|
Odgovor: Knjiga koja vam je "promenila život" -
09.06.2008, 21:01
Sva naša iskustva ostavljaju, u većoj ili manjoj meri, trag u nama. Tako je i sa knjigama koje pročitamo. Pri tome možda nije uvek najbitnije šta mi mislimo o nekom štivu, već ono što nam ono u stvari podari...
Mislim da nisam još naišao na tu knjigu koja bi mi promenila život, ali sam svakako pročitao niz zanimljivih knjiga, od kojih su mi se neke i vanredno dopale...
Teško mi je da se odlučim za nekog posebnog favorita, jer sam se stareći menjao, pri čemu se u određenom stepenu menjao i moj odnos prema napisanoj reči. Međutim, nepravedno bi bilo a da ne pomenem, recimo, Zločin i kaznu, jedan sjajan roman, koji me je bukvalno oborio svojom genijalnošću i savršenstvom (sigurno ste primetili da su i čak i imena prepuna simbolike karaktera likova koji ih nose). Zatim, Gogolj. Možda i najveći pisac u istoriji. Ko nije pročitao Nevski prospekt ili Šinjel, na ogromnom je gubitku. Akakije Akakijevič (nesrećni službenik iz Šinjela) je toliko snažan arhetip, da sam uveren da ne postoji čovek koji se bar u naznakama ne može prepoznati u njemu. Čičikova iz Mrtvih duša neću ni da pominjem, jer verujem da je poznatiji...
Zatim tu je Rable. Obavezno pročitajte Gargantuu i Pantagruela u maestralnom prevudu Stanislava Vinavera. Visoko cenim Dikensovog Olivera tvista, kao i pesme o moru Džozefa Konrada. Od Šekspira više volim da čitam komedije, posebno mi je blizak Mletački trgovac....
Mešutim, rekao bih i na neki način, knjige mog života su, ipak, Dnevnik o Čarnojeviću, Miloša Crnjanskog i Majstor i Margarita, Mihaila Bulgakova...
... quinta esencia ...
... Kod žena uvek igra neki peti kec... 
Poruku je izmenio memento, 09.06.2008 u 21:43.
|