|
Odgovor: Poučne priče - Melem za dušu -
13.05.2008, 20:35
Otac i sin
Nekada davno u jednom kraljevstvu bio je običaj da sin ubije oca kad se oženi, a ako to neizvrši onda obojicu obese pred svima za primer. Oženio se i Mile i došao je red da ubije svog oca Srećka. Odveo ga je u jednu planinu nedaleko od sela. Putem je otac rekao sinu ...sine moj, Ti ćeš danas ubiti mene, za par godina će Tebe ubiti Tvoj sin i tako u nedogled. Imam predlog za Tebe, Ti mene nemoj ubiti, ali nemoj ni nikome reći da me nisi ubio. U planini ćemo naći jednu rupu i tu ću ja živeti, a Tvoja je dužnost da mi jednom nedeljno doneseš malo vode i hleba... Tako su se njih dvojica dogovorili i Mile je otišao kući sav srećan što nije ubio svog oca. Došavši kući, on je naravno rekao svojoj ženi šta je uradio. Srećko je nedeljom posle podne odlazio svom ocu i odnosio mu je hleba i vode kako mu je i rekao. Posle nekoliko nedelja ostareli kralj koji nije imao potomke je rekao svom narodu... onaj koji dođe kod mene ni peške ni na konju, a dovede sa sobom jednog prijatelja i jednog neprijatelja, a da može dokazati, biće moj naslednik i naslediće moje kraljevstvo. Kad je Mile ispričao svom ocu za kraljev predlog, otac ga je posavetao šta da uradi. Sutradan je Mile otišao kod kralja na magarcu, poveo ženu i psa, obratio se kralju rečima...kralju moj, evo došao sam Ti ni peške ni na konju, došao sam na magarcu. Doveo sam Ti mog neprijatelja, a to je moja žena. Kralj mu naredi da dokaže, a Mile onda svoju ženu udari rukom iz sve snage u obraz, tako jako da je odmah pala. Kad je ustala rekla je, ...Ti mene tučeš, a ja Ti ocu pečem hleb i nisam nikom rekla da nisi ubio svog oca...Tad se Mile obratio svom kralju...eto kralju moj, dokazao sam Ti da mi je žena najveći neprijatelj, jer me je izdala da nisam ubio svog oca. A evo da Ti pokažem i mog prijatelja, a to je moj pas. Mile svog psa šutne nogom što je jače mogao, toliko jako da je pas odleteo metar-dva i zajaukao, i podvijenog repa pobegao. Kada je Mile viknuo psa da dodje, pas je dotrčao njemu mašući repićem. Eto kralju moj, dokazao sam Ti da je pas moj prijatelj. Kralj vidno iznenađen sa ovim mudrim čovekom, upita ko ga je naučio da mudro razmišlja, a Mile je rekao da ga je otac posavetovao šta da uradi. Kralj je posle toga dao kraljevstvo Miletu i dao naredbu da se više očevi ne ubijaju, nego da u starosti ih sinovi moraju dvoriti.
Dokle god volimo nekoga zbog njegovih vrlina  to nije ništa ozbiljno  Kada ga počnemo voleti radi njegovih mana  eeee, onda je to ljubav 
|