Citat:
swba kaže:
Ona: Chendzali su me tamo sa nekom drugom, al fixala sam na vreme. Sreca nije bilo nikakvih trabls. Ona sto radi na front tajpala pogresan broj.
Ja:  ... 
|
Ja to zovem indijanski.

A najveca je fora kad tom "uljezu" od reci dodamo/ju i pravilan sErpski pol/mnozinu-jedninu pa cak i padez&konjugaciju potrefe bez problema, samo rec ne znamo/znaju.
Jedno je koristiti indijanski iz zaEbancije, drugo je skrnavljenje jezika sa predumisljajem. Izuzetno mi je bitno da formulisem kompletnu recenicu na jednom jeziku, a ne na tri jezika u mixu. To mi ostalo od malih nogu i samo tako sam uspela da naucim&odrzim materinji jezik ovoliko koliko sam ga naucila i odrzala. Da, postoje reci ili masa reci koje na odredjenom jeziku ne znam, ali za njih postoji opis sa recima koje znam. Priznajem da je tesko baratati sa tim trikom u profesionalnom zargonu, ali nije nemoguce. I upravo zato sto je tesko, ja se trudim. Ne polazi mi uvek za rukom, i sasvim sigurno uvek presaltam na onaj jezik na kom mi je lakse adekvatno izrazavanje ako je u pitanju sagovornik za koga znam da barata besprekorno sa oba/vise jezika istovremeno, ali strogo drzim do toga da zavrsim recenicu na onom jeziku na kom sam zapocela.
Specificni anglicizmi su tema za sebe - "udomacili" su se u svim jezicima. Nekima to izuzetno smeta, onima koji taj jezik smatraju univerzalnim svetskim jezikom (posto se Esperanto nije probiJo) manje. Sasvim sigurno je to tema o kojoj bi se moglo polemisati na dugacko i siroko, ali je takodje sigurno da poznavanje engleskog jezika u danasnjem svetu spada u normalu - da ne kazem podrazumeva se - a ne u egzotiku stranih/posebnih jezika. Ceh globalizacije...verovatno.
Bilo kako bilo - u svakom jeziku postoje reci koje je nemoguce prevesti 1:1, kao sto postoje izrazi sa smislom samo u odredjenom kontextu. Zato je moguce shvatiti neki odredjeni jezik sustinski samo ako si u stanju da mislis na tom jeziku - jer nista nije gore od prevodjenja odredjene recenice sklopljene u mislima na jednom jeziku na neki drugi i sve to po skolskim pravilima. Nikada ne ispadne kako bi trebalo da ispadne.
Sve u svemu - mislim da je neopisivo blago biti u stanju razmisljati na vise razlicitih jezika istovremeno. I zato mislim da je ogroman promasaj deci koja imaju recimo roditelje razlicitih jezicnih podrucja uskratiti poznavanje oba jezika zato i samo zato sto je roditeljima jednostavnije da pricaju na trecem jeziku. A to je veoma cest slucaj upravo u dijaspori...
...