nije bilo zemljoradnje na hiljadama kilometara unaokolo, nema ozonske rupe, ne dolaze kisele ksie itd.), i da neko to kuva, a da ja istovremeno predajem na univerzitetu (u toj divljini?), imam internet, podzemnu superbrzu zeleznicu do aerodroma na pola sata itd. -- onda bih jeo meso.
Ovako... jedem morsku ribu, uglavnom onu koja se lovi na otvorenom moru, a ne u priobalju (malo je skuplja, ali bar znas koje vrste gde zive). Jeste i okean sve zagadjeniji, ali ipak se nekako koliko-toliko cisti (tj. pada sve na dno gde one neke bakterije koje jedu sumpor i zivu i sta vec ne to preardjuju...)
|