Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Knjiga koja vam je "promenila život"
staro
  (#40 (permalink))
memento
Kartenspieler
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 07:20
Pol: Muško
Odgovor: Knjiga koja vam je "promenila život" - 09.06.2008, 21:01

Sva naša iskustva ostavljaju, u većoj ili manjoj meri, trag u nama. Tako je i sa knjigama koje pročitamo. Pri tome možda nije uvek najbitnije šta mi mislimo o nekom štivu, već ono što nam ono u stvari podari...

Mislim da nisam još naišao na tu knjigu koja bi mi promenila život, ali sam svakako pročitao niz zanimljivih knjiga, od kojih su mi se neke i vanredno dopale...

Teško mi je da se odlučim za nekog posebnog favorita, jer sam se stareći menjao, pri čemu se u određenom stepenu menjao i moj odnos prema napisanoj reči. Međutim, nepravedno bi bilo a da ne pomenem, recimo, Zločin i kaznu, jedan sjajan roman, koji me je bukvalno oborio svojom genijalnošću i savršenstvom (sigurno ste primetili da su i čak i imena prepuna simbolike karaktera likova koji ih nose). Zatim, Gogolj. Možda i najveći pisac u istoriji. Ko nije pročitao Nevski prospekt ili Šinjel, na ogromnom je gubitku. Akakije Akakijevič (nesrećni službenik iz Šinjela) je toliko snažan arhetip, da sam uveren da ne postoji čovek koji se bar u naznakama ne može prepoznati u njemu. Čičikova iz Mrtvih duša neću ni da pominjem, jer verujem da je poznatiji...
Zatim tu je Rable. Obavezno pročitajte Gargantuu i Pantagruela u maestralnom prevudu Stanislava Vinavera. Visoko cenim Dikensovog Olivera tvista, kao i pesme o moru Džozefa Konrada. Od Šekspira više volim da čitam komedije, posebno mi je blizak Mletački trgovac....

Mešutim, rekao bih i na neki način, knjige mog života su, ipak, Dnevnik o Čarnojeviću, Miloša Crnjanskog i Majstor i Margarita, Mihaila Bulgakova...

... quinta esencia ...

... Kod žena uvek igra neki peti kec...

Poruku je izmenio memento, 09.06.2008 u 21:43.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice