HOMOSEKSUALNOST NOVCA
Hormonalna ekspolozija dešava se na duboko homoseksualnoj osnovi – oni se, naime, ne pale na lepe mlade devojke koje će povesti da im izigravaju vaze sa cvećem – njima će pantralone postati tesne samo ako primete da ih sa zavišću ili poštovanjem gledaju drugi muškarci, isto tako beslovesni kao što su i sami.
Pre nekoliko dana, na jednoj “gala zabavi“ na kojoj su većinu zvanica činili takozvani uspešni muškarci u društvu tranzicije – a to podrazumeva standardnu ikonogfrafiju: tamno odelo, skupi sat, izglancane cipele, i “najduži i najdeblji u gradu”, tompus naravno, bila sam suočena sa najjadnijim stavom o ženama koji sam ikada u svojoj blizini čula.
Naime, dvojica sredovečnih ćelavih biznismena, koji nemaju ništa ni u glavi, ni u srcu, a najverovatnije ni u pantalonama, ali su im zato puni novčanici, dogovarali su se da posle prijema idu na večeru i da sa sobom povedu dve hostese – da ih iznajme, kako bi im dve mlade i lepe devojke, predstavljale dekor, pogodnu i primamljivu scenografiju za njihovu večeru, to jest za njihovu sopstvenu predstavu o moći i uspehu.
Malo je reći da mi je pala vilica kad sam to čula. Jedina pomisao bila mi je da smo kao društvo zaista veoma nisko pali i da je gubitak starog sistema vrednosti doveo do ovog jadnog epiloga. Žene su , bez obzira da li imaju osamnaest ili četrdeset osam godina, samo pomoćno sredststvo, dodatak, broš, predmet u inventarujumu uspeha naših savremenih bogatuna. Takav duboko mizogini stav medju našim lovanima, može se, pretpostavljam, sresti joj jedino u Rusiji, zemlji koja, isto kao i mi, prolazi kroz sličan pakao bezverja, vladavine brzog kapitala i upotrebe većinkog ženskog mesa na kratak rok. O nekakvim emocijama nema ni govora, a o poštovanju još manje.
Tačnije, žena dobija status niži i od statusa tompusa – za tompus bar mora da se dobro plati, i sa njim se, osim što služi za paradiranje, bar nešto radi. Sa iznajmljenim devojkama, koliko je meni jasno, ovi ćelavci neće raditi ništa.
I , to je usud, djavolska strana “brzog novca“. On, na neki neverovatan način, oduzima potenciju muškarcima. Hormonalna ekspolozija dešava se na duboko homoseksualnoj osnovi – oni se, naime, ne pale na lepe mlade devojke koje će povesti da im izigravaju vaze sa cvećem – njima će pantralone postati tesne samo ako primete da ih sa zavišću ili poštovanjem gledaju drugi muškarci, isto tako beslovesni kao što su i sami.
Ne treba biti mnogo promućuran pa videti kako se na prominetnim zabavama, savremenim lovanima oči šire deset puta više kad se nadju u blizini drugih moćnih (a pogotovo moćnijih nego što su oni sami!!!) muškaraca, nego što će u prirodnom lovačkom stilu, ušinuti vratni pršljen okrećući se za kakvom zanosnom lepoticom. U današnjem novom “vrednosnom sistemu“ novac je vrhunska instanca, pa zato nije čudo što njegov zaslepljući sjaj deluje daleko primamljivije nego bilo koja oblina, ili lokna mlade devojke.
Jer, devojke se mogu kupiti, i to vrlo jeftino. Zato im cena pada, a tržište je više opterećeno ponudom, nego tražnjom. A prijateljstvo i bliskost sa nekim ko može da im obezbedi još para, novih poslova, i ”uspešan biznis” generalno, izvor je daleko vrelijih maštarija, nego pomisao na bilo koji seks sa usput pokupljenom lepoticom, koja pije vodu, jede salatu i hoće da se uda za njegov novčanik.
Latentna homoseksualnost medju našim “uglednim biznismenima” nije slučajna – ona garantuje takozvane slobodne veze, ona isključuje vezivanje i odgovornost bilo koje vrste. Otuda, nije čudo da će današnji lovani, kao nekada domaćice, osim o biznisu, jedni sa drugima, sa sjajem u očima, razmenjivati informacije o novim satovima, jahtama, cipelama i naočarima za sunce. Žene su iz tog sveta isključene kao ljudska bića – one su pokazno dobro sa kojim se ne komunicira i sa kojim se ne ostvaruje nikakva emocionalna intimnost.
Ta samodovoljnost muškaraca sa novcem, ogleda se i u činjenici da dvojica ćelavaca, sa početka ove priče ,nisu imala, očigledno, nikakve seksualne pretenzije prema slučajno odabranim hostesama. Oni su hteli da svojim svojim novcem ponize sve žene.
Zašto? Pa verovatno zato, jer su pred ženama, čak i kad su neiskusne klinke, apsolutno nemoćni.
Krajnje je vreme da se žene same potrude da povrate poštovanje koje im je prokleti novac oduzeo.
Mirjana Bobić Mojsilović