Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Sta znate o svojim precima?
staro
  (#29 (permalink))
memento
Kartenspieler
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: juče 18:03
Pol: Muško
Odgovor: Sta znate o svojim precima? - 10.07.2008, 19:34

Preci su svetinja u svakom narodu pa i u našem. Uspomene na njih se neguju na različite načine, a za njih su vezani i izuzetno, kod nas, snažni kultovi. Prof. dr. Čajkanović vrlo argumentovano tvrdi de je krsna slava u stvari materijalizacija i konkretizacija uspomene na našeg mitskog pretka. Na ovim trustnim i sklonim seobama prostorima, na žalost, mnoga porodična stabla su sečena i ponovo nicana i formirana.

Međutim, mislim da je i pored vrednih pojedinačnih porodičnih primera, koje svakako treba negovati, daleko važniji naš kolektivni odnos prema svim našim precima. Mi u tome, činimi se, nismo baš slavni, jer i te naše pretke delimo prema nekim trenutnim našim podelama i često skrnavimo uspomene na njih pošto su oni sasvim legitimno ponekad bili nosioci nekih ideja za koje su davali čak i svoje živote, a za koje mi danas sa bezbedne istorijske distance mislimo da su bile pogrešne, potpuno zanemarujući činjenicu da smo i mi sami prolazni i da ćemo vrlo brzo doći pod lupu naših potomaka i da ćemo uprvo zbog toga doživeti vrlo sličnu sudbinu kao i naši preci...

Ovo me je sve podsetilo na jednu istinutu anegdotu o Milošu (Velikom) Crnjanskom. Naime, jednom su mu dok je mlad živeo u Beogradu, neki njegovu prijetalji, u želji da ga potcene, predstavili u društvu jednu prostitutku koja se takođr prezivala Crnjanski. Međutim veliki pisac je odmah uočio šta se time želelo postići i u želji da naglasi da je svako odgovoran ili zaslužan samo za ono što je sam učinio, mudro je prokomentarisao:
- Svako je od nas sam sebi predak!

I, da ne zaboravim. Znam sve svoje pretke po očevoj liniji od 1790 godine, a po majčinoj nekih sedamdesetek godinja manje. Nije baš nešto, ali takvi su u Srbiji tada bili usluvi...

... quinta esencia ...

... Kod žena uvek igra neki peti kec...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice