Tema: Apatin
Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Apatin
staro
  (#14 (permalink))
nenad.bds
Početnik za navek
nenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimum

Član od: 02.02.2007.
Poslednji login: juče 23:22
Pol: Muško
Godine: 65
Odgovor: Apatin - 21.07.2008, 20:56

Citat:
Najgora kaže: Pogledaj poruku
Zgrada Skupštine opštine
Podignuta je u peridu 1907. -1909. godine i predstavlja vredno arhitektonsko ostvarenje i jedan od najreprezentativnijih objekata graditeljskog fonda grada.
Zgradu je projektovao poznati subotički arhitekta Feren J.Barhauzer Rajhle ( 1869-1960), rođeni Apatinac, u eklektičnom stilu sa dekorativnim elementima koji nagoveštavaju secesiju.
Objekat predstavlja snažnu, ugaonu, jednospratnu građevinu, sa tornjem (kvadratnog preseka), na uglu....

Citat:
Najgora kaže: Pogledaj poruku
Rimokatolička crkva posvećena Uspenju Bogorodice
Hram je jednobrodna građevina sa zvonikom koji se nastavlja iz pročelja glavne fasade, građen je u periodu 1795. - 1798. godina, od strane arhitekte Johana Gemahera i nosi karakteristike ��Copf�� stila...
....

Pravoslavna crkva na dunavskom keju posvećena Saboru Svetih Apostola

Taman smo namerili da zavirimo u crkvu kad su stigli svatovi, pa se skoro prazan kej letnjeg subotnjeg popodne pretvori u svadbarsku gužvu.

Citat:
memento kaže: Pogledaj poruku
Pozvan sam da u sredu popodne posetim Apatim...
Inace, Apatin mi se jako dopada. Crkva posebno. Njen arhitekta je moj dobar poznanik ...

Verujem da cu sutra, ako pronadjem fotke koje sam snimio u jednoj od prethodnih poseta ovom lepom gradu, o Apatinu napisati jos nesto...
Ako se ne varam, o arhitekti sam nedavno video deo priloga na TV. Baš je išla slika apatinske crkve uz njegov komentar da je zadovolljan i da crkvu smatra svojim delom ako od njegovih rešenja ostane bar 70%. Kad se malo zagleda ukrašavanje fasade, nije nemoguće da i to spada u onih 30% tudjih kreacija.

Dobro bi bilo da o arhitekti (a projektovao je niz lepih hramova) Memento kaže nešto više (ili bar ime pa da pokušamo da pronadjemo o njemu i njegovim delima).

Sa slikama koje sam stavio (a ima ih i sa Dunavca i malo Pivare), možda sam preduhitrio u nečemu Mementa. Ali, njemu je svakako prilika da nam pokaže i kaže o nečemu što ja kao običan prolaznik na sat - dva u Apatinu nisam znao da treba tražiti. Pa neka ponese aparat.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice