Tema: Indijanci
Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Indijanci
staro
  (#78 (permalink))
nenad.bds
Početnik za navek
nenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimum

Član od: 02.02.2007.
Poslednji login: 10.10.2008 22:08
Pol: Muško
Godine: 65
Odgovor: Indijanci - 19.06.2008, 00:43

Citat:
SQUAW kaže: Pogledaj poruku
Ja mislim da znam i gde se koji poglavlje nalazi, onako odokativno, eto toliko sam je puta pročitala.

(SQUAW je u citatu pričala o knijzi Vinetu - moje pojašnjenje, Nenad.bds.)
Ne znam baš dobro šta sadašnji klinci čitaju (sem Harry Potter-a), ali i ja sam 'potrošio' do neprepoznatljivosti korica Vinetua, Kožnu Čarapu, Poslednjeg Mohikanca, uz Toma Sojera, naravno.

S druge strane, stari filmovi 'kaubojci' (do 60-tih praktično bez izuzetka) bili su izrazit primer opravdavanja genocida koji je bio tada u završnoj fazi.

Pored toga, tek sredinom 60-tih je ozakonjeno ukidanje rasne segregacije. Zvanična jugoslevenska politka tog doba je negativan odnos amerikanaca prema Crncima i Indijancima koristila za kritiku stanja u SAD kao odgovor na kritike za nedostatak (na zapadni način shvatane) demokratije u socijalističkim zemljama. Louis Armstrong, Pletersi i drugi crni muzičari su bili medju prvim stranim umetnicima kod nas; džez, kao dominantno crnačka muzika je bio 'in'; dolazili su i mnogi crni sportisti...

To je svakako doprinelo do razvijanja simpatija prema ovim narodima, čak i uz jako malo stvarnog znanja o njima. Uz to (a valjda je to i prirodno) svrstavali smo se na stranu slabijeg, onoga ko je žrtva nepravde, onoga ko se sada naziva gubitnik. Možda je to i naš prirodan stav naslonjen na Kosovski mit. Možda je tu i deo uzroka što je kod nas teško - počev od sporta - izgraditi pobednički mentalitet?!

Citat:
IROQUOIS

Konfederacija Iroquois -Iroquois League

U vreme Američke revolucije većina Irokeza bila je na engleskoj strani, no Amerikanci su dobili rat pa su morali otići u Ontarijo, gdje još mnogi žive...

Plemena
  • Cayuga. "
  • Mohawk.
  • Oneida.
  • Onondaga.
  • Seneca,
Citat:
Na zalost, nisam posetila nijedan rezervat...
Ja jesam. Od naših sam doznao da se u rezervatu mogu kupiti cigarete za trećinu cene. Nekoliko puta sam išao tim poslom u ''Six Nations'' u Grand River Territory. Malo sam i pročeprkao po intrenetu da nešto doznam i o samom rezervatu, pa da sada taj poduhvat ne ponavljam, po sećanju od pre tri-četiri godine: ovaj rezervat je prvi i Squaw je već rekla da su se Indijanci, koji su učestvovali na strani Engleza protiv Amerikanaca, posle poraza 1812. povukli sa Englezima. Potom su smešteni u rezervate, a ovaj, stotinak kilometara od Toronta, sa nazivom Six Nations je prvi formiran.

Kad se nadješ na mestu na kome si u dečjoj mašti bivao sa junacima iz knjiga, osetiš se kao da si na neki način i sam ušao u knjigu. Verovatno me je taj osećaj nagnao da se provezem kroz rezervat. (Park sa Irokeškim 'selom' - za turiste - je u obližnjem gradu Brandfordu. Tamo nisam otišao.)

Napravio sam samo nekoliko snimaka jer mi je bilo nelagodno da slikam ovo drugo lice Kanade. A i slikao sam kad nije bilo nikoga - valjda misleći da ću ga povrediti time što beležim njegovu bedu. Ne samo materijalnu.

U ovom kontejneru kupovao sam cigarete.

Kad sam ovaj put bio u toku je bila maltene pobuna Indijanaca protiv položaja u kome su (da i ja nastavim tako da ih imenujem iako se u Kanadi već duže koriste drugi nazivi). Desetak dana su bili blokirani neki putevi.

Citat:
Kanadski premijer Stiven Harper zvanično se, u ime vlade, izvinio starosedeocima Kanade zbog prakse odvođenja dece domorodaca od njihovih porodica radi školovanja.

"Vlada Kanade sada priznaje da je pogrešno na silu odvoditi decu iz njihovih domova, i mi se izvinjavamo", rekao je Harper u govoru prenošenom na televizijama širom Kanade.
Jedina značajna razlika je u dobu u kome se dešavalo ono za šta se u citatu daju izvinjenja i ovome iz naše istorije:

''Od svih tereta i obaveza koje je naš narod imao u Turskoj najteže je svetu padao danak u krvi.... Taj danak se kupio obiccno svake godine izmedju muške dece od 8-12 godina, ali ne uvek u istim pokrajinama, nego u raznim, ali tako da se turnus obnavljao svake pete godine. Ukupan broj jednog godišnjeg kupljenja iznosio bi do 3.000 dece... "Najstrožije i najneccoveccnije kazne occekivale su svakog oca, koji bi popustivši roditeljskom srcu sakrio koje svoje dete". Da bi spasli decu poneki su ih sakatili, a u varošima su se trudili da ih mitom otkupe. Sva pokupljena deca bila bi poturccena. Uzimali su ih za adžami-oglane i vaspitavali za janiccare. Bolji od njih, imoglani, odgajani su u seraju, u posebnom internatu. Ponajbolji su prevodjeni u sultanovu gardu, i njih je occekivala lepa karijera. Tako se hrišcanskom, u glavnom slovenskom krvlju zasnivala glavna turska vojska, ona koja je rešavala sve pobede XVI veka. Ovim putem je i na turski dvor i u tursku vojsku došao velik broj našega elementa, koji je ponekad, svestan svoga porekla, kao ccuveni Mehmed Sokolovic, bivao od koristi svome bratstvu i svome zaviccaju. Ali najveci se broj sasvim odnarodio i ponekad bio prema hrišcanima ccak revnosniji od samih Turaka.'' (Citat iz 'Istorije Srpskog naroda' V. Ćorovića)

Poruku je izmenio nenad.bds, 19.06.2008 u 00:50.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice