Citat:
SQUAW kaže:
 Ja mislim da znam i gde se koji poglavlje nalazi, onako odokativno, eto toliko sam je puta pročitala.
(SQUAW je u citatu pričala o knijzi Vinetu - moje pojašnjenje, Nenad.bds.)
|
Ne znam baš dobro šta sadašnji klinci čitaju (sem Harry Potter-a), ali i ja sam 'potrošio' do neprepoznatljivosti korica Vinetua, Kožnu Čarapu, Poslednjeg Mohikanca, uz Toma Sojera, naravno.
S druge strane, stari filmovi 'kaubojci' (do 60-tih praktično bez izuzetka) bili su izrazit primer opravdavanja genocida koji je bio tada u završnoj fazi.
Pored toga, tek sredinom 60-tih je ozakonjeno ukidanje rasne segregacije. Zvanična jugoslevenska politka tog doba je negativan odnos amerikanaca prema Crncima i Indijancima koristila za kritiku stanja u SAD kao odgovor na kritike za nedostatak (na zapadni način shvatane) demokratije u socijalističkim zemljama. Louis Armstrong, Pletersi i drugi crni muzičari su bili medju prvim stranim umetnicima kod nas; džez, kao dominantno crnačka muzika je bio 'in'; dolazili su i mnogi crni sportisti...
To je svakako doprinelo do razvijanja simpatija prema ovim narodima, čak i uz jako malo stvarnog znanja o njima. Uz to (a valjda je to i prirodno) svrstavali smo se na stranu slabijeg, onoga ko je žrtva nepravde, onoga ko se sada naziva gubitnik. Možda je to i naš prirodan stav naslonjen na Kosovski mit. Možda je tu i deo uzroka što je kod nas teško - počev od sporta - izgraditi pobednički mentalitet?!
Citat:
SQUAW kaže:
IROQUOIS
Konfederacija Iroquois -Iroquois League
U vreme Američke revolucije većina Irokeza bila je na engleskoj strani, no Amerikanci su dobili rat pa su morali otići u Ontarijo, gdje još mnogi žive...
Plemena
- Cayuga. "
- Mohawk.
- Oneida.
- Onondaga.
- Seneca,
|
Citat:
SQUAW kaže:
Na zalost, nisam posetila nijedan rezervat...
|
Ja jesam. Od naših sam doznao da se u rezervatu mogu kupiti cigarete za trećinu cene. Nekoliko puta sam išao tim poslom u ''Six Nations'' u Grand River Territory. Malo sam i pročeprkao po intrenetu da nešto doznam i o samom rezervatu, pa da sada taj poduhvat ne ponavljam, po sećanju od pre tri-četiri godine: ovaj rezervat je prvi i Squaw je već rekla da su se Indijanci, koji su učestvovali na strani Engleza protiv Amerikanaca, posle poraza 1812. povukli sa Englezima. Potom su smešteni u rezervate, a ovaj, stotinak kilometara od Toronta, sa nazivom Six Nations je prvi formiran.
Kad se nadješ na mestu na kome si u dečjoj mašti bivao sa junacima iz knjiga, osetiš se kao da si na neki način i sam ušao u knjigu. Verovatno me je taj osećaj nagnao da se provezem kroz rezervat. (Park sa Irokeškim 'selom' - za turiste - je u obližnjem gradu Brandfordu. Tamo nisam otišao.)
Napravio sam samo nekoliko snimaka jer mi je bilo nelagodno da slikam ovo drugo lice Kanade. A i slikao sam kad nije bilo nikoga - valjda misleći da ću ga povrediti time što beležim njegovu bedu. Ne samo materijalnu.
U ovom kontejneru kupovao sam cigarete.
Kad sam ovaj put bio u toku je bila maltene pobuna Indijanaca protiv položaja u kome su (da i ja nastavim tako da ih imenujem iako se u Kanadi već duže koriste drugi nazivi). Desetak dana su bili blokirani neki putevi.
Citat:
SQUAW kaže:
Kanadski premijer Stiven Harper zvanično se, u ime vlade, izvinio starosedeocima Kanade zbog prakse odvođenja dece domorodaca od njihovih porodica radi školovanja.
"Vlada Kanade sada priznaje da je pogrešno na silu odvoditi decu iz njihovih domova, i mi se izvinjavamo", rekao je Harper u govoru prenošenom na televizijama širom Kanade.
|
Jedina značajna razlika je u dobu u kome se dešavalo ono za šta se u citatu daju izvinjenja i ovome iz naše istorije:
''Od svih tereta i obaveza koje je naš narod imao u Turskoj najteže je svetu padao danak u krvi.... Taj danak se kupio obiccno svake godine izmedju muške dece od 8-12 godina, ali ne uvek u istim pokrajinama, nego u raznim, ali tako da se turnus obnavljao svake pete godine. Ukupan broj jednog godišnjeg kupljenja iznosio bi do 3.000 dece... "Najstrožije i najneccoveccnije kazne occekivale su svakog oca, koji bi popustivši roditeljskom srcu sakrio koje svoje dete". Da bi spasli decu poneki su ih sakatili, a u varošima su se trudili da ih mitom otkupe. Sva pokupljena deca bila bi poturccena. Uzimali su ih za adžami-oglane i vaspitavali za janiccare. Bolji od njih, imoglani, odgajani su u seraju, u posebnom internatu. Ponajbolji su prevodjeni u sultanovu gardu, i njih je occekivala lepa karijera. Tako se hrišcanskom, u glavnom slovenskom krvlju zasnivala glavna turska vojska, ona koja je rešavala sve pobede XVI veka. Ovim putem je i na turski dvor i u tursku vojsku došao velik broj našega elementa, koji je ponekad, svestan svoga porekla, kao ccuveni Mehmed Sokolovic, bivao od koristi svome bratstvu i svome zaviccaju. Ali najveci se broj sasvim odnarodio i ponekad bio prema hrišcanima ccak revnosniji od samih Turaka.'' (Citat iz 'Istorije Srpskog naroda' V. Ćorovića)