Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Dijagnostičke metode u medicini i priprema za njih
staro
  (#2 (permalink))
Isahara
Rosa Salvaje
Isahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimum

Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: juče 18:25
Pol: Žensko
Odgovor: Dijagnostičke metode u medicini i priprema za njih - 07.06.2008, 15:00

Citat:
DrinChe kaže: Pogledaj poruku
RTG EGD ( pregled ezofagusa , gastera , duodenuma ) je radiološka metoda kojom ispitujemo jednjak i želudac i početni dio tankog crijeva . Neophodno je da pacijent na pregled dođe natašte ( ne smije ništa piti niti jesti poslije ponoći). Na početku pregleda pacijent će biti zamoljen da pije rastvor barijum sulfata , koji oblaže probavne organe i na taj način omogućava prikaz na rendgenskom filmu. Radiolog posmatra kretanje barijuma na televizijskom monitoru postavljajući pacijenta u različite položaje .

Sam pregled traje od 30 min pa do 2 sata zavisno od toga da li se posmatra samo jednjak i želudac ili se prate i posmatraju i crijeva.

Pregled je bezbolan.

Najpre bravo za korisnu temu

Prošle nedelje snimala sam želudac. Ne postoji ništa gore ni odvratnije (osim verovatno gastroskopije). A barijum ne bi preporučila ni najgorem neprijatelju..I još gledam kako klizi do želuca..
Nije teško naslutiti da mi je posle snimanja pozlilo...

We all need mirrors to remind ourselves who we are. I'm no different.
Guy Pearce as Leonard Shelby (Memento)

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice