Citat:
DrinChe kaže:
4 Jeja
Evo je ta tema !
Jejina baka ima savet za roditelje čija deca dobiju ovčje boginje: ne kupati dete često, to jest izbegavati čestu vlažnost kože zbog ranica i bržeg stvaranja krusti.
|
Ovčije boginje sam imala u martu mesecu 2005. godine, dakle kao odrasla. U Kliničkom centru Novi Sad (Klinika za infektivne bolesti) preporučeno mi je sledeće (još uvek čuvam papir sa ovim uputstvom i prepisujem ovo od reči do reči):
"VARICELLA - OVČIJE BOGINJE
SVI ODRASLI PACIJENTI DUŽNI SU DA SE JAVE LEKARU!!!
Način nege kože: OBAVEZNO JE KUPANJE VODOM I BLAGIM SAPUNOM (ovo ne vičem ja, tako piše, velikim slovima) uz blago upijanje peškirom, a ne trljanje, potom blagim rastvorom hipermangana (bledo roza boje) i tek potom puder za boginje, talk, ne tečni, sa anestezinom koji se kupuje u apoteci. Kosa se može oprati 7 dana od izbijanja ospe.
Uz sve ovo neophodno je uzimanje dosta tečnosti, vitamina i vitaminskih napitaka, lekova za skidanje temperature po potrebi i strogo mirovanje.
Ukoliko infektolog smatra da su potrebni i antibiotici, pacijent je dužan da ih uzima.
SIMPTOMI NA KOJE TREBA OBRATITI PAŽNJU: trajanje temperature duže od 7 dana, povraćanje, vrtoglavica i teturav hod, jak kašalj, gušenje i nedostatak vazduha.
Temperatura obično traje do 5 dana od izbijanja ospe.
Pacijent prestaje da bude zarazan kada se sve promene pretvore u kraste.
Do tada je neophodna izolacija u kući i mirovanje."
Dakle... šta znači ne kupati dete često? (mislim da što se u mom slučaju radilo o odrasloj osobi ne pravi neku bitnu razliku) Koliko se to "ne često" kosi ili ne sa rečenicom "obavezno je kupanje vodom i blagim sapunom..."?
Ajd da kažem i ovo - meni su prepisali u okviru terapije Aciklovir tablete, 200mg, 5x4 dnevno u trajanju od 5 dana (do naredne kontrole). Dakle, popila sam 100 tableta za 5 dana...