Nacionalna netrpeljivost vuče korene u ljudskoj nesigurnosti. Nisam siguran oko svojih vrednosti i vrednosti koje moja nacija zastupa. Ali mi je očigledno da moj narod ima svoje kulturne i istorijske vrednosti. Nacionalna netrpeljivost je isključiva. Ona sugerira da drugi narodi nemaju takve kulturne i istorijske vrednosti. I tu se stvaraju sukobi između naroda. Ne samo da negiramo postojanje vrednosti drugih naroda, nego, ako ne uspemo u tome, onda ih omalovažavamo, a po mogućnosti i obeščasćujemo sveta mesta.
Naprimer, ako srbinu kažem da je Golubac bio mađarski grad, onda se srbin u kome prevladava nacionalna netrpeljivost uvredi i napada me sa idejom da ja tražim preispitavanje granica Srbije i Mađarske. To je već sukob. Ukoliko je on imalo obrazovan zna da je Golubac stvarno bila mađarska tvrđava, ali to neće javno priznati, nego će početi zataškati stvar, a ako je stvarno pun nacionalne netrpeljivosti, onda je spreman i da sruši tu tvrđavu.
Ovde sam namerno uzeo za primer mađara i srbina, da vidim da li će me neko optužiti za neosetljivost u temi.
Citat:
morrib kaže:
U čemu je razlika, pa Hrvatska vlada neguje svoje nacionaliste sa svom skupljenom mržnjom, a naša neguje tuđe, ili nečinjenjem, pomaže da bude uvek prisutna. Nema razlike, svi su protiv Srbije.
|
Ovo nema smisla. Nažalost Srbija nije tako smerna, ima i ona SVOJE nacionaliste. I, naravno, i oni srpski nacionalisti su protiv Srbije.