Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih...
staro
  (#18 (permalink))
veverica
Sciurus vulgaris
veverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimum

Član od: 02.07.2007.
Poslednji login: danas 02:01
Pol: Žensko
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih... - 15.07.2008, 13:03

Citat:
DrinChe kaže: Pogledaj poruku
4 Jeja

Evo je ta tema !

Jejina baka ima savet za roditelje čija deca dobiju ovčje boginje: ne kupati dete često, to jest izbegavati čestu vlažnost kože zbog ranica i bržeg stvaranja krusti.
Ovčije boginje sam imala u martu mesecu 2005. godine, dakle kao odrasla. U Kliničkom centru Novi Sad (Klinika za infektivne bolesti) preporučeno mi je sledeće (još uvek čuvam papir sa ovim uputstvom i prepisujem ovo od reči do reči):

"VARICELLA - OVČIJE BOGINJE

SVI ODRASLI PACIJENTI DUŽNI SU DA SE JAVE LEKARU!!!

Način nege kože: OBAVEZNO JE KUPANJE VODOM I BLAGIM SAPUNOM (ovo ne vičem ja, tako piše, velikim slovima) uz blago upijanje peškirom, a ne trljanje, potom blagim rastvorom hipermangana (bledo roza boje) i tek potom puder za boginje, talk, ne tečni, sa anestezinom koji se kupuje u apoteci. Kosa se može oprati 7 dana od izbijanja ospe.
Uz sve ovo neophodno je uzimanje dosta tečnosti, vitamina i vitaminskih napitaka, lekova za skidanje temperature po potrebi i strogo mirovanje.
Ukoliko infektolog smatra da su potrebni i antibiotici, pacijent je dužan da ih uzima.
SIMPTOMI NA KOJE TREBA OBRATITI PAŽNJU: trajanje temperature duže od 7 dana, povraćanje, vrtoglavica i teturav hod, jak kašalj, gušenje i nedostatak vazduha.
Temperatura obično traje do 5 dana od izbijanja ospe.
Pacijent prestaje da bude zarazan kada se sve promene pretvore u kraste.
Do tada je neophodna izolacija u kući i mirovanje."

Dakle... šta znači ne kupati dete često? (mislim da što se u mom slučaju radilo o odrasloj osobi ne pravi neku bitnu razliku) Koliko se to "ne često" kosi ili ne sa rečenicom "obavezno je kupanje vodom i blagim sapunom..."?

Ajd da kažem i ovo - meni su prepisali u okviru terapije Aciklovir tablete, 200mg, 5x4 dnevno u trajanju od 5 dana (do naredne kontrole). Dakle, popila sam 100 tableta za 5 dana...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice