Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Najbolji srpski vladar
staro
  (#29 (permalink))
nenad.bds
Početnik za navek
nenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimum

Član od: 02.02.2007.
Poslednji login: danas 20:34
Pol: Muško
Godine: 65
Odgovor: Najbolji srpski vladar - 09.07.2008, 09:52

Citat:
Aca1983 kaže: Pogledaj poruku
Po meni najbolji je bio Car Dusan Silni. Bez obzira da li je bio politicar, osvajac ili ko zna sta, cinjenica je da smo tad bili oho-ho pozitivno ispred drugih....
Koliko ja znam, od vladara Srpske srednjevekovne države jedino Car Dušan nije kanonizovan. Verovatno Crkva ima razlog, a kad u Srednjem veku Crkva ne uzdiže vladara ...

Po meni, u konkurenciji za najbolje mora biti i Stefan Lazarević (ako mu se ne ospori kandidatura jer nije bio Srbin - iako Srbi kao nacija u srednjem veku nisu postojali, kao ni nacije uopšte).

''Добитком Сребренице, Знепоља, Мачве, Београда и сад Зете деспот је стекао државу, која је била за трећину већа од оне што је имао његов отац. Са облашћу Бранковића Србија је добила земљишни опсег који је био већи од српског поседа у целом XIII веку. То територијално повећање и сређено стање у земљи одражава се и у видном културном полету земље. Србија овога времена претстављала је државу несумњиве вредности и међу балканским народима Срби су тад сигурно стали најбоље иза Турака...''

Obnoviti državu posle Kosova i dostići najviši kulturni nivo je svakako veći useh od samog zauzimanja velikih teritorija.

A što se tiče formulacije iz naslova 'najbolji' vladar, tu nedostaju kriterijum šta se pod tim podrazumeva. Da li npr. koji je eliminisao najmanje srodnika - mogućih pretendenata na presto ... (što je naravno bilo maltene legitimno u ono doba) ili neki drugi rezultati.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice