Iskreno da vam kazem izbegavam ovu temu od samog pocetka - zato sto se svaki put kad je rec o ovoj temi nevidjeno iznerviram i sto se suvise unesem. I zato sto me kosta ogromno energije, a znam sve standardne pro & contra medicinske/filozofske/ljudske argumente koji se redovno povlace u mali prst. A na kraju vazi : psi laju, karavani prolaze, abortus cveta kao jedina najefikasnija (post)koncentraptivna metoda i tacka. Da dodam jos nesto – ovu temu sam uduvek posmatrala izolovanu od (svih) verskih & emancipatorsko-feministickih struja – zato sto prvenstveno oslikava individualnu ljudskost, a tek sekundarno ovu ili onu ideolosku struju, ma kako da se zagrizene pristalice ili kontrasi trudili da je upakuju u sta god.
Abortus se u ovom drustvu tretira kao kavaljerski delikt.
I posto je ravan kavaljerskom deliktu – ljudi se tacno tako i ponasaju – kockaju se u zivot kI profesionalni hazarderi. A mogu mirne duse da se kockaju, jer imaju legalno pokrice i konforman sporedni izlaz iz "dobitka/gubitka", naime: abortus. Ali to niko nece da kaze, nego se vode silne rasprave oko neudobnih kondoma koji skoro uvek pucaju, i koji se da nema HIV-a ne bi koristili ni onoliko koliko se koriste, pa o pearl-indexu koji ni kod jedne koncentraptivne metode ne daje brojku sa 9 nula iza zareza, mada malo ko razmislja o tome da u pearl-index ulaze i slucajevi trudnoce i kod ne-adekvatno koriscenog sredstva zastite, pa zatim silne rasprave o maloletnicama i silovanjima i na kraju medicinske komplikacije i anomalije. I sve je to ok i sve su to slucajevi koji postoje
ali koji ne cine ni blizu 10% od ukupne sume abortusa!
E tu meni ondaK pozli i padne mrak na oci!
Padne mi mrak na oci kada neko zivi pod motom "kontracepcija me ne interesuje- kad zaglavim, odoh na abortus!" Pa krenu one price o nedefinisanom skupu celija koje nema pravo da se u 12-oj nedelji zove zivot, jerBO da jeste zivot, abortus ne bi bio legalan, ovako ti dodje kao vadjenje zuba ili otklanjanje malignog tkiva. Pa ondaK biseri poput "pravo na odlucivanje o sopstvenom telu", al' po cenu necijeg zivota zaobidjemo. Zatim sexualna sloboda du u nedogled u kojoj zena u sex ulazi kao zeMsko, al' posle sexa Oce da bude musko. Napokon naraFski i ona tvrdnja da abortus nije ubistvo – joCk i nije! – mozemo ga opisati i oduzimanjem prava na zivot, ili pak flexibilnim pravnim vokabularom kao nameran prekid trudnoce. I tako dalje i tako dublje…Nekada mi se cini da je na ovom svetu sve svima jasno kad je rec o sexu, sem cinjenice da svaka zena snosi svoj rizik majke, kao sto svaki muskarac snosi svoj rizik oca – niti mogu taj rizik razmeniti, niti podeliti. E kad bi nam to svima bilo jasno, bile bi nam jasne i odgovornosti koje sex (obavezan/neobavezan/jednokratan/visekratan/sa vezom/bez veze ili kakav god) sa sobom vuce. I odgovornosti koju je majka piroda zenama kroz sex "uvalila" – da rode ili da ubiju – jer u svoja 4 zida je svaka ali bas svaka zena svesna bas te odluke i tu je ne moze oprati ni pravo svih Bogova, a kamoli neka ebena legislativa.
@euridika
Nikada u sexualne veze nisam ulazila oslanjajuci se iskljucivo na kondom, vazila je i vazi parola : "sta je sigurno, osiguracemo jos jednom" (poprimila od germanskog mentaliteta) i uvek sam deckima uprkos svim silnim zastitama servirala na posluzavnik "sta god zaEbemo, ja cu da rodim". Istine radi, neki su oMa zbrisali glavom bez obzira.
Da, potpisujem da ce neko kome je zaista stalo da spreci nezeljenu trudnocu u tome bez mLogo truda u 99,99% slucajeva uspeti – potrebno je samo o tome detaljno razmisliti PRE sexa, pa ajd' ako nam tek ujutru svane sta smo radili nocu progutati sto-sta u roku od 72 sata after akcije, pozabaviti se sopstvenim telom i biti konsekventan.
I da, uprkos svemu rodila bih i rodila sam neplanirano dete.